2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Polgári járművek katonai kötődéssel a HMFEST-en

Polgári járművek katonai kötődéssel a HMFEST-en
Art of WAR  |  2018. 05. 10., 16:17

A Mercedes-Benz 1979-ben mutatta be az osztrák Steyr-Daimler-Puch céggel közösen tervezett terepjárót, amit eredetileg katonai használatra szántak. Többek között ezt a típust is láthatjuk az idei HMFEST-en.

Ennek megfelelően az első G-osztályos példányok NATO-zöld festéssel gördültek le a grazi összeszerelő üzem szerelőszalagjáról, de később a gazdagabb felszereltségű polgári változatok is megjelentek és népszerűvé váltak.

Az UAZ (Uljanovszkij Autógyár) által gyártott UAZ típusú járműveket nem nagyon kell bemutatni a katonaviselt magyar lakosságnak, bár ma már nem csupán katonai célokat szolgálnak. A differenciál zárral, a kiemelkedő has- és karosszéria magassággal ellátott felépítéssel a felújított UAZ felejthetetlen érzelmeket kölcsönöz a durva utak meghódításában, míg a modern felszerelések és a belsőtér minőségi anyagai valóban kényelmes és biztonságos utazást tesznek lehetővé.

Népautóból katonai jármű…

A „Bogaras Bagázs” találkozót szervez a HMFEST-en, Bogaraknak, VW Buszoknak, Kübel és Schwimmwageneknek, Variantoknak, Karmann Ghiá-knak.  Vallják, hogy a bogár a történelem része, ezért ideje újra és újra találkozniuk, s megmutatni a közönségnek, hogy a Bogár az örök. A Bogarazás pedig egy életérzés.

"A népautó (Volkswagen Bogár) első példánya 1945-ben, karácsony után gördült le a wolfsburgi szerelőszalagról. Nem sokkal 1945 karácsonya, és a II. világháború lezárása után készült el az első Volkwagen Type 1. (köznapi nevén a bogár)

1945 végéig összesen 55 járművet gyártott le a Volkswagen, persze ebbe nem számít bele az a 630 KdF-Wagen, amelyet még Hitler megbízásából készítettek a háború előtt. A kifejezetten a KdF-Wagen számára felépített, a világ legkorszerűbbjének számító autógyárat Wolfsburgban később katonai járművek gyártására állították át a háború idejére.

Az idén már ötödik alkalommal megrendezésre kerülő HMFEST Hadikultúra és Military Fesztivál 2018. június 8-10. között várja látogatóit Kunszálláson, a Somogyi Lovas Szabadidőközpontban. További információkért látogassanak el a hmfest.hu oldalra!

A repülést kedvelők is találnak majd látnivalókat az idei HMFEST-en, erről már társlapunkon is írtunk!

 

 

Forrás: HMFEST

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.