2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Problémamegoldás lézervágással

Problémamegoldás lézervágással
Art of WAR  |  2018. 11. 07., 09:25
Problémamegoldás lézervágással

Az Egyesült Államok hadereje stratégiai előnnyel bír a ballisztikus rakéták elleni védelem területén. Ez a máig fennálló versenyelőny nagyjából a „Sivatagi Vihar” művelet idejétől eredeztethető.

A legfrissebb törekvés, azaz lézertechnológia alkalmazása a szárazföldi manőver erők oltalmazására kifejlesztett Interim Maneuvre SHORAD (MSHORAD), közeli hatótávolságú légvédelmi rendszeren olyan előnyt biztosíthat a szárazföldi haderőnem számára, amivel nagy biztonsággal vehetik fel a versenyt akár a jövő potenciális légi fenyegetéseivel is.

Randall McIntire dandártábornok az USA lég- és rakétavédelmi csoport parancsnoka az Egyesült Államok haderejének éves konferenciáján és nemzetközi vásárán arról beszélt, hogy a hagyományos légvédelmi gépágyúk ugyan olcsó megoldást kínálnak, de nem biztosítják azt a megsemmisítési távolságot, amit a szembenálló támadó fegyverek képességei megkövetelnek. A rendelkezésre álló rakéták a szükséges hatótávolság paraméterekkel rendelkeznek, azonban az utóbbi időben aránytalanul többe kerülnek a napjainkban már fillérekért a levegőbe küldhető, akár felfegyverzett drónokkal szemben.

A tábornok elmondta, hogy az irányított energia nem egy mindenre jó,’ mindenre is’ alkalmas fegyver, hanem egy kiegészítő rendszer lesz a rakéták és gépágyúk mellett, nagyszerű alapot biztosítva ezzel a jövő fejlesztéseinek. Hozzátette, hogy a jövőben várhatóan az irányított energia és az elektronikai hadviselés kerül a fókuszba.
Dolgoznak továbbá a nagyobb hatótávolság költséghatékonyabb módon történő elérése lehetőségein, mivel ebben a tekintetben jelenleg az MSHORAD rendszer teljes mértékben a rakétákra van utalva. Beszédében McIntire dandártábornok ezt így fogalmazta meg: „Azon vagyunk, hogy fejlesszük a képességeinket, hogy naprakészek maradhassunk a 21. században. Dolgozunk a tüzérségi lövedékek elleni védekező képességünk növelésén és újabb megoldásokat keresünk a cirkáló rakéták elfogására is. A jelenleg rendszerben álló Patriot légvédelmi rakétarendszer is alkalmas a cirkáló rakéták jelentette fenyegetés elhárítására, tehát a helyzet nem az, hogy képességhiánnyal küzdenénk, sokkal inkább a jövőre nézve keresünk költséghatékony megoldásokat.”

Az MSHORAD rendszer kezdeti műveleti képességének elérését 2020-ra tűzték ki, ezt követően 2021 és 2022 évben kettő-kettő zászlóalj felfegyverzése szerepel a tervekben, amelynek keretében, az Űr és Rakétavédelmi Parancsnokság vezető kutatója, Dr. Craig Robin elmondása szerint 2021-re egy 50 kW teljesítményű lézer ágyút építenek a Stryker típusú hordozó eszközre.

Az irányított energiájú fegyverek tesztelése jelenleg is zajlik az Egyesült Államok Fort Sill és White Sands lőterein. A jelenlegi terv az, hogy a Stryker platform megnövelt elektronikai harc és rakétaelfogási képességeket kapjon.
Annak érdekében, hogy a fegyverrendszer alkalmas legyen a lehető legváltozatosabb fenyegetések leküzdésére a kivitelezés a különböző gépágyúk és rakéták vegyes alkalmazásával kezdődik, és csak a későbbiekben kap hangsúlyt a lézerfegyver alkalmazása. Az első fázisban a hordozójárművek kétharmad része gépágyú és rakéta, egyharmad része irányított energiájú fegyver konfigurációval készül, később pedig – ahogy a technológia öregszik és fejlődik – az arány megfordítását tervezik.

„Ki kell alakítanunk egy olyan lépcsőzetes, többrétegű megközelítési rendszert, amivel a képesek lehetünk a legkisebb drónoktól kezdődően, a forgó-, és merevszárnyas légijárműveken át, a különböző típusú cirkáló-, és ballisztikus rakéták megsemmisítésére. Az ilyen széles spektrumú fenyegetésekre önmagában egyetlen fegyver sem ad választ, ebből következtethető ki, hogy amire szükség van az több különböző képességek ötvözete.”, jelentette ki Robert Rasch dandártábornok a Redstone Arsenal, Rakéta és Űrprogramok helyettes vezetője.
A kezdeti műveleti cél, hogy az MSHORAD rendszer Stryker típusú platformjai fel legyenek szerelve, a fedélzeti szenzorból, 30 és 7.62 milliméteres gépágyúkból, 4 darab közelségi gyújtóval szerelt Stinger rakétából és két Hellfire rakétából álló fegyverrendszerrel.

Dr. Craig Robin szerint az igazi cél az, hogy a technológia mielőbb a katonák kezébe kerüljön és kialakuljanak a hozzá kapcsolódó műveleti eljárások, hangzott el a találkozó végén.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.