2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rangerek Szolnokon - Történelmi találkozó

Rangerek Szolnokon - Történelmi találkozó
Art of WAR  |  2018. 02. 22., 12:06

Az amerikai 75. Ranger Ezred delegációja munkaértekezleten vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál Szolnokon.

Az amerikai delegációt főként a Ranger-zászlóaljak törzsében, továbbá a lövészszázadok kiképzését támogató alegységeinél szolgáló katonák alkották. Valamennyien tapasztalt, háborús veteránok, akik jelenleg az ezred újoncainak és leendő vezetőinek kiképzésével, szelekciójával foglalkoznak. Látogatásuk történelminek is nevezhető, hiszen az amerikai elitegység eddig jószerivel csak az Egyesült Királyság alakulataival ápolt szorosabb munkakapcsolatot az európai kontinensen.

A szolnoki különlegesek és a dandár rohamlövész osztagainak (881, 882) rendeltetése, szervezeti felépítése nagyban hasonlít az amerikai 75. Ranger Ezredéhez. Ennek megfelelően a munkaértekezlet alapvető célja is az volt, hogy a két katonai szervezet felmérje a későbbi, szorosabb együttműködés lehetőségeit. A közös kiképzések megvalósításán és egymás harceljárásainak, doktrínáinak megismerésén túl a multinacionális környezetben való feladat-végrehajtás gyakorlása is a célkitűzések között szerepelt.

Az amerikai fél beszámolója szerint a jelenleg folyamatban lévő műveleteik során kiemelt figyelmet fordítanak a velük partnerségben lévő erőkkel való közös kiképzésekre, s mindez hatékonyan segíti az alkalmazásukat, akár önállóan, akár többnemzeti kötelékek részeként. A közös műveleteket mindig megelőzik a közös gyakorlatok, begyakorlások, ahol lehetőség nyílik az alegységek összekovácsolására, valamint egymás harceljárásainak minden részletre kiterjedő megismerésére.

A 75. Ranger Ezred az Egyesült Államok szárazföldi haderejének egyetlen, különleges státusszal és alá-fölé rendeltségi viszonnyal rendelkező könnyűgyalogos egysége. Tagjai mindnyájan válogatott elit katonák, ami azt jelenti, hogy valamennyien egy hosszú, az ezred támogató zászlóalja által vezetett szelekciós tréningen vesznek részt, amely során rendfokozatra és beosztásra való tekintet nélkül elsajátítják mindazt, amire egy könnyűlövész katonának szüksége lehet. E nélkül nem szolgálhat senki semmilyen beosztásban az ezred kötelékén belül. A tréning intenzív fizikai felkészítést, harcászatot, lövészetet, tájékozódási és egészségügyi ismereteket, továbbá robbantási technikákat és kommunikációs képzéseket foglal magában. A kemény, embert próbáló körülmények, valamint a magas követelmények miatt a résztvevőknek csupán 56–70 százaléka végez sikerrel. Ahhoz, hogy valaki az alakulatnál mindezek után magasabb, például parancsnoki beosztásba kerüljön, további képzésekre van szükség. A korábban Pre-Ranger névre hallgató képzést (amelyet jelenleg Small Unit Ranger Training-nek hívnak) például minden leendő rajparancsnok-helyettesnek el kell végeznie.

Akik rajszintű vagy annál magasabb alegységet vezetnek, azoknak pedig már kivétel nélkül rendelkezniük kell a ranger végzettséggel, amelyet a Ranger School-ban szerezhetnek meg (ott a jelentkezőknek már csupán kevesebb, mint 50 százaléka felel meg). A katonák napjai folyamatos kiképzésekkel telnek, az alakulat pedig első lépcsős csapásmérő erőként rendre szerephez jut a világ konfliktusövezeteiben, jellemzően század vagy zászlóalj alkalmi harci kötelék szinten. Ezen kötelékeket többnyire stratégiai vagy hadászati célú feladatokkal bízzák meg, méghozzá nagyon rövid reagálási idővel. Jellemző, hogy a parancs vételétől számított 18 órán belül a világ bármely pontján képesek harci műveletek végrehajtására.

Fotó: internet

A kötelékbe csak a legalkalmasabb katonákat válogatják be. Feladataik között szerepel a nagy fontosságú célpontok és kiemelt személyek elfogása vagy megsemmisítése, a stratégiai fontosságú pontok és repterek elfoglalása, valamint a felderítés. Műveleteik támogatásában gyakran vesznek részt más különleges alakulatok (US Army Special Forces, 160th SOAR) is. Felszerelésük részét képezik az összes, gyalogos alakulatoknál használt fegyverek, amelyek természetesen kiegészülnek a különleges erőknél rendszeresített speciális rendszerekkel. Folyamatosan nagy hangsúlyt helyeznek a felszereléseik professzionális használatára, valamint az egyéni és kötelékben végrehajtott feladatok magas szintű végrehajtására. Az egység a haderőn belül ideális példaként szolgál a fegyelem, a megjelenés, a pszichés és fizikai képességek terén, s nem csoda, hogy ez az alakulat már eddig is számos tisztet és altisztet adott az amerikai hadsereg fontos beosztásaiba. Náluk szolgálni tehát nemcsak presztízs és kiváltság, de egyben a karrier lehetőségét is jelenti mind a vezetők, mind pedig a beosztottak számára. Az ezrednél szolgált katonákat minden alakulat szívesen fogadja, tudván, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, s az milyen előnyökkel járhat az új állomáshelyükön, például a legújabb eljárások meghonosítása vagy akár a csapatszellem erősítése tekintetében.

A kétnapos munkaértekezletet követően a delegáció vezetője a két katonai szervezet közötti további együttműködést valószínűsítette. Az ezred például már a közeljövőben kész megosztani a kiképzéssel kapcsolatos tapasztalatait, illetve gyakorlati segítséget nyújtani a dandár kiképzést folytató alegységének. Ezáltal rövidebb idő alatt lesz integrálható egy olyan rendszerű képzés, amelyet éves szinten korábban már több száz lövész végzettségű katona felkészítése során teszteltek, és amely rugalmasan alkalmazható a magyar könnyűlövész katonák kiképzésében. A találkozó első eredményeként a különleges rendeltetésű katonák szakfelkészítését a 75. Ranger Ezrednél alkalmazott eljárások egyes elemeivel bővíti a dandár, hogy a lehető legjobban kiképzett katonák kerülhessenek a rohamlövész osztagok állományába.

A 75. Ranger Ezred kezdetben megfigyelőket tervez delegálni a jövőben végrehajtandó osztag- vagy zászlóaljszintű gyakorlatokra, hogy a tapasztalataikat értékelve a későbbiekben részt vehessenek nagyobb erőkkel is a magyarországi és a nemzetközi erőpróbákon.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.