2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rangerek Szolnokon - Történelmi találkozó

Rangerek Szolnokon - Történelmi találkozó
Art of WAR  |  2018. 02. 22., 12:06

Az amerikai 75. Ranger Ezred delegációja munkaértekezleten vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál Szolnokon.

Az amerikai delegációt főként a Ranger-zászlóaljak törzsében, továbbá a lövészszázadok kiképzését támogató alegységeinél szolgáló katonák alkották. Valamennyien tapasztalt, háborús veteránok, akik jelenleg az ezred újoncainak és leendő vezetőinek kiképzésével, szelekciójával foglalkoznak. Látogatásuk történelminek is nevezhető, hiszen az amerikai elitegység eddig jószerivel csak az Egyesült Királyság alakulataival ápolt szorosabb munkakapcsolatot az európai kontinensen.

A szolnoki különlegesek és a dandár rohamlövész osztagainak (881, 882) rendeltetése, szervezeti felépítése nagyban hasonlít az amerikai 75. Ranger Ezredéhez. Ennek megfelelően a munkaértekezlet alapvető célja is az volt, hogy a két katonai szervezet felmérje a későbbi, szorosabb együttműködés lehetőségeit. A közös kiképzések megvalósításán és egymás harceljárásainak, doktrínáinak megismerésén túl a multinacionális környezetben való feladat-végrehajtás gyakorlása is a célkitűzések között szerepelt.

Az amerikai fél beszámolója szerint a jelenleg folyamatban lévő műveleteik során kiemelt figyelmet fordítanak a velük partnerségben lévő erőkkel való közös kiképzésekre, s mindez hatékonyan segíti az alkalmazásukat, akár önállóan, akár többnemzeti kötelékek részeként. A közös műveleteket mindig megelőzik a közös gyakorlatok, begyakorlások, ahol lehetőség nyílik az alegységek összekovácsolására, valamint egymás harceljárásainak minden részletre kiterjedő megismerésére.

A 75. Ranger Ezred az Egyesült Államok szárazföldi haderejének egyetlen, különleges státusszal és alá-fölé rendeltségi viszonnyal rendelkező könnyűgyalogos egysége. Tagjai mindnyájan válogatott elit katonák, ami azt jelenti, hogy valamennyien egy hosszú, az ezred támogató zászlóalja által vezetett szelekciós tréningen vesznek részt, amely során rendfokozatra és beosztásra való tekintet nélkül elsajátítják mindazt, amire egy könnyűlövész katonának szüksége lehet. E nélkül nem szolgálhat senki semmilyen beosztásban az ezred kötelékén belül. A tréning intenzív fizikai felkészítést, harcászatot, lövészetet, tájékozódási és egészségügyi ismereteket, továbbá robbantási technikákat és kommunikációs képzéseket foglal magában. A kemény, embert próbáló körülmények, valamint a magas követelmények miatt a résztvevőknek csupán 56–70 százaléka végez sikerrel. Ahhoz, hogy valaki az alakulatnál mindezek után magasabb, például parancsnoki beosztásba kerüljön, további képzésekre van szükség. A korábban Pre-Ranger névre hallgató képzést (amelyet jelenleg Small Unit Ranger Training-nek hívnak) például minden leendő rajparancsnok-helyettesnek el kell végeznie.

Akik rajszintű vagy annál magasabb alegységet vezetnek, azoknak pedig már kivétel nélkül rendelkezniük kell a ranger végzettséggel, amelyet a Ranger School-ban szerezhetnek meg (ott a jelentkezőknek már csupán kevesebb, mint 50 százaléka felel meg). A katonák napjai folyamatos kiképzésekkel telnek, az alakulat pedig első lépcsős csapásmérő erőként rendre szerephez jut a világ konfliktusövezeteiben, jellemzően század vagy zászlóalj alkalmi harci kötelék szinten. Ezen kötelékeket többnyire stratégiai vagy hadászati célú feladatokkal bízzák meg, méghozzá nagyon rövid reagálási idővel. Jellemző, hogy a parancs vételétől számított 18 órán belül a világ bármely pontján képesek harci műveletek végrehajtására.

Fotó: internet

A kötelékbe csak a legalkalmasabb katonákat válogatják be. Feladataik között szerepel a nagy fontosságú célpontok és kiemelt személyek elfogása vagy megsemmisítése, a stratégiai fontosságú pontok és repterek elfoglalása, valamint a felderítés. Műveleteik támogatásában gyakran vesznek részt más különleges alakulatok (US Army Special Forces, 160th SOAR) is. Felszerelésük részét képezik az összes, gyalogos alakulatoknál használt fegyverek, amelyek természetesen kiegészülnek a különleges erőknél rendszeresített speciális rendszerekkel. Folyamatosan nagy hangsúlyt helyeznek a felszereléseik professzionális használatára, valamint az egyéni és kötelékben végrehajtott feladatok magas szintű végrehajtására. Az egység a haderőn belül ideális példaként szolgál a fegyelem, a megjelenés, a pszichés és fizikai képességek terén, s nem csoda, hogy ez az alakulat már eddig is számos tisztet és altisztet adott az amerikai hadsereg fontos beosztásaiba. Náluk szolgálni tehát nemcsak presztízs és kiváltság, de egyben a karrier lehetőségét is jelenti mind a vezetők, mind pedig a beosztottak számára. Az ezrednél szolgált katonákat minden alakulat szívesen fogadja, tudván, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, s az milyen előnyökkel járhat az új állomáshelyükön, például a legújabb eljárások meghonosítása vagy akár a csapatszellem erősítése tekintetében.

A kétnapos munkaértekezletet követően a delegáció vezetője a két katonai szervezet közötti további együttműködést valószínűsítette. Az ezred például már a közeljövőben kész megosztani a kiképzéssel kapcsolatos tapasztalatait, illetve gyakorlati segítséget nyújtani a dandár kiképzést folytató alegységének. Ezáltal rövidebb idő alatt lesz integrálható egy olyan rendszerű képzés, amelyet éves szinten korábban már több száz lövész végzettségű katona felkészítése során teszteltek, és amely rugalmasan alkalmazható a magyar könnyűlövész katonák kiképzésében. A találkozó első eredményeként a különleges rendeltetésű katonák szakfelkészítését a 75. Ranger Ezrednél alkalmazott eljárások egyes elemeivel bővíti a dandár, hogy a lehető legjobban kiképzett katonák kerülhessenek a rohamlövész osztagok állományába.

A 75. Ranger Ezred kezdetben megfigyelőket tervez delegálni a jövőben végrehajtandó osztag- vagy zászlóaljszintű gyakorlatokra, hogy a tapasztalataikat értékelve a későbbiekben részt vehessenek nagyobb erőkkel is a magyarországi és a nemzetközi erőpróbákon.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!