2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres a Zrínyi 2026 program

Sikeres a Zrínyi 2026 program
Art of WAR  |  2018. 10. 16., 10:58
Sikeres a Zrínyi 2026 program

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program idei eredményeiről, további célkitűzéseiről, valamint a honvédelmet érintő várható fejlesztési irányokról volt szó azon az október 15-én, hétfőn, a budapesti Hadik Hotelben megtartott kötetlen beszélgetésen, amelyre a honvédelemmel foglalkozó újságírókat hívta meg dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, illetve Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök.

„A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig sikeres, ám ez a siker csak a kezdet, bízom benne, hogy folytatódni fog és a jövőben még nagyobb eredményeket tudunk elérni” – mondta a beszélgetésen dr. Benkő Tibor, kitérve arra, hogy nagyon sok olyan haditechnikai eszközt sikerült az elmúlt hónapokban beszerezni, amelyekkel a Magyar Honvédség eddig nem rendelkezett.

A miniszter kiemelte: a program honvédelmi pillérének fontos része az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése. Ennek keretében az elmúlt héten aláírta szerződését a nyolcezredik önkéntes tartalékos katona is. Mivel a jelenleg érvényben lévő országgyűlési határozat 8000 önkéntes tartalékos katonát engedélyez a Magyar Honvédség állományában, szükségessé vált e jogszabály módosítása. A honvédelmi miniszter ezért is nyújtotta be az elmúlt héten azt az országgyűlési határozattervezetet, amely tartalmazza a Magyar Honvédség létszámának növelését 30 ezer katonára, míg a tartalékos állomány létszámát 20 ezer főben maximalizálná. Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta: az önkéntes tartalékos katonák esetében nem a testalkat az elsődleges szempont, hanem az, „hogy mi van a szívében, hogyan gondolkodik, hogyan érez az ország és a magyar emberek védelmében.”

Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haderőfejlesztési pillérével kapcsolatban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a katona önmagában nem elégséges, korszerű és modern eszközökkel – egyenruházattal és kézifegyverekkel – kell felszerelni. Mindez korszerű, magyar hadiipart is kíván. Dr. Benkő Tibor bejelentette: Kiskunfélegyházán már megkezdte működését az a hadiüzem, ahol licenc alapján gyártanak majd a közeljövőben kézifegyvereket.

A megújuló szervezeti struktúráról a tárcavezető elmondta: az egész Magyar Honvédséget szeretnék újjászervezni. Ennek részeként tervezik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség integrációjának megszüntetését. A biztonsági környezet változása megköveteli, hogy létrehozzák a Magyar Honvédség Parancsnokságát, amelynek élén a Magyar Honvédség parancsnoka állna, aki egyben vezérkarfőnök is. A honvédelmi miniszter pedig irányítja a Magyar Honvédséget, valamint a tárca megteremti és biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Mindehhez azonban még számos jogszabályt kell módosítani, amelyeket – a honvédelmi miniszter reményei szerint – még az őszi törvénymódosítási ciklusban elfogadhat a parlament.

Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök hozzászólásában kiemelte: az új Magyar Honvédségnek még a jelenleginél is jobban kell nyitnia a társadalom felé. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái csak idén több mint 20 kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek, illetve vesznek részt. „A katonák nap mint nap végzik a kiképzéseket és felkészítéseket, hogy eleget tegyenek az alaprendeltetésből adódó feladataiknak” – mondta Korom Ferenc altábornagy, hozzátette: a Magyar Honvédségnek nemzeti haderőt kell építenie, amely része a NATO-nak is.

Az úgynevezett önkéntes honvédelmi előképzésről Korom Ferenc altábornagy elmondta: ez egy új elem a honvédség és a társadalom kapcsolatában, amelynek segítségével szeretnék megismertetni a fiatalokat a Magyar Honvédséggel. Ugyanakkor a diákok nem létesítenének semmiféle jogviszonyt a honvédséggel, azaz semmilyen kötelezettséggel nem jár, ha részt vesznek az előképzésen.

A Magyar Honvédség missziós szerepvállalásával kapcsolatban a Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: jelenleg 4 földrész 14 országában szolgálnak magyar békefenntartók. Az ambíciószint továbbra is változatlan: közel 1000 magyar katona teljesít szolgálatot külföldön.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, amelyen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is részt vett.