2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres a Zrínyi 2026 program

Sikeres a Zrínyi 2026 program
Art of WAR  |  2018. 10. 16., 10:58
Sikeres a Zrínyi 2026 program

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program idei eredményeiről, további célkitűzéseiről, valamint a honvédelmet érintő várható fejlesztési irányokról volt szó azon az október 15-én, hétfőn, a budapesti Hadik Hotelben megtartott kötetlen beszélgetésen, amelyre a honvédelemmel foglalkozó újságírókat hívta meg dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, illetve Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök.

„A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig sikeres, ám ez a siker csak a kezdet, bízom benne, hogy folytatódni fog és a jövőben még nagyobb eredményeket tudunk elérni” – mondta a beszélgetésen dr. Benkő Tibor, kitérve arra, hogy nagyon sok olyan haditechnikai eszközt sikerült az elmúlt hónapokban beszerezni, amelyekkel a Magyar Honvédség eddig nem rendelkezett.

A miniszter kiemelte: a program honvédelmi pillérének fontos része az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése. Ennek keretében az elmúlt héten aláírta szerződését a nyolcezredik önkéntes tartalékos katona is. Mivel a jelenleg érvényben lévő országgyűlési határozat 8000 önkéntes tartalékos katonát engedélyez a Magyar Honvédség állományában, szükségessé vált e jogszabály módosítása. A honvédelmi miniszter ezért is nyújtotta be az elmúlt héten azt az országgyűlési határozattervezetet, amely tartalmazza a Magyar Honvédség létszámának növelését 30 ezer katonára, míg a tartalékos állomány létszámát 20 ezer főben maximalizálná. Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta: az önkéntes tartalékos katonák esetében nem a testalkat az elsődleges szempont, hanem az, „hogy mi van a szívében, hogyan gondolkodik, hogyan érez az ország és a magyar emberek védelmében.”

Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haderőfejlesztési pillérével kapcsolatban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a katona önmagában nem elégséges, korszerű és modern eszközökkel – egyenruházattal és kézifegyverekkel – kell felszerelni. Mindez korszerű, magyar hadiipart is kíván. Dr. Benkő Tibor bejelentette: Kiskunfélegyházán már megkezdte működését az a hadiüzem, ahol licenc alapján gyártanak majd a közeljövőben kézifegyvereket.

A megújuló szervezeti struktúráról a tárcavezető elmondta: az egész Magyar Honvédséget szeretnék újjászervezni. Ennek részeként tervezik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség integrációjának megszüntetését. A biztonsági környezet változása megköveteli, hogy létrehozzák a Magyar Honvédség Parancsnokságát, amelynek élén a Magyar Honvédség parancsnoka állna, aki egyben vezérkarfőnök is. A honvédelmi miniszter pedig irányítja a Magyar Honvédséget, valamint a tárca megteremti és biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Mindehhez azonban még számos jogszabályt kell módosítani, amelyeket – a honvédelmi miniszter reményei szerint – még az őszi törvénymódosítási ciklusban elfogadhat a parlament.

Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök hozzászólásában kiemelte: az új Magyar Honvédségnek még a jelenleginél is jobban kell nyitnia a társadalom felé. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái csak idén több mint 20 kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek, illetve vesznek részt. „A katonák nap mint nap végzik a kiképzéseket és felkészítéseket, hogy eleget tegyenek az alaprendeltetésből adódó feladataiknak” – mondta Korom Ferenc altábornagy, hozzátette: a Magyar Honvédségnek nemzeti haderőt kell építenie, amely része a NATO-nak is.

Az úgynevezett önkéntes honvédelmi előképzésről Korom Ferenc altábornagy elmondta: ez egy új elem a honvédség és a társadalom kapcsolatában, amelynek segítségével szeretnék megismertetni a fiatalokat a Magyar Honvédséggel. Ugyanakkor a diákok nem létesítenének semmiféle jogviszonyt a honvédséggel, azaz semmilyen kötelezettséggel nem jár, ha részt vesznek az előképzésen.

A Magyar Honvédség missziós szerepvállalásával kapcsolatban a Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: jelenleg 4 földrész 14 országában szolgálnak magyar békefenntartók. Az ambíciószint továbbra is változatlan: közel 1000 magyar katona teljesít szolgálatot külföldön.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.

  NÉPSZERŰ HÍREK