2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres a Zrínyi 2026 program

Sikeres a Zrínyi 2026 program
Art of WAR  |  2018. 10. 16., 10:58
Sikeres a Zrínyi 2026 program

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program idei eredményeiről, további célkitűzéseiről, valamint a honvédelmet érintő várható fejlesztési irányokról volt szó azon az október 15-én, hétfőn, a budapesti Hadik Hotelben megtartott kötetlen beszélgetésen, amelyre a honvédelemmel foglalkozó újságírókat hívta meg dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, illetve Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök.

„A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig sikeres, ám ez a siker csak a kezdet, bízom benne, hogy folytatódni fog és a jövőben még nagyobb eredményeket tudunk elérni” – mondta a beszélgetésen dr. Benkő Tibor, kitérve arra, hogy nagyon sok olyan haditechnikai eszközt sikerült az elmúlt hónapokban beszerezni, amelyekkel a Magyar Honvédség eddig nem rendelkezett.

A miniszter kiemelte: a program honvédelmi pillérének fontos része az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése. Ennek keretében az elmúlt héten aláírta szerződését a nyolcezredik önkéntes tartalékos katona is. Mivel a jelenleg érvényben lévő országgyűlési határozat 8000 önkéntes tartalékos katonát engedélyez a Magyar Honvédség állományában, szükségessé vált e jogszabály módosítása. A honvédelmi miniszter ezért is nyújtotta be az elmúlt héten azt az országgyűlési határozattervezetet, amely tartalmazza a Magyar Honvédség létszámának növelését 30 ezer katonára, míg a tartalékos állomány létszámát 20 ezer főben maximalizálná. Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta: az önkéntes tartalékos katonák esetében nem a testalkat az elsődleges szempont, hanem az, „hogy mi van a szívében, hogyan gondolkodik, hogyan érez az ország és a magyar emberek védelmében.”

Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haderőfejlesztési pillérével kapcsolatban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a katona önmagában nem elégséges, korszerű és modern eszközökkel – egyenruházattal és kézifegyverekkel – kell felszerelni. Mindez korszerű, magyar hadiipart is kíván. Dr. Benkő Tibor bejelentette: Kiskunfélegyházán már megkezdte működését az a hadiüzem, ahol licenc alapján gyártanak majd a közeljövőben kézifegyvereket.

A megújuló szervezeti struktúráról a tárcavezető elmondta: az egész Magyar Honvédséget szeretnék újjászervezni. Ennek részeként tervezik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség integrációjának megszüntetését. A biztonsági környezet változása megköveteli, hogy létrehozzák a Magyar Honvédség Parancsnokságát, amelynek élén a Magyar Honvédség parancsnoka állna, aki egyben vezérkarfőnök is. A honvédelmi miniszter pedig irányítja a Magyar Honvédséget, valamint a tárca megteremti és biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Mindehhez azonban még számos jogszabályt kell módosítani, amelyeket – a honvédelmi miniszter reményei szerint – még az őszi törvénymódosítási ciklusban elfogadhat a parlament.

Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök hozzászólásában kiemelte: az új Magyar Honvédségnek még a jelenleginél is jobban kell nyitnia a társadalom felé. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái csak idén több mint 20 kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek, illetve vesznek részt. „A katonák nap mint nap végzik a kiképzéseket és felkészítéseket, hogy eleget tegyenek az alaprendeltetésből adódó feladataiknak” – mondta Korom Ferenc altábornagy, hozzátette: a Magyar Honvédségnek nemzeti haderőt kell építenie, amely része a NATO-nak is.

Az úgynevezett önkéntes honvédelmi előképzésről Korom Ferenc altábornagy elmondta: ez egy új elem a honvédség és a társadalom kapcsolatában, amelynek segítségével szeretnék megismertetni a fiatalokat a Magyar Honvédséggel. Ugyanakkor a diákok nem létesítenének semmiféle jogviszonyt a honvédséggel, azaz semmilyen kötelezettséggel nem jár, ha részt vesznek az előképzésen.

A Magyar Honvédség missziós szerepvállalásával kapcsolatban a Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: jelenleg 4 földrész 14 országában szolgálnak magyar békefenntartók. Az ambíciószint továbbra is változatlan: közel 1000 magyar katona teljesít szolgálatot külföldön.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!