2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Száz éve csonkították meg Magyarországot

Száz éve csonkították meg Magyarországot
Art of WAR  |  2020. 06. 04., 15:08
Száz éve csonkították meg Magyarországot

Száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én, a Versailles melletti Nagy-Trianon kastélyban írta alá az első világháborút lezáró békeszerződést az Antant, illetve a háborúban vesztes Magyarország.

A Párizs-környéki békék sorában a Magyarországgal megkötött szerződés jóval később született meg, mint a nagy háborúban szövetséges országok többségével: a német békét már 1919. június 28-án aláírták Versailles-ban, szeptember 10-én Ausztriával állapodott meg az Antant Saint-Germainben, november 27-én pedig Bulgáriával Neuillyben. A magyar rendezés csúszását természetesen az országban eluralkodott káosz okozta, így a Tanácsköztársaság ámokfutása, majd a román megszállás. Miután az Antant vezetői Horthy Miklósban már megfelelő partnert láttak az egyezkedéshez, meghívták Magyarországot a konferenciára.

A hazai delegáció 1920. január 6-án érkezett meg a francia fővárosba, és ehhez képest kilenc nappal később közölték velük a békefeltételeket egy tizennégy részes tervezet formájában. Erre másnap gróf Apponyi Albert reagált magyar részről. Maga a tervezet alapvetően a többi békeszerződés formáját követte, a következmények tekintetében azonban – arányosan nézve – még azoknál is súlyosabb volt Magyarországra vonatkozóan, és elsősorban a francia, illetve angol álláspontokat és érdekeket jelenítette meg. A következő szűk öt hónapban a magyar delegáció több jegyzéket és dokumentumot is benyújtott a konferencia színe elé, és maguk a győztesek sem értettek mindenben egyet. A kezdeti tervezet ugyanakkor ehhez képest gyakorlatilag alig változott: a békeszerződés részletesen rendelkezett Magyarország határairól, szomszédaival és a többi érdekelt országgal szembeni kötelezettségeiről, a hadseregre vonatkozó megkötésekről, a hadifoglyok sorsáról, a háborús bűntettekről és a jóvátételről.

Az Apponyi-féle delegáció természetesen mélyen igazságtalannak és eltúlzottnak bélyegezte a dokumentumban szereplő feltételeket és előírásokat, mint a magyar kormány és törvényhozás is. Ennek ellenére – tekintettel a háborúban meggyengült, elszigetelt ország állapotára – a kabinet és a törvényhozás gyakorlatilag nem tehetett mást, és szentesítette a megállapodást. A történelmi Magyarország felosztásáról szóló dokumentumot 1920. június 4-én, hazai idő szerint 16.32-kor írták alá a Nagy-Trianon kastélyban. Magyar részről két kevésbé prominens politikai szereplő, Benárd Ágoston népjóléti miniszter és Drasche-Lázár Alfréd követ látta el kézjegyével a szerződést, ők ezt követően lemondtak tisztségeikről, és kivonultak a közéletből.

A történelmi Magyarország teljes területe Horvátországgal és Szlavóniával együtt 325.400 négyzetkilométer volt, ez a békekötés után 93.073 négyzetkilométerre csökkent – mindez azt jelentette, hogy a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elveszítette. A 18,2 milliós népességszám 8 millióra esett vissza. Mivel a határok meghúzásában a hatalmi szempontok domináltak, a győztesek – nyugodtan kijelenthetjük: felelőtlen módon – nem vették számításba a nemzetiségi tényezőket, több mint 3 millió magyar anyanyelvű ember rekedt az újonnan létrehozott Magyarország határain kívülre. Ennek az volt az oka, hogy több olyan területet is elcsatoltak az országtól, amelyet gyakorlatilag egységesen magyarok laktak. Így eshetett meg, hogy az ország olyan, elválaszthatatlanul és ezer szállal a magyarsághoz, a magyar történelemhez kötődő városokat veszített el, mint például Pozsony, Kassa, Munkács, Ungvár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Temesvár, Arad vagy Szabadka, amelyekről a háború előtt senki el sem tudta volna képzelni, hogy valaha is az anyaországon kívülre kerüljenek.

A mai napig élénk vita tárgya, magyar részről kiknek a felelőssége mindaz, hogy ez így, ebben a formában megtörténhetett. Bizonyosan az igazságos rendezés ellen hatott, hogy korábban Károlyi Mihály kormánya 1918 őszétől nem lépett fel a majdan elcsatolt területeket megszálló csehszlovák, szerb és román erők ellen, éppen azért, hogy a majdani győztesek lássák: Magyarország békét akar. Így azonban Párizsban az ellenérdekelt felek már gyakorlatilag csak a katonai helyzet révén ténylegesen beállított állapotokat szentesítették.

A dokumentum emellett a háború egyik felelőseként igen komoly jóvátételt szabott ki Magyarországra, 35 ezer főben maximalizálta a hadsereg létszámát, valamint megtiltotta a légierő és a nehézfegyverek tartását a honvédség számára.

A diktátum több további jelentős gazdasági és katonai kérdés kapcsán béklyóba verte hazánk szuverenitását, így természetesen óriási sokkot és megdöbbenést, össznemzeti gyászt váltott ki. Az aláírás napján bezártak a boltok és az oktatási intézmények, a fővárosban több százezres, méltóságteljes megmozdulás szerveződött a döntés ellen. Az Országgyűlés november 13-án fogadta el a békeszerződést, és az 1921. évi XXXIII. törvénycikk hirdette ki azt a következő év júliusában, egyedülálló módon gyászkeretben. Az pedig már egy másik – és sajnos máig kísértő, túl jól ismert – történet, hová vezettek a párizsi békék, így Trianon is.

A trianoni békeszerződés aláírásának napját a magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.