2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolnokon működik majd a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság

Szolnokon működik majd a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság
Art of WAR  |  2020. 01. 31., 12:40
Szolnokon működik majd a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tavaly februárban írta alá a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot. A kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia csatlakozott. Az együttműködési megállapodást az elmúlt év végén látta el kézjegyével az öt ország tárcavezetője.

A magyar vezetésű NATO parancsnokság megalakulásának történetéről és az elkövetkező hónapok, évek feladatairól Sándor Tamás dandártábornokkal, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjével beszélgettünk.

Bár a parancsnokság kialakításának ötlete csak néhány évvel ezelőttre nyúlik vissza, annak tényleges előzménye az volt, amikor a Magyar Honvédségben 2005-ben megkezdődött a különleges műveleti képesség fejlesztése. Sándor Tamás dandártábornok szerint ennek során 2008-ra sikerült eljutni odáig, hogy különleges műveleti képességet tudtak az afganisztáni hadszíntérre küldeni. A magyar különleges műveleti csoportok – egy amerikai különleges műveleti harccsoport kötelékében – több helyszínen hajtották végre feladataikat. Az amerikaiak annyira elégedettek voltak a magyarok munkájával, hogy 2014-ben felajánlották: a harccsoport keleti régiójában hazánk vezesse a különleges műveleti osztagparancsnokságot. Ez a parancsnokság – az akkor ezredesi rendfokozatot viselő Sándor Tamás vezetésével – négy afganisztáni tartományban volt felelős a különleges műveleti feladatok végrehajtásáért.

Nemzeti képességfejlesztés és partnernemzetek

„Az osztagképesség elérésével már egyértelmű volt, hogy meg kéne teremteni azt a magyar vezetési-irányítási rendszert, ami ahhoz kell, hogy a különleges műveleti képességet hatékonyan lehessen használni. Kézenfekvő volt, hogy előre kell lépnünk, ugyanakkor azt is láttuk, hogy önállóan ezt nagyon nehéz lesz véghez vinni. Ezért vált szükségessé a többnemzeti képességfejlesztés” – mondta a Magyar Honvédség különleges műveleti szemlélője, hozzátéve: a többnemzeti parancsnokság megalakításának ötlete Mark C. Schwartz vezérőrnagytól, az Amerikai Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCEUR) akkori parancsnokától származik, aki felvetette, hogy a nemzeti képességfejlesztést össze lehetne kötni a NATO-ban is „hiánycikknek” számító, különleges műveleti komponens parancsnokság fejlesztéssel. Hamar sikerült mindehhez a támogató országokat is megtalálni, így Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019 februárjában bejelenthette: aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében – magyarországi bázissal, Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia részvételével – létrehozzák a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokságot. (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC.) Alig nyolc hónappal később – tavaly év végén – az érintett országok védelmi miniszterei aláírták az együttműködési megállapodást is, amivel hivatalosan is létrejött a parancsnokság, amelyet szponzornemzetként Lengyelország, Németország és az Amerikai Egyesült Államok is támogat.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az R-SOCC nem egy állandó parancsnokság – azaz nem hasonlít a NATO struktúrájában található parancsnokságokra – hanem kimondottan válság- és krízishelyzet kezelésre létrejött elem, amelynek alapját a magyar nemzeti különleges műveleti képesség adja” – emelte ki Sándor Tamás dandártábornok. Aláhúzta: a magyar képesség fejlesztésének apropóját pedig az adta, hogy tavaly januárban a Magyar Honvédség Parancsnokságának megalakulásával létrejött két olyan szervezet is – a különleges műveleti szemlélőség, valamint a különleges műveleti főnökség –, amelyek integrálásával, illetve további képességek (mint például a nem kinetikus műveletek, tűzszerészek, stb.) hozzáadásával ki lehet alakítani a regionális parancsnokság magját.

Mint a Magyar Honvédség különleges műveleti személője fogalmazott: a képességfejlesztés nem jöhetett volna létre a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nélkül. Az ennek során megvalósult haditechnikai fejlesztések – például a forgószárnyas képesség erősítése – tették lehetővé a különleges műveleti képesség növelését is.

Szolnokon települő parancsnokság

Sándor Tamás dandártábornok hangsúlyozta: a parancsnokság a tervek szerint Szolnokra települ majd. Egyrészt a különleges műveleti képesség bázisa is ez a helyőrség, másrészt a település kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkezik: vasúti csomópont, az M4-es autóút hamarosan elér Szolnokig, illetve repülőtér is található a városban.
„Kezdetben az ideiglenes elhelyezésre törekszünk. A végleges elhelyezési feltételek kialakítása, annak konkrét tervezése vélhetően még az idén megkezdődhet. Ez azonban nem hátráltatja a munkát, valamint kiképzések és gyakorlatok sem maradnak el emiatt” – fogalmazott a tábornok. Hozzátette: túl sok idő nem áll rendelkezésükre, hiszen a parancsnokságnak 2024 első félévére el kell érnie a teljes műveleti készenlétet, amit a NATO szakemberei abban az évben két ellenőrzéssel is vizsgálnak majd.

Addig azonban még nagyon sok feladatuk lesz a magyar különleges műveleti katonáknak és a parancsnokság állományának is. Idén decemberben a norvégiai Stavangerben vesznek részt egy nemzetközi műveleti gyakorlaton. Itt – ahol alapvetően a művelettervezés lesz a legfontosabb feladat – már parancsnokságként kell tevékenykedni. Ugyanakkor ezen a gyakorlaton „tesztelik” a magyar elem képességeit is, amely megmérettetésre a magyar katonák februárban kezdik meg a felkészülést.

Valamennyi alakulattól várják a jelentkezőket

Az R-SOCC megalakulásával együtt összeállították annak állománytábláját is. Ez jelenleg még több üres beosztást tartalmaz. Természetesen elsősorban a különleges rendeltetésű dandár, a különleges műveleti szemlélőség, valamint a különleges műveleti főnökség állományából szeretnék feltölteni ezeket beosztásokat, de – Sándor Tamás dandártábornok szerint – a nem speciális előképzettséget igénylő pozíciókra a Magyar Honvédség valamennyi alakulatától lehet majd pályázat útján jelentkezni.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.