2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Teletöltve

Teletöltve
Art of WAR  |  2017. 08. 30., 12:13
Teletöltve

Az idei év legnagyobb szabású gyakorlata volt a Saber Guardian 2017. Az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezetei által támogatott gyakorlat logisztikai részéből az MH Logisztikai Központ a megszokott feladatain túl speciális, eddig nem alkalmazott támogató elemekkel is kivette részét.

Június és augusztus között tartották az idei esztendő legnagyobb NATO-gyakorlatát, a Saber Guardian 2017-et, amelyhez hét ország tizenhét nemzeti gyakorlatát kapcsolták hozzá mintegy 40 ezer fő részvételével. A gyakorlat célja az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek demonstrálása volt, de kiváló lehetőséget biztosított a Magyar Honvédség számára is a már eddig is alkalmazott, illetve új képességek kipróbálására. 

A Saber Guardian hazai kiképzési eseményeinek stratégiai szintű koordinálása részeként az MH Logisztikai Központ (MH LK) támogató parancsnokságot hozott létre az „erők fogadása, gyülekeztetése és előrevonása” céljából. E parancsnokság alatt működött – először a Magyar Honvédség történetében - az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ATB) által irányított konvojtámogató központ is Táborfalván. A központ fő feladatai közé tartozott az átvonuló személyi állomány pihentetése, a technikai eszközök üzemanyaggal történő feltöltése, valamint a továbbindulási feltételek biztosítása, szoros együttműködésben azzal az – szintén az MH LK alárendeltségébe tartozó – állománnyal, amely az amerikai konvojokat országunk északnyugati illetve délkeleti határátkelőhelyei között fogadta és kísérte. 

 

A konvojtámogató központ munkáját számos külföldi és hazai delegáció a helyszínen tanulmányozta. A magas rangú szövetséges katonatisztek mellett látogatást tettek a bázison a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Logisztikai Intézet oktatói és hallgatói, a felső vezetőképző tanfolyam állománya, a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem parancsnokságának munkatársai, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság üzemanyag ellátással foglalkozó szakemberei is. 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.