2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége

Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége
Art of WAR  |  2020. 03. 06., 10:42
Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége

„Építő év áll mögöttünk, elérkezett az idő az átalakításra. Mottónk az évre: a területvédelmi erők a Magyar Honvédség új képességét jelentik” - mondta Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnoka évértékelő és feladatszabó értekezletén március 5-én, csütörtökön a fővárosban. A rendezvényen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is részt vett.

„Magyarország kormánya megtárgyalta a Nemzeti Biztonsági Stratégiát, ami elfogadás előtt áll. Ez az útmutatás egyértelművé teszi, milyen feladatrendszerekkel kell Magyarországnak felkészülnie, amiben a Magyar Honvédségnek is kiemelt szerepe van” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. Az altábornagy hangsúlyozta: a Magyar Honvédség Parancsnoksága alárendeltségében létrehozzák a Tartalékképző és Támogató Parancsnokságot. „Egy olyan rendszert dolgozunk ki a hivatásos haderőben, amiben kiemelt szerepet kapnak a területvédelmi alegységek. Feladatunk, hogy egységes tartalékos jogállást teremtsünk. Mindazok, akik csatlakoznak hozzánk, kapjanak jó kiképzést, vegyenek részt lövészeteken, járőrbajnokságokon, és legyenek az adott térségben a Magyar Honvédség nagykövetei” – tette hozzá az altábornagy.

A Zrínyi Miklós laktanya dísztermében tartott értekezleten Baráth István dandártábornok részletezte, miként valósították meg a 2019. évi elöljárói- és parancsnoki célkitűzéseket. A parancsnokság és az alárendelt katonai szervezetek parancsnokaihoz és személyi állományához szólva a dandártábornok úgy fogalmazott: az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottak a területvédelmi szervezeti elemek működtetésére, a működési feltételek növelésére, az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány magas színvonalú kiképzésére. „A területvédelmi ezredek megalakításával a Magyar Honvédségben új képességelem jelent meg, amely a hátországvédelem egyik legmeghatározóbb katonai eleme. E képességgel biztosítható, hogy 2030-ra, hét területvédelmi ezredbe szervezve, a közel 18 ezer főt számláló területvédelmi erők elérjék teljes műveleti képességüket” – hangsúlyozta a parancsnok. Baráth dandártábornok hozzátette: összességében a két ezred aktív tevékenysége 846 fővel növelte a területvédelmi tartalékos állomány létszámát. Az egyéni felkészítések során kiemelkedően teljesítettek a kiképzők, áldozatos munkájukat az egyre növekvő kiképzett létszám igazolja.

A parancsnok beszédében hangsúlyozta: tavaly megkezdődött egy ideiglenes tartalékos század felkészítése az Ohiói Nemzeti Gárda 2020-21. évi gyakorlataira, illetve egy szakasznyi erő kiképzése a Platinum Wolf 2020 gyakorlatra. 2019 legfőbb eredményei között Baráth dandártábornok az aktív haderő létszámának növelését említette, amit a rátermett önkéntes tartalékos állomány átvételével értek el. „Az elmúlt év folyamán 166 fő önkéntes területvédelmi tartalékos katonát helyeztek át szerződéses, hivatásos, hallgatói, vagy önkéntes műveleti tartalékos, illetve honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba” – jegyezte meg a parancsnok.

Az MH HFKP parancsnoka beszédében összegezte és értékelte az alárendelt katonai szervezetek tavalyi eredményeit: kitért a társadalmi kapcsolatok területén végzett tevékenységükre, a hadisírgondozók és a hagyományőrzők munkájára, valamint a Honvéd Tudományos Kutatóhely feladataira. Baráth dandártábornok kiemelte: a szervezet sikeresen nyitott a társadalom felé, amit alátámaszt a honvédelmi táborok, valamint az országos haditorna verseny sikeressége is. Baráth dandártábornok évértékelése végén elismeréseket adott át azoknak, akik 2019-ben kiemelkedően teljesítettek.

A parancsnok feladatszabása előtt a résztvevők szemügyre vették a Honvédség és Társadalom Baráti Kör NATO tagságunk húszéves évfordulójára készített kiállítását, valamint a parancsnokság fennállása óta megjelentetett kiadványokat. A díszterem előterében a vendégek az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred dunántúli általános- és középiskolások számára meghirdetett- „Hon-Védd” gyermek rajzpályázat alkotásait tekintették meg.

A rendezvény a 2020. évi feladatok és főbb irányelvek felvázolásával zárult.  Az év egyik legmeghatározóbb feladata a Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, valamint a Transzformációs Parancsnokság megalakítása és az új működési rend kialakítása lesz. Prioritásként határozták meg a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, különösen Lengyelország, Szerbia, Németország, Horvátország, Szlovénia és Ausztria vonatkozásában. Továbbá elrendelték a honvédelmi nevelésből adódó feladatok ellátását és a területi szintű társadalmi kapcsolatok további fejlesztését.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!