2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége

Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége
Art of WAR  |  2020. 03. 06., 10:42
Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége

„Építő év áll mögöttünk, elérkezett az idő az átalakításra. Mottónk az évre: a területvédelmi erők a Magyar Honvédség új képességét jelentik” - mondta Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnoka évértékelő és feladatszabó értekezletén március 5-én, csütörtökön a fővárosban. A rendezvényen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is részt vett.

„Magyarország kormánya megtárgyalta a Nemzeti Biztonsági Stratégiát, ami elfogadás előtt áll. Ez az útmutatás egyértelművé teszi, milyen feladatrendszerekkel kell Magyarországnak felkészülnie, amiben a Magyar Honvédségnek is kiemelt szerepe van” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. Az altábornagy hangsúlyozta: a Magyar Honvédség Parancsnoksága alárendeltségében létrehozzák a Tartalékképző és Támogató Parancsnokságot. „Egy olyan rendszert dolgozunk ki a hivatásos haderőben, amiben kiemelt szerepet kapnak a területvédelmi alegységek. Feladatunk, hogy egységes tartalékos jogállást teremtsünk. Mindazok, akik csatlakoznak hozzánk, kapjanak jó kiképzést, vegyenek részt lövészeteken, járőrbajnokságokon, és legyenek az adott térségben a Magyar Honvédség nagykövetei” – tette hozzá az altábornagy.

A Zrínyi Miklós laktanya dísztermében tartott értekezleten Baráth István dandártábornok részletezte, miként valósították meg a 2019. évi elöljárói- és parancsnoki célkitűzéseket. A parancsnokság és az alárendelt katonai szervezetek parancsnokaihoz és személyi állományához szólva a dandártábornok úgy fogalmazott: az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottak a területvédelmi szervezeti elemek működtetésére, a működési feltételek növelésére, az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány magas színvonalú kiképzésére. „A területvédelmi ezredek megalakításával a Magyar Honvédségben új képességelem jelent meg, amely a hátországvédelem egyik legmeghatározóbb katonai eleme. E képességgel biztosítható, hogy 2030-ra, hét területvédelmi ezredbe szervezve, a közel 18 ezer főt számláló területvédelmi erők elérjék teljes műveleti képességüket” – hangsúlyozta a parancsnok. Baráth dandártábornok hozzátette: összességében a két ezred aktív tevékenysége 846 fővel növelte a területvédelmi tartalékos állomány létszámát. Az egyéni felkészítések során kiemelkedően teljesítettek a kiképzők, áldozatos munkájukat az egyre növekvő kiképzett létszám igazolja.

A parancsnok beszédében hangsúlyozta: tavaly megkezdődött egy ideiglenes tartalékos század felkészítése az Ohiói Nemzeti Gárda 2020-21. évi gyakorlataira, illetve egy szakasznyi erő kiképzése a Platinum Wolf 2020 gyakorlatra. 2019 legfőbb eredményei között Baráth dandártábornok az aktív haderő létszámának növelését említette, amit a rátermett önkéntes tartalékos állomány átvételével értek el. „Az elmúlt év folyamán 166 fő önkéntes területvédelmi tartalékos katonát helyeztek át szerződéses, hivatásos, hallgatói, vagy önkéntes műveleti tartalékos, illetve honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba” – jegyezte meg a parancsnok.

Az MH HFKP parancsnoka beszédében összegezte és értékelte az alárendelt katonai szervezetek tavalyi eredményeit: kitért a társadalmi kapcsolatok területén végzett tevékenységükre, a hadisírgondozók és a hagyományőrzők munkájára, valamint a Honvéd Tudományos Kutatóhely feladataira. Baráth dandártábornok kiemelte: a szervezet sikeresen nyitott a társadalom felé, amit alátámaszt a honvédelmi táborok, valamint az országos haditorna verseny sikeressége is. Baráth dandártábornok évértékelése végén elismeréseket adott át azoknak, akik 2019-ben kiemelkedően teljesítettek.

A parancsnok feladatszabása előtt a résztvevők szemügyre vették a Honvédség és Társadalom Baráti Kör NATO tagságunk húszéves évfordulójára készített kiállítását, valamint a parancsnokság fennállása óta megjelentetett kiadványokat. A díszterem előterében a vendégek az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred dunántúli általános- és középiskolások számára meghirdetett- „Hon-Védd” gyermek rajzpályázat alkotásait tekintették meg.

A rendezvény a 2020. évi feladatok és főbb irányelvek felvázolásával zárult.  Az év egyik legmeghatározóbb feladata a Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, valamint a Transzformációs Parancsnokság megalakítása és az új működési rend kialakítása lesz. Prioritásként határozták meg a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, különösen Lengyelország, Szerbia, Németország, Horvátország, Szlovénia és Ausztria vonatkozásában. Továbbá elrendelték a honvédelmi nevelésből adódó feladatok ellátását és a területi szintű társadalmi kapcsolatok további fejlesztését.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!