2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség
honvedelem.hu  |  2021. 07. 21., 15:28
Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Sajtótájékoztatón mutatta be Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formáját, az önkéntes katonai szolgálatot, amelyet elsősorban a felsőoktatási intézményekbe idén be nem jutó fiatalok számára hoztak létre.

A miniszter utalt a pandémiás időszak alatti veszélyhelyzetben meghirdetett és sikeresen működő speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) rendszerre, amivel a Magyar Honvédség azok számára kínált állást, akik elveszítették a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket. Benkő Tibor úgy fogalmazott: jó ötlet volt a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma elindítása, hiszen a jelentkezők nagy többsége elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédségről, mindemelett saját szemével láthatta az általa kínált stabil és kiszámítható életpályát. Ennek is köszönhetően a jelentkezők negyven százaléka gondolta úgy, hogy végleges katonai szolgálatot vállal.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a SÖTT-rendszer alapjaira építkezve július 22-ével meghirdeti az önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ) programját, amelyet elsősorban azon fiatalok részére hoztak létre, akik idén felvételiztek felsőoktatási intézménybe, de a pontjaik száma nem érte el a bejutási küszöböt. Benkő Tibor hangsúlyozta: a szolgálati jogviszony azoknak lehetőség, akiknek szándékában áll majd a pótfelvételire jelentkezni, vagy éppenséggel kivárni, és egy év múlva megismételni a jelentkezést. „Addig is találjanak lehetőséget arra, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el, kapjanak katonai felkészítést és készüljenek a következő felvételi vizsgára” – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva: a SÖTT és az ÖKSZ rendszerek mindegyikében az ideiglenes szolgálati jogviszonyon van a hangsúly.

A honvédelmi miniszter kifejtette: az önkéntes katonai szolgálat hat hónapos jogviszonyt jelent. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, a lakhelyükhöz legközelebb eső lehetséges helyen. Ez idő alatt a résztvevők a mindenkori minimálbérnek megfelelő juttatást kapnak. A második hónap után vagy ugyanott folytatják az általános kiképzést, vagy kérhetik kiképzésük speciális területen folytatását, ebben az esetben már többletjuttatásra is jogosultak, azaz a mindenkori bérminimumot kapják havonta. A programban részt vevőknek természetesen lehetőségük nyílik arra is, hogy a hat hónap letelte után szerződéses katonaként folytassák pályafutásukat.

Benkő Tibor kiemelte: az ÖKSZ-programra az országban minden megyében és Budapesten is biztosítanak helyszínt, a kiképzést pedig minden olyan helyen elindítják, ahol a jelentkezők létszáma eléri a legalább húsz főt. A jelenlegi létszámkeretet 400 főben állapították meg, de a számot növelhetik is, ha úgy látják, szükség van rá.

Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese ismertetőjében részletezte az ÖKSZ-rendszer sajátosságait.

Kiemelte: a jelentkezők az önkéntes tartalékos rendszeren belül teljesítik szolgálatukat, kiképzésükért pedig a két területvédelmi ezred, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred felel majd. A tábornok arra is rámutatott, hogy a jelentkezőket az alapkiképzést követően már kiképzett önkéntes tartalékos katonaként tartják majd nyilván.

A sajtótájékoztató végén a Stefánia Palotában felállított toborzóponton gyakorlatban is bemutatták az újfajta szolgálatra jelentkezés menetét.

Az önkéntes katonai szolgálatról a honvedelem.hu/OKSZ oldalon találhatók részletes információk.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.