2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség
honvedelem.hu  |  2021. 07. 21., 15:28
Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Sajtótájékoztatón mutatta be Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formáját, az önkéntes katonai szolgálatot, amelyet elsősorban a felsőoktatási intézményekbe idén be nem jutó fiatalok számára hoztak létre.

A miniszter utalt a pandémiás időszak alatti veszélyhelyzetben meghirdetett és sikeresen működő speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) rendszerre, amivel a Magyar Honvédség azok számára kínált állást, akik elveszítették a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket. Benkő Tibor úgy fogalmazott: jó ötlet volt a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma elindítása, hiszen a jelentkezők nagy többsége elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédségről, mindemelett saját szemével láthatta az általa kínált stabil és kiszámítható életpályát. Ennek is köszönhetően a jelentkezők negyven százaléka gondolta úgy, hogy végleges katonai szolgálatot vállal.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a SÖTT-rendszer alapjaira építkezve július 22-ével meghirdeti az önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ) programját, amelyet elsősorban azon fiatalok részére hoztak létre, akik idén felvételiztek felsőoktatási intézménybe, de a pontjaik száma nem érte el a bejutási küszöböt. Benkő Tibor hangsúlyozta: a szolgálati jogviszony azoknak lehetőség, akiknek szándékában áll majd a pótfelvételire jelentkezni, vagy éppenséggel kivárni, és egy év múlva megismételni a jelentkezést. „Addig is találjanak lehetőséget arra, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el, kapjanak katonai felkészítést és készüljenek a következő felvételi vizsgára” – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva: a SÖTT és az ÖKSZ rendszerek mindegyikében az ideiglenes szolgálati jogviszonyon van a hangsúly.

A honvédelmi miniszter kifejtette: az önkéntes katonai szolgálat hat hónapos jogviszonyt jelent. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, a lakhelyükhöz legközelebb eső lehetséges helyen. Ez idő alatt a résztvevők a mindenkori minimálbérnek megfelelő juttatást kapnak. A második hónap után vagy ugyanott folytatják az általános kiképzést, vagy kérhetik kiképzésük speciális területen folytatását, ebben az esetben már többletjuttatásra is jogosultak, azaz a mindenkori bérminimumot kapják havonta. A programban részt vevőknek természetesen lehetőségük nyílik arra is, hogy a hat hónap letelte után szerződéses katonaként folytassák pályafutásukat.

Benkő Tibor kiemelte: az ÖKSZ-programra az országban minden megyében és Budapesten is biztosítanak helyszínt, a kiképzést pedig minden olyan helyen elindítják, ahol a jelentkezők létszáma eléri a legalább húsz főt. A jelenlegi létszámkeretet 400 főben állapították meg, de a számot növelhetik is, ha úgy látják, szükség van rá.

Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese ismertetőjében részletezte az ÖKSZ-rendszer sajátosságait.

Kiemelte: a jelentkezők az önkéntes tartalékos rendszeren belül teljesítik szolgálatukat, kiképzésükért pedig a két területvédelmi ezred, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred felel majd. A tábornok arra is rámutatott, hogy a jelentkezőket az alapkiképzést követően már kiképzett önkéntes tartalékos katonaként tartják majd nyilván.

A sajtótájékoztató végén a Stefánia Palotában felállított toborzóponton gyakorlatban is bemutatták az újfajta szolgálatra jelentkezés menetét.

Az önkéntes katonai szolgálatról a honvedelem.hu/OKSZ oldalon találhatók részletes információk.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!