2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő

Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő
honvedelem.hu  |  2022. 10. 28., 10:55
Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő

Egyhetes gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) mintegy 120 fős kontingense az intézmény Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetében, ahol először tesztelték az új beszerzésű ROLE 2 képesség eszközeit és gyakorolta be az állomány a használatát szimulált harctéri körülmények között. A gyakorlat utolsó napján az élethűen megjelenített harci helyzetet és a sebesültek ellátását dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka is megtekintette.

„Bármikor, bárhova” – ez lehet a jelmondata a Magyar Honvédség új képességének, amit most próbáltak ki először Budapesten. Míg a ROLE-1 az elsődleges ellátó szintet jelenti (osztályozás, szakosított elsősegélynyújtás, újraélesztés, állapot stabilizálás és kiürítés), addig a ROLE-2 esetében magasabb szintű ellátást kaphatnak a harctéren helytálló katonák: többek között magasabb szintű újraélesztés; illetve élet-, végtag- és funkciómentő sebészet áll a rendelkezésükre.

A héten az MH EK katona-egészségügyi személyzetének egy része, illetve a csapategészségügyi tagozat szakállománya együtt gyakorolták, milyen, ha sebesült katonák érkeznek a felállított, ROLE-2 szintű tábori kórházba. A valósághű szimuláció szerint egy támogató helikoptert ért támadás és emiatt több súlyos sebesült igényel sürgős ellátást. A gyakorlatot a Magyar Honvédség parancsnoka mellett a Rheinmetall cég képviselői is megtekintették – a német cég gyártotta és szállította le az egészségügyi felszerelést a honvédségnek.

„Az ukrajnai háború is megmutatta, hogy létszükséglet a megfelelő harctéri egészségügyi ellátás” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: őt a katonák teljesítménye és a technikai háttér meggyőzte arról, hogy az egészségügyi állomány képes a katonákról gondoskodni, harctéri körülmények között is.

„Pontosan tudom, hogy ez mekkora erőfeszítést igényel mindenkitől, hiszen lenne munkája mindenkinek, mégis itt vannak ezen a tábori héten, kint alszanak a terepen, mint a többi katona és felkészülnek a lehető legrosszabbra” – értékelte az állomány teljesítményét a parancsnok.

Az altábornagy megígérte, hogy folytatják a ROLE-2-es szint fejlesztését is, mert, mint fogalmazott, amit ma lát, az „jó kiindulópont”.

A gyakorlatot vezető dr. Vekszler Péter orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ Stratégiai szervek, Kiképzési és Oktatási Főnökség főnöke szerint történelmi gyakorlatot hajtott végre az egészségügyi kontingens, hiszen a ROLE-2 szintet még sosem próbálták ki szimulált körülmények között. Elmondta azt is, hogy jövőre továbbfejlesztik a ROLE-2-t; újabb technikai eszközöket szerez be a honvédség és két újabb, többnapos gyakorlaton fognak részt venni a katonák.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!