2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő

Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő
honvedelem.hu  |  2022. 10. 28., 10:55
Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő

Egyhetes gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) mintegy 120 fős kontingense az intézmény Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetében, ahol először tesztelték az új beszerzésű ROLE 2 képesség eszközeit és gyakorolta be az állomány a használatát szimulált harctéri körülmények között. A gyakorlat utolsó napján az élethűen megjelenített harci helyzetet és a sebesültek ellátását dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka is megtekintette.

„Bármikor, bárhova” – ez lehet a jelmondata a Magyar Honvédség új képességének, amit most próbáltak ki először Budapesten. Míg a ROLE-1 az elsődleges ellátó szintet jelenti (osztályozás, szakosított elsősegélynyújtás, újraélesztés, állapot stabilizálás és kiürítés), addig a ROLE-2 esetében magasabb szintű ellátást kaphatnak a harctéren helytálló katonák: többek között magasabb szintű újraélesztés; illetve élet-, végtag- és funkciómentő sebészet áll a rendelkezésükre.

A héten az MH EK katona-egészségügyi személyzetének egy része, illetve a csapategészségügyi tagozat szakállománya együtt gyakorolták, milyen, ha sebesült katonák érkeznek a felállított, ROLE-2 szintű tábori kórházba. A valósághű szimuláció szerint egy támogató helikoptert ért támadás és emiatt több súlyos sebesült igényel sürgős ellátást. A gyakorlatot a Magyar Honvédség parancsnoka mellett a Rheinmetall cég képviselői is megtekintették – a német cég gyártotta és szállította le az egészségügyi felszerelést a honvédségnek.

„Az ukrajnai háború is megmutatta, hogy létszükséglet a megfelelő harctéri egészségügyi ellátás” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: őt a katonák teljesítménye és a technikai háttér meggyőzte arról, hogy az egészségügyi állomány képes a katonákról gondoskodni, harctéri körülmények között is.

„Pontosan tudom, hogy ez mekkora erőfeszítést igényel mindenkitől, hiszen lenne munkája mindenkinek, mégis itt vannak ezen a tábori héten, kint alszanak a terepen, mint a többi katona és felkészülnek a lehető legrosszabbra” – értékelte az állomány teljesítményét a parancsnok.

Az altábornagy megígérte, hogy folytatják a ROLE-2-es szint fejlesztését is, mert, mint fogalmazott, amit ma lát, az „jó kiindulópont”.

A gyakorlatot vezető dr. Vekszler Péter orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ Stratégiai szervek, Kiképzési és Oktatási Főnökség főnöke szerint történelmi gyakorlatot hajtott végre az egészségügyi kontingens, hiszen a ROLE-2 szintet még sosem próbálták ki szimulált körülmények között. Elmondta azt is, hogy jövőre továbbfejlesztik a ROLE-2-t; újabb technikai eszközöket szerez be a honvédség és két újabb, többnapos gyakorlaton fognak részt venni a katonák.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.