2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere

Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere
honvedelem.hu  |  2021. 12. 06., 16:44
Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere

Új elemet épít be a kiképzés rendszerébe a Magyar Honvédség. A SERE-kiképzés alapelemeit a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái segítségével tesztelték Csobánkán. A gyakorlatra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is ellátogatott december 2-án, akit Frigyer László vezérőrnagy az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka fogadott.

A SERE a túlélés, elkerülés, ellenállás és kiemelés (Survival, Evasion, Resistance, Extraction) új elemként épül be a Magyar Honvédség komplex kiképzési rendszerébe. A program három szintű lesz, míg az A-szintű kiképzés gyakorlatilag az alapkiképzés részévé válik, addig a legmagasabb, C-szintűt elsősorban a mélységi felderítők és a különleges erők katonái kapják majd.

A SERE felkészítés lényege, hogy felkészítsék az elszeparálódott katonát arra, ameddig a kimentése, vagy a főerők kötelékébe történő visszaérkezése meg nem történik, képes legyen az életben maradásra, az ellenséges erők elkerülésére, a túlélés érdekében az önvédelemre, és a kimentésével kapcsolatos eljárásrendek alkalmazására.

A SERE-program 2022-ben indul el az MH Altiszti Akadémia (MH AA) szervezésében, jelenleg a teszt jellegű kiképzési gyakorlatok folynak. Az MH AA csobánkai harcászati bázisán december első hetében is zajlik egy felkészítés, amelyen a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái vesznek részt.

Gacsal János ezredestől, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettesétől megtudtuk, a pilot-jellegű foglalkozás legfontosabb célja az, hogy leteszteljék, mennyi felkészítési idő szükséges az előzetes ismeretekkel és képességekkel még nem rendelkező állománynak a kiképzési programban való részvételhez.

A csütörtöki foglalkozásra - amelyen a katonasportolók többek között a késharccal ismerkedtek - Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is ellátogatott. A miniszterhelyettes tájékoztatást kapott a SERE-kiképzéssel kapcsolatos tervekről és távlati célokról, megtekintette az eddigi tesztgyakorlatok videós összefoglalóját, majd a katonasportolók gyakorlatát. A látogatáson elhangzott: a SERE-program megjelenése már része a Magyar Honvédség kiképzéssel kapcsolatos paradigmaváltásának.

Az MH Transzformációs Parancsnokságának alárendeltségében a MH Altiszti Akadémia bázisán jövőre kezdi meg munkáját a SERE kiképző és kiképzéskoordináló csoport.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.