2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere

Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere
honvedelem.hu  |  2021. 12. 06., 16:44
Új elemmel bővül a Magyar Honvédség kiképzési rendszere

Új elemet épít be a kiképzés rendszerébe a Magyar Honvédség. A SERE-kiképzés alapelemeit a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái segítségével tesztelték Csobánkán. A gyakorlatra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is ellátogatott december 2-án, akit Frigyer László vezérőrnagy az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka fogadott.

A SERE a túlélés, elkerülés, ellenállás és kiemelés (Survival, Evasion, Resistance, Extraction) új elemként épül be a Magyar Honvédség komplex kiképzési rendszerébe. A program három szintű lesz, míg az A-szintű kiképzés gyakorlatilag az alapkiképzés részévé válik, addig a legmagasabb, C-szintűt elsősorban a mélységi felderítők és a különleges erők katonái kapják majd.

A SERE felkészítés lényege, hogy felkészítsék az elszeparálódott katonát arra, ameddig a kimentése, vagy a főerők kötelékébe történő visszaérkezése meg nem történik, képes legyen az életben maradásra, az ellenséges erők elkerülésére, a túlélés érdekében az önvédelemre, és a kimentésével kapcsolatos eljárásrendek alkalmazására.

A SERE-program 2022-ben indul el az MH Altiszti Akadémia (MH AA) szervezésében, jelenleg a teszt jellegű kiképzési gyakorlatok folynak. Az MH AA csobánkai harcászati bázisán december első hetében is zajlik egy felkészítés, amelyen a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái vesznek részt.

Gacsal János ezredestől, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettesétől megtudtuk, a pilot-jellegű foglalkozás legfontosabb célja az, hogy leteszteljék, mennyi felkészítési idő szükséges az előzetes ismeretekkel és képességekkel még nem rendelkező állománynak a kiképzési programban való részvételhez.

A csütörtöki foglalkozásra - amelyen a katonasportolók többek között a késharccal ismerkedtek - Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is ellátogatott. A miniszterhelyettes tájékoztatást kapott a SERE-kiképzéssel kapcsolatos tervekről és távlati célokról, megtekintette az eddigi tesztgyakorlatok videós összefoglalóját, majd a katonasportolók gyakorlatát. A látogatáson elhangzott: a SERE-program megjelenése már része a Magyar Honvédség kiképzéssel kapcsolatos paradigmaváltásának.

Az MH Transzformációs Parancsnokságának alárendeltségében a MH Altiszti Akadémia bázisán jövőre kezdi meg munkáját a SERE kiképző és kiképzéskoordináló csoport.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!