2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új európai rakétavédelmi projektet hagyott jóvá az Európai Unió Tanácsa

Új európai rakétavédelmi projektet hagyott jóvá az Európai Unió Tanácsa
Art of WAR  |  2019. 12. 03., 13:25

Az Európai Védelmi Alap által finanszírozott projekt lényege az időbeni riasztás és megsemmisítés mellett az űrtelepítésű eszközökkel létrehozott hadszíntéri megfigyelés képességének (TWISTER) kialakítása.

A program tehát olyan, az Európai Unió rakétavédelmi elvárásaihoz igazodó képességfejlesztésre törekszik, amely biztosítja a komplex és egyre fejlettebb légi célok felderítését, nyomon követését és megsemmisítését.

A TWISTER-t (Timely Warning and Interception with Space-based TheatER surveillance) megvalósító munkacsoport célja az, hogy 2030-ra elérhető legyen egy európai fejlesztésű, többcélú, endo-atmoszférikus (légkörben tevékenykedő), felszíni telepítésű elfogórakéta, amely képes megfeleni az olyan új, modern technológiát képviselő fenyegetéseknek, mint a hiperszonikus cirkálórakéta, a hiperszonikus siklógép, a következő generációs vadászrepülőgép és a manőverező, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta.

Az elfogórakéta fejlesztésének egyik fő letéteményese az európai MDBA hadiipari vállalat, amelynek vezérigazgatója (Éric Béranger) az alábbi nyilatkozatot tette: „Az MDBA örömmel fogadja az Európai Unió Tanácsának döntését, és minden energiáját, valamint széleskörű rakétavédelmi tapasztalatát a jövőbeni együttműködésnek és az országhatárokon átívelő K+F (kutatás, kísérleti fejlesztés) tevékenységnek szenteli. A TWISTER – mint következő generációs elfogórakéta-projekt – kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy az európaiak egymáshoz közelítsék erőfeszítéseiket a rakétavédelem terén, és arra is, hogy biztosítsák stratégiai autonómiájuk létfontosságú elemét, a légterük szuverenitását. A modern elfogórakéta kifejlesztése technológiai kihívást és egyben minőségi ugrást is jelent az európai rakétatechnológiai szegmens teljessége felé vezető úton. Üzleti modellünknek megfelelően – Európa védelmezőjeként – adott számunkra a szükséges feltételrendszer, amely szükséges ahhoz, hogy ezt a kihívást jelentő projektet megvalósítsuk európai üzleti partnereink segítségével.”

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin