2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új mérföldkő a haderőfejlesztésben

Új mérföldkő a haderőfejlesztésben
Art of WAR  |  2018. 03. 29., 10:24
Új mérföldkő a haderőfejlesztésben

Cseh licenc alapján gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása kezdődik meg még idén – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és cseh kollégája, Karla Šlechtová.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter jelenlétében írt alá megállapodást március 28-án, Budapesten David Höfer, a Česká Zbrojovka vezetője, illetve Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója. Mint a honvédelmi miniszter kiemelte, a tavalyi évben, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megkezdődött a Magyar Honvédség fejlesztése, amelynek keretében a tárca 2026-ig ütemezetten, lépésről lépésre, elszántan törekszik arra, hogy ütőképes, professzionális haderő jöjjön létre. „Történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy hazánk biztonságáért nap mint nap tenni kell, a haza védelme mindennapi szolgálatot jelent. Most pedig új mérföldkőhöz érkeztünk a haderőfejlesztésben” – mondta dr. Simicskó István.

Mint a miniszter fogalmazott, fel kell számolni azt az állapotot, amely az elmúlt húsz-huszonöt évben alakult ki, és hadiipari képességeink lecsökkenését, illetve megszűnését jelentette. E méltatlan helyzeten kívánt változtatni a tárca, és e gondolat jegyében született – számos alapos piackutatás és egyéb felmérés, tanulmány elkészítése után – a most aláírt magyar-cseh megállapodás. Ennek jegyében hamarosan gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján: első lépésben összeszerelésről van szó, majd 2019. január 1-jétől a hazai gyártás is megkezdődik – jelentette be dr. Simicskó István. Mint mondta, a szóban forgó eszközök már szakmai próbán is átestek, hiszen azokat rendőrök és katonák is kipróbálták. „Mindez körülbelül kétszáz új magyar munkahelyet is jelent, és a a hadiipar természetesen a gazdasdági növekedésben is szerepet játszik majd” – tette hozzá. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: hadiiparunk újraélesztése kapcsán is törekszünk rá, hogy elsősorban a V4-ek országaival fonjuk szorosabbra az együttműködést. Dr. Simicskó István emellett köszönetet mondott mindazoknak, akik a megállapodás létrehozása érdekében dolgoztak az elmúlt időszakban.

Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter szintén történelmi pillanatnak nevezte a szerződés aláírását, és elmondta: nagy örömére szolgál, hogy egy ilyen nagy horderejű megállapodás V4-es keretek között jöhet létre. Mint mondta, közel százmillió eurós szerződésről van szó, amelynek keretében tíz év alatt mintegy kétszázezer lőfegyvert gyártanak majd le Magyarországon – az eredményből a cseh haderő is részesül majd.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.