2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új mérföldkő a haderőfejlesztésben

Új mérföldkő a haderőfejlesztésben
Art of WAR  |  2018. 03. 29., 10:24
Új mérföldkő a haderőfejlesztésben

Cseh licenc alapján gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása kezdődik meg még idén – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és cseh kollégája, Karla Šlechtová.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter jelenlétében írt alá megállapodást március 28-án, Budapesten David Höfer, a Česká Zbrojovka vezetője, illetve Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója. Mint a honvédelmi miniszter kiemelte, a tavalyi évben, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megkezdődött a Magyar Honvédség fejlesztése, amelynek keretében a tárca 2026-ig ütemezetten, lépésről lépésre, elszántan törekszik arra, hogy ütőképes, professzionális haderő jöjjön létre. „Történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy hazánk biztonságáért nap mint nap tenni kell, a haza védelme mindennapi szolgálatot jelent. Most pedig új mérföldkőhöz érkeztünk a haderőfejlesztésben” – mondta dr. Simicskó István.

Mint a miniszter fogalmazott, fel kell számolni azt az állapotot, amely az elmúlt húsz-huszonöt évben alakult ki, és hadiipari képességeink lecsökkenését, illetve megszűnését jelentette. E méltatlan helyzeten kívánt változtatni a tárca, és e gondolat jegyében született – számos alapos piackutatás és egyéb felmérés, tanulmány elkészítése után – a most aláírt magyar-cseh megállapodás. Ennek jegyében hamarosan gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján: első lépésben összeszerelésről van szó, majd 2019. január 1-jétől a hazai gyártás is megkezdődik – jelentette be dr. Simicskó István. Mint mondta, a szóban forgó eszközök már szakmai próbán is átestek, hiszen azokat rendőrök és katonák is kipróbálták. „Mindez körülbelül kétszáz új magyar munkahelyet is jelent, és a a hadiipar természetesen a gazdasdági növekedésben is szerepet játszik majd” – tette hozzá. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: hadiiparunk újraélesztése kapcsán is törekszünk rá, hogy elsősorban a V4-ek országaival fonjuk szorosabbra az együttműködést. Dr. Simicskó István emellett köszönetet mondott mindazoknak, akik a megállapodás létrehozása érdekében dolgoztak az elmúlt időszakban.

Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter szintén történelmi pillanatnak nevezte a szerződés aláírását, és elmondta: nagy örömére szolgál, hogy egy ilyen nagy horderejű megállapodás V4-es keretek között jöhet létre. Mint mondta, közel százmillió eurós szerződésről van szó, amelynek keretében tíz év alatt mintegy kétszázezer lőfegyvert gyártanak majd le Magyarországon – az eredményből a cseh haderő is részesül majd.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.