2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot

Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot
honvedelem.hu  |  2023. 08. 01., 15:12
Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot

Tibor Králik dandártábornok személyében új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C). A szlovák tábornok Denis Tretinjak horvát vezérőrnagyot váltotta a tisztségben július 31-én, hétfőn, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

Tretinjak vezérőrnagy 2020. augusztus elsején érkezett a parancsnokság élére az első horvát kontingenssel együtt. A szervezet első vezetőjének három éve alatt az HQ MND-C a NATO haderőstruktúra részévé vált és idén elérte a kezdeti műveleti képességet is. Králik dandártábornok tavaly áprilisban érkezett Székesfehérvárra, azóta a katonai alakulat parancsnokhelyettesi beosztását látta el.

Az átadás-átvételi ceremónián jelen volt Guglielmo Luigi Miglietta vezérezredes, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság (Brunssum, Hollandia) parancsnoka is, aki beszédében kijelentette, hogy nagy öröm számára látni azt a gyors ütemet, amivel a parancsnokság gyarapodik, fejlődik és sorra ér el sikereket. Denis Tretinjak vezérőrnagy hároméves szolgálatát megköszönve úgy fogalmazott, hogy történelmünk egy rendkívül dinamikus időszakában mutatott fel fenomenális munkát és méltán lehet büszke arra a teljesítményre, amit parancsnoksága alatt az HQ MND-C elért. Hozzátette, hogy egy erős és a kihívásokra reagálni képes egységet hagy hátra.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke utalva a parancsnokság jelmondatára (Innováció, Bátorság, Hit) hangsúlyozta, hogy igazán innovatív elgondolás volt a szervezet felállítása. Rámutatott arra, hogy bölcs előrelátásnak és gondolkodásnak bizonyult a kezdeményezés, hiszen négy évvel ezelőtt még sem NATO-elvárás, sem pedig közeli háború nem sürgette ebben a régióban egy nemzetközi hadosztályparancsnokság felállítását. Mára beigazolódott a döntés helyessége. Bátorság nélkül pedig képtelenség lett volna a kezdeti nehézségeket leküzdeni. S bár kihívásból idén sem jutott kevesebb, a parancsnokság hatalmas mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy sikerrel érte el a harckész minősítést. Végezetül hozzátette, hogy mindenkinek hinnie, bíznia kell abban, hogy a szervezet idén év végére eléri, de legalábbis megkezdi a teljes műveleti készenlét felé vezető út feladatait.

Denis Tretinjak vezérőrnagy örömmel és büszkeséggel gondol vissza az elmúlt három évre. Mint fogalmazott, az HQ MND-C első személyi állományával együtt kezdték el a munkát, ami során mindenki beleadta a saját tudását, korábbi tapasztalatait, s az apró részecskék egy komplex mozaikká álltak össze. Kemény és elhivatott munkával ez a mozaik egy folyamattá és egy folyamatosan fejlődő egésszé alakult át. Utódja felé fordulva kijelentette, hogy ismerve Králik dandártábornokot és a parancsnokság katonáit, biztos benne, hogy sikerrel és nagy hatékonysággal felelnek majd meg az előttük álló feladatoknak.

Tibor Králik dandártábornok a gyermekneveléshez hasonlítva a parancsnokság alapítását és fejlődését, úgy fogalmazott, hogy Tretinjak vezérőrnagy gondos apaként egyengette a szervezet első lépéseit. Átvéve a parancsnokságot ugyanezt az utat fogja folytatni és mindent megtesz annak érdekébe, hogy tudása és ereje legjavával vezesse azt a teljes műveleti képesség irányába.

A rendezvényen, amelyen – mások mellett – jelen volt Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkari főnök; Siniša Jurković altábornagy, horvát vezérkari főnökhelyettes; Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és Spányi Antal megyéspüspök is – Králik dandártábornok ünnepélyesen is átvette Tretinjak vezérőrnagytól a parancsnokság zászlóját. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – kiváló felkészültséggel és irányítással végzett szolgálatellátása, valamint a közös feladatok megoldása érdekében végzett áldozatkész tevékenysége elismeréseként – a Szövetségért Érdemjelet adományozta Denis Tretinjak vezérőrnagy részére. A kitüntetést Dr. Böröndi Gábor altábornagy adta át a horvát tábornoknak az ünnepség keretében.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.