2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot

Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot
honvedelem.hu  |  2023. 08. 01., 15:12
Új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot

Tibor Králik dandártábornok személyében új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C). A szlovák tábornok Denis Tretinjak horvát vezérőrnagyot váltotta a tisztségben július 31-én, hétfőn, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

Tretinjak vezérőrnagy 2020. augusztus elsején érkezett a parancsnokság élére az első horvát kontingenssel együtt. A szervezet első vezetőjének három éve alatt az HQ MND-C a NATO haderőstruktúra részévé vált és idén elérte a kezdeti műveleti képességet is. Králik dandártábornok tavaly áprilisban érkezett Székesfehérvárra, azóta a katonai alakulat parancsnokhelyettesi beosztását látta el.

Az átadás-átvételi ceremónián jelen volt Guglielmo Luigi Miglietta vezérezredes, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság (Brunssum, Hollandia) parancsnoka is, aki beszédében kijelentette, hogy nagy öröm számára látni azt a gyors ütemet, amivel a parancsnokság gyarapodik, fejlődik és sorra ér el sikereket. Denis Tretinjak vezérőrnagy hároméves szolgálatát megköszönve úgy fogalmazott, hogy történelmünk egy rendkívül dinamikus időszakában mutatott fel fenomenális munkát és méltán lehet büszke arra a teljesítményre, amit parancsnoksága alatt az HQ MND-C elért. Hozzátette, hogy egy erős és a kihívásokra reagálni képes egységet hagy hátra.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke utalva a parancsnokság jelmondatára (Innováció, Bátorság, Hit) hangsúlyozta, hogy igazán innovatív elgondolás volt a szervezet felállítása. Rámutatott arra, hogy bölcs előrelátásnak és gondolkodásnak bizonyult a kezdeményezés, hiszen négy évvel ezelőtt még sem NATO-elvárás, sem pedig közeli háború nem sürgette ebben a régióban egy nemzetközi hadosztályparancsnokság felállítását. Mára beigazolódott a döntés helyessége. Bátorság nélkül pedig képtelenség lett volna a kezdeti nehézségeket leküzdeni. S bár kihívásból idén sem jutott kevesebb, a parancsnokság hatalmas mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy sikerrel érte el a harckész minősítést. Végezetül hozzátette, hogy mindenkinek hinnie, bíznia kell abban, hogy a szervezet idén év végére eléri, de legalábbis megkezdi a teljes műveleti készenlét felé vezető út feladatait.

Denis Tretinjak vezérőrnagy örömmel és büszkeséggel gondol vissza az elmúlt három évre. Mint fogalmazott, az HQ MND-C első személyi állományával együtt kezdték el a munkát, ami során mindenki beleadta a saját tudását, korábbi tapasztalatait, s az apró részecskék egy komplex mozaikká álltak össze. Kemény és elhivatott munkával ez a mozaik egy folyamattá és egy folyamatosan fejlődő egésszé alakult át. Utódja felé fordulva kijelentette, hogy ismerve Králik dandártábornokot és a parancsnokság katonáit, biztos benne, hogy sikerrel és nagy hatékonysággal felelnek majd meg az előttük álló feladatoknak.

Tibor Králik dandártábornok a gyermekneveléshez hasonlítva a parancsnokság alapítását és fejlődését, úgy fogalmazott, hogy Tretinjak vezérőrnagy gondos apaként egyengette a szervezet első lépéseit. Átvéve a parancsnokságot ugyanezt az utat fogja folytatni és mindent megtesz annak érdekébe, hogy tudása és ereje legjavával vezesse azt a teljes műveleti képesség irányába.

A rendezvényen, amelyen – mások mellett – jelen volt Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkari főnök; Siniša Jurković altábornagy, horvát vezérkari főnökhelyettes; Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és Spányi Antal megyéspüspök is – Králik dandártábornok ünnepélyesen is átvette Tretinjak vezérőrnagytól a parancsnokság zászlóját. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – kiváló felkészültséggel és irányítással végzett szolgálatellátása, valamint a közös feladatok megoldása érdekében végzett áldozatkész tevékenysége elismeréseként – a Szövetségért Érdemjelet adományozta Denis Tretinjak vezérőrnagy részére. A kitüntetést Dr. Böröndi Gábor altábornagy adta át a horvát tábornoknak az ünnepség keretében.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.