2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új szervezet, változatlan tartalom

Új szervezet, változatlan tartalom
honvedelem.hu  |  2021. 11. 17., 14:23
Új szervezet, változatlan tartalom

Idén nyáron új szervezet jött létre Magyar Honvéd Tüzér Egyesület néven, amelynek céljai változatlanok, tagjai pedig jól ismertek és sokat bizonyítottak már a hagyományőrzés területén.

„Tevékenységünk nagy múltra tekint vissza, hiszen már több, mint húsz éve létezik az a csapat, amely július óta a Magyar Honvéd Tüzér Egyesületet is alkotja” – mondja Jásdi Balázs, a civil szervezet elnöke. Hozzáteszi: a legfőbb különbség, hogy idáig a Magyar Tartalékosok Szövetségén (Matasz) belül működtek. A látszólagos különválás azonban korántsem jelent külön utat, hiszen az együttműködés és a jó kapcsolat továbbra is megmaradt a szövetséggel amellett, hogy az egyesület immár hivatalos formában a kitűzött céljaira és tevékenységi köreire koncentráltan folytathatja hazánkban jelentős és meghatározó munkáját. „Tizenöt évvel ezelőtt alakítottuk meg azt a tüzér csapatot, ami 106-os önálló tüzérüteg néven vált ismertté. Ez – az első világháborútól az 1956-os forradalom és szabadságharc koráig bezárólag bemutatott tüzérhagyományőrző, ismeretterjesztő tevékenység - annyira speciális, hogy szükségessé vált egy önálló szervezet létrehozása, amely így számos, például ügyviteli terhet is levett a Matasz válláról” – fogalmaz Jásdi Balázs az egyesület megalapításának okait magyarázva.

Leszögezi: az új civil szervezet magába foglalja mindazt a tevékenységet, amelyet eddig is folytattak, így a fegyvernemi kultúra megőrzését, az ifjúság honvédelmi nevelését, a Magyar Honvédség alakulatainak rendezvényein való jelenlétet, illetve azok támogatását, filmforgatások segítését és nem utolsó sorban a jól ismert Doni Hősök Emléktúrák szervezését és lebonyolítását. Mindezek mellett újdonság is szerepel az egyesület alapszabályzatában, mégpedig a tudományos kísérletek és kutatások végrehajtása, amelynek részét képezi például a Juhász-Gamma légvédelmi lőelemképzővel – azaz a légi célok paraméterei és a tüzeléshez szükséges lőelemek meghatározására szolgáló műszerrel - kapcsolatos kutatások folytatása, eredményeinek bemutatása és szélesebb körben való ismeretterjesztése. „Ennek része, hogy a Hármashatár-hegyen található, egyetlen fennmaradt és viszonylag jó állapotú, kiépített állást a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével kitakarítottuk és ezt évről évre meg is fogjuk ismételni, valamint évente egy alkalommal tartunk ott egy tüzérségi bemutatót is a műszer bemutatásával együtt” – emeli ki.

Az eddigi munka új szervezeti formába öntése szerencsére nincs kihatással semmilyen eddig kialakított kapcsolati rendszerre, amelyet jól példáz az is, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal, illetve a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel (HOHE) már meg is kötötték az együttműködési szerződéseket, a Magyar Honvédség Parancsnokságával pedig már előrehaladott egyeztetések folynak a közös munkára vonatkozóan.

Az egyesület jelenleg nyolc tüzérségi eszközzel rendelkezik, de mint Jásdi Balázs bevallja: „az ötletbörze sosem áll le, folyamatos a találgatás, hogy merre felé lehetne még bővíteni, gazdagítani az így is figyelemre méltó arzenált és az általa jelentett képességet.” Hozzáteszi: most azonban az elsődleges cél a Juhász-Gamma lőelemképző bemutathatóvá tétele, illetve a teljes műszercsalád hungarikummá való nyilvánításának elérése, bejegyeztetése.

Az együttműködő szervezeteknek köszönhetően, szükség szerint akár 30-40 korabeli öltözéket viselő hagyományőrzővel is meg tud jelenni az egyesület, bemutatva és működtetve az összes átalakított tüzéreszközt, amelyek mindegyike alkalmas díszlövés, illetve úgynevezett hadijátékon való részvételre. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eszközök éles lőszerek elsütésére nem alkalmasak, az egyesület vezetésének sok éves áldozatos munkáját dicséri, hogy olyan hivatalos hatástalanításon estek át, amely kizárólag úgynevezett vaklőszeres, színházi fegyveres használatra teszi alkalmassá őket.

Akaratlanul is felmerül a kérdés az egyesület nevében megtalálható Magyar Honvéd szavakra, amely - mint a szervezet elnöke elmondta - a Magyar Honvédség felé való elköteleződésük tanúbizonysága. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel sok éve kitűnő kapcsolatban állnak a csapat tagjai, az alakulat minden nyílt, családi napján és az ünnepi tüzéravatásokon is jelen vannak. Szintén harmonikus az együttműködés az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksággal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és természetesen a már említett Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal.

A filmekben való részvételnek legékesebb példája, hogy beszélgetésünkre is épp egy 1956-os eseményeket feldolgozó filmjének forgatásán került sor, ahol az egyesület tagjai egy T-34-es harckocsi személyzetének munkáját mutatták be a lehetőségek szerinti kellő korhűséggel, szakmai tanácsaikkal, kellékeikkel és felszereléseikkel segítve a stáb munkáját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.