2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új szervezet, változatlan tartalom

Új szervezet, változatlan tartalom
honvedelem.hu  |  2021. 11. 17., 14:23
Új szervezet, változatlan tartalom

Idén nyáron új szervezet jött létre Magyar Honvéd Tüzér Egyesület néven, amelynek céljai változatlanok, tagjai pedig jól ismertek és sokat bizonyítottak már a hagyományőrzés területén.

„Tevékenységünk nagy múltra tekint vissza, hiszen már több, mint húsz éve létezik az a csapat, amely július óta a Magyar Honvéd Tüzér Egyesületet is alkotja” – mondja Jásdi Balázs, a civil szervezet elnöke. Hozzáteszi: a legfőbb különbség, hogy idáig a Magyar Tartalékosok Szövetségén (Matasz) belül működtek. A látszólagos különválás azonban korántsem jelent külön utat, hiszen az együttműködés és a jó kapcsolat továbbra is megmaradt a szövetséggel amellett, hogy az egyesület immár hivatalos formában a kitűzött céljaira és tevékenységi köreire koncentráltan folytathatja hazánkban jelentős és meghatározó munkáját. „Tizenöt évvel ezelőtt alakítottuk meg azt a tüzér csapatot, ami 106-os önálló tüzérüteg néven vált ismertté. Ez – az első világháborútól az 1956-os forradalom és szabadságharc koráig bezárólag bemutatott tüzérhagyományőrző, ismeretterjesztő tevékenység - annyira speciális, hogy szükségessé vált egy önálló szervezet létrehozása, amely így számos, például ügyviteli terhet is levett a Matasz válláról” – fogalmaz Jásdi Balázs az egyesület megalapításának okait magyarázva.

Leszögezi: az új civil szervezet magába foglalja mindazt a tevékenységet, amelyet eddig is folytattak, így a fegyvernemi kultúra megőrzését, az ifjúság honvédelmi nevelését, a Magyar Honvédség alakulatainak rendezvényein való jelenlétet, illetve azok támogatását, filmforgatások segítését és nem utolsó sorban a jól ismert Doni Hősök Emléktúrák szervezését és lebonyolítását. Mindezek mellett újdonság is szerepel az egyesület alapszabályzatában, mégpedig a tudományos kísérletek és kutatások végrehajtása, amelynek részét képezi például a Juhász-Gamma légvédelmi lőelemképzővel – azaz a légi célok paraméterei és a tüzeléshez szükséges lőelemek meghatározására szolgáló műszerrel - kapcsolatos kutatások folytatása, eredményeinek bemutatása és szélesebb körben való ismeretterjesztése. „Ennek része, hogy a Hármashatár-hegyen található, egyetlen fennmaradt és viszonylag jó állapotú, kiépített állást a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével kitakarítottuk és ezt évről évre meg is fogjuk ismételni, valamint évente egy alkalommal tartunk ott egy tüzérségi bemutatót is a műszer bemutatásával együtt” – emeli ki.

Az eddigi munka új szervezeti formába öntése szerencsére nincs kihatással semmilyen eddig kialakított kapcsolati rendszerre, amelyet jól példáz az is, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal, illetve a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel (HOHE) már meg is kötötték az együttműködési szerződéseket, a Magyar Honvédség Parancsnokságával pedig már előrehaladott egyeztetések folynak a közös munkára vonatkozóan.

Az egyesület jelenleg nyolc tüzérségi eszközzel rendelkezik, de mint Jásdi Balázs bevallja: „az ötletbörze sosem áll le, folyamatos a találgatás, hogy merre felé lehetne még bővíteni, gazdagítani az így is figyelemre méltó arzenált és az általa jelentett képességet.” Hozzáteszi: most azonban az elsődleges cél a Juhász-Gamma lőelemképző bemutathatóvá tétele, illetve a teljes műszercsalád hungarikummá való nyilvánításának elérése, bejegyeztetése.

Az együttműködő szervezeteknek köszönhetően, szükség szerint akár 30-40 korabeli öltözéket viselő hagyományőrzővel is meg tud jelenni az egyesület, bemutatva és működtetve az összes átalakított tüzéreszközt, amelyek mindegyike alkalmas díszlövés, illetve úgynevezett hadijátékon való részvételre. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eszközök éles lőszerek elsütésére nem alkalmasak, az egyesület vezetésének sok éves áldozatos munkáját dicséri, hogy olyan hivatalos hatástalanításon estek át, amely kizárólag úgynevezett vaklőszeres, színházi fegyveres használatra teszi alkalmassá őket.

Akaratlanul is felmerül a kérdés az egyesület nevében megtalálható Magyar Honvéd szavakra, amely - mint a szervezet elnöke elmondta - a Magyar Honvédség felé való elköteleződésük tanúbizonysága. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel sok éve kitűnő kapcsolatban állnak a csapat tagjai, az alakulat minden nyílt, családi napján és az ünnepi tüzéravatásokon is jelen vannak. Szintén harmonikus az együttműködés az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksággal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és természetesen a már említett Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal.

A filmekben való részvételnek legékesebb példája, hogy beszélgetésünkre is épp egy 1956-os eseményeket feldolgozó filmjének forgatásán került sor, ahol az egyesület tagjai egy T-34-es harckocsi személyzetének munkáját mutatták be a lehetőségek szerinti kellő korhűséggel, szakmai tanácsaikkal, kellékeikkel és felszereléseikkel segítve a stáb munkáját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.