2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új szervezet, változatlan tartalom

Új szervezet, változatlan tartalom
honvedelem.hu  |  2021. 11. 17., 14:23
Új szervezet, változatlan tartalom

Idén nyáron új szervezet jött létre Magyar Honvéd Tüzér Egyesület néven, amelynek céljai változatlanok, tagjai pedig jól ismertek és sokat bizonyítottak már a hagyományőrzés területén.

„Tevékenységünk nagy múltra tekint vissza, hiszen már több, mint húsz éve létezik az a csapat, amely július óta a Magyar Honvéd Tüzér Egyesületet is alkotja” – mondja Jásdi Balázs, a civil szervezet elnöke. Hozzáteszi: a legfőbb különbség, hogy idáig a Magyar Tartalékosok Szövetségén (Matasz) belül működtek. A látszólagos különválás azonban korántsem jelent külön utat, hiszen az együttműködés és a jó kapcsolat továbbra is megmaradt a szövetséggel amellett, hogy az egyesület immár hivatalos formában a kitűzött céljaira és tevékenységi köreire koncentráltan folytathatja hazánkban jelentős és meghatározó munkáját. „Tizenöt évvel ezelőtt alakítottuk meg azt a tüzér csapatot, ami 106-os önálló tüzérüteg néven vált ismertté. Ez – az első világháborútól az 1956-os forradalom és szabadságharc koráig bezárólag bemutatott tüzérhagyományőrző, ismeretterjesztő tevékenység - annyira speciális, hogy szükségessé vált egy önálló szervezet létrehozása, amely így számos, például ügyviteli terhet is levett a Matasz válláról” – fogalmaz Jásdi Balázs az egyesület megalapításának okait magyarázva.

Leszögezi: az új civil szervezet magába foglalja mindazt a tevékenységet, amelyet eddig is folytattak, így a fegyvernemi kultúra megőrzését, az ifjúság honvédelmi nevelését, a Magyar Honvédség alakulatainak rendezvényein való jelenlétet, illetve azok támogatását, filmforgatások segítését és nem utolsó sorban a jól ismert Doni Hősök Emléktúrák szervezését és lebonyolítását. Mindezek mellett újdonság is szerepel az egyesület alapszabályzatában, mégpedig a tudományos kísérletek és kutatások végrehajtása, amelynek részét képezi például a Juhász-Gamma légvédelmi lőelemképzővel – azaz a légi célok paraméterei és a tüzeléshez szükséges lőelemek meghatározására szolgáló műszerrel - kapcsolatos kutatások folytatása, eredményeinek bemutatása és szélesebb körben való ismeretterjesztése. „Ennek része, hogy a Hármashatár-hegyen található, egyetlen fennmaradt és viszonylag jó állapotú, kiépített állást a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével kitakarítottuk és ezt évről évre meg is fogjuk ismételni, valamint évente egy alkalommal tartunk ott egy tüzérségi bemutatót is a műszer bemutatásával együtt” – emeli ki.

Az eddigi munka új szervezeti formába öntése szerencsére nincs kihatással semmilyen eddig kialakított kapcsolati rendszerre, amelyet jól példáz az is, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal, illetve a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel (HOHE) már meg is kötötték az együttműködési szerződéseket, a Magyar Honvédség Parancsnokságával pedig már előrehaladott egyeztetések folynak a közös munkára vonatkozóan.

Az egyesület jelenleg nyolc tüzérségi eszközzel rendelkezik, de mint Jásdi Balázs bevallja: „az ötletbörze sosem áll le, folyamatos a találgatás, hogy merre felé lehetne még bővíteni, gazdagítani az így is figyelemre méltó arzenált és az általa jelentett képességet.” Hozzáteszi: most azonban az elsődleges cél a Juhász-Gamma lőelemképző bemutathatóvá tétele, illetve a teljes műszercsalád hungarikummá való nyilvánításának elérése, bejegyeztetése.

Az együttműködő szervezeteknek köszönhetően, szükség szerint akár 30-40 korabeli öltözéket viselő hagyományőrzővel is meg tud jelenni az egyesület, bemutatva és működtetve az összes átalakított tüzéreszközt, amelyek mindegyike alkalmas díszlövés, illetve úgynevezett hadijátékon való részvételre. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eszközök éles lőszerek elsütésére nem alkalmasak, az egyesület vezetésének sok éves áldozatos munkáját dicséri, hogy olyan hivatalos hatástalanításon estek át, amely kizárólag úgynevezett vaklőszeres, színházi fegyveres használatra teszi alkalmassá őket.

Akaratlanul is felmerül a kérdés az egyesület nevében megtalálható Magyar Honvéd szavakra, amely - mint a szervezet elnöke elmondta - a Magyar Honvédség felé való elköteleződésük tanúbizonysága. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel sok éve kitűnő kapcsolatban állnak a csapat tagjai, az alakulat minden nyílt, családi napján és az ünnepi tüzéravatásokon is jelen vannak. Szintén harmonikus az együttműködés az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksággal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és természetesen a már említett Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal.

A filmekben való részvételnek legékesebb példája, hogy beszélgetésünkre is épp egy 1956-os eseményeket feldolgozó filmjének forgatásán került sor, ahol az egyesület tagjai egy T-34-es harckocsi személyzetének munkáját mutatták be a lehetőségek szerinti kellő korhűséggel, szakmai tanácsaikkal, kellékeikkel és felszereléseikkel segítve a stáb munkáját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.