2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében
honvedelem.hu  |  2022. 03. 28., 14:32
Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

2022. március 26-án, szombaton adták át ünnepélyes keretek között a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületét és elkészült moduljait a ZalaZONE ipari parkban.

Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink! – fogalmazott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadásán március 26-án, szombaton, a ZalaZONE ipari parkban. A zalaegerszegi ünnepségen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató is.

„A legfontosabb feladat ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó; Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bevethető haderő álljon rendelkezésre” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének átadását fontos mérföldkőnek nevezte. „Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amit a most átadott gyár testesít meg” – emelte ki. A miniszterelnök köszöntőjében rámutatott: „Fontos, hogy jó eszközeink legyenek, de a jó eszközök semmit sem érnek jó katonák nélkül.” Orbán Viktor a 21. század technikai kihívásainak teljes mértékben megfelelő Rheinmetall Hungary Zrt. gyárával kapcsolatban elmondta: „Ez lett a Magyar Honvédség új mércéje! Ehhez kell felnőni, nem beszerzésekkel, sőt, nem is csak gyártással, nem is csak fejlesztéssel, hanem a katonáink minőségével. A hadsereg vezetettségének a minőségével, a kiképzésünk minőségével. Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink!"

Benkő Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta: rendkívül nagy lehetőséget jelentenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számára a magyar kormány és a német Rheinmetall Hungary Zrt. közös gyáralapítása és az ott elinduló hadiipari fejlesztések. A gyár a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx típusú harcjárműcsalád eszközeinek gyártása mellett kutatás-fejlesztéssel és a katonai járművek tesztelésével is foglalkozik. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: Zalaegerszegen „a jövő technikai eszközei készülnek a Magyar Honvédség számára.”

A honvédelmi miniszter az elmúlt évek haderőfejlesztési beszerzései kapcsán hangsúlyozta: a tervek szerint zajlanak a beszerzések és fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország békéjét és biztonságát ütőképes és modern haderő garantálja. Benkő Tibor a fejlesztési program kapcsán rámutatott: „Rendkívül fontos a katonák megszólítása, ezen belül is a katonai pályára orientálódó fiatalokkal való foglalkozás és a hazafias honvédelmi nevelés, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat rendszerének fenntartása az oktatás és a kiképzés mellett. Mindez együttesen adja a program lényegét”. A miniszter hozzátette: „ha továbbra is így tudunk tovább haladni, akkor kitűzött céljainkat időben el tudjuk érni.”

„Elkezdődik a gépek betelepítése, és reményeink szerint az év végén a gyártás is elindul az üzemcsarnokban” – mondta a gyárral kapcsolatban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A nemzeti fegyverzeti igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: jó döntésnek bizonyult, hogy Magyarország 2016-ban a német hadiipar képviselőivel vette fel a kapcsolatot és kezdte meg az együttműködést. A kormánybiztos a német féllel történő együttműködés kapcsán kiemelte: a további ipari beruházások, gyárépítések mellett olyan kutatási-fejlesztési projektek indultak el, amelyek lehetővé teszik Magyarország számára, hogy bekapcsolódjon a német hadiipar csúcsát jelentő fejlesztési programokba.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében elmondta: a magyar kormány támogatása, együttműködése tette lehetővé, hogy a német hadiipari cég és Magyarország között ilyen komoly léptékű védelmi fejlesztések indulhassanak el, amelyek a világ egyik legkorszerűbb harckocsigyárának létrejöttét eredményezték.

Az ünnepségen – mások mellett – jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is.

További fotókért kattintson a linkre!

További cikk a témában: Hiúzok ugrásra készen

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.