2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében
honvedelem.hu  |  2022. 03. 28., 14:32
Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

2022. március 26-án, szombaton adták át ünnepélyes keretek között a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületét és elkészült moduljait a ZalaZONE ipari parkban.

Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink! – fogalmazott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadásán március 26-án, szombaton, a ZalaZONE ipari parkban. A zalaegerszegi ünnepségen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató is.

„A legfontosabb feladat ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó; Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bevethető haderő álljon rendelkezésre” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének átadását fontos mérföldkőnek nevezte. „Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amit a most átadott gyár testesít meg” – emelte ki. A miniszterelnök köszöntőjében rámutatott: „Fontos, hogy jó eszközeink legyenek, de a jó eszközök semmit sem érnek jó katonák nélkül.” Orbán Viktor a 21. század technikai kihívásainak teljes mértékben megfelelő Rheinmetall Hungary Zrt. gyárával kapcsolatban elmondta: „Ez lett a Magyar Honvédség új mércéje! Ehhez kell felnőni, nem beszerzésekkel, sőt, nem is csak gyártással, nem is csak fejlesztéssel, hanem a katonáink minőségével. A hadsereg vezetettségének a minőségével, a kiképzésünk minőségével. Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink!"

Benkő Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta: rendkívül nagy lehetőséget jelentenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számára a magyar kormány és a német Rheinmetall Hungary Zrt. közös gyáralapítása és az ott elinduló hadiipari fejlesztések. A gyár a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx típusú harcjárműcsalád eszközeinek gyártása mellett kutatás-fejlesztéssel és a katonai járművek tesztelésével is foglalkozik. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: Zalaegerszegen „a jövő technikai eszközei készülnek a Magyar Honvédség számára.”

A honvédelmi miniszter az elmúlt évek haderőfejlesztési beszerzései kapcsán hangsúlyozta: a tervek szerint zajlanak a beszerzések és fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország békéjét és biztonságát ütőképes és modern haderő garantálja. Benkő Tibor a fejlesztési program kapcsán rámutatott: „Rendkívül fontos a katonák megszólítása, ezen belül is a katonai pályára orientálódó fiatalokkal való foglalkozás és a hazafias honvédelmi nevelés, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat rendszerének fenntartása az oktatás és a kiképzés mellett. Mindez együttesen adja a program lényegét”. A miniszter hozzátette: „ha továbbra is így tudunk tovább haladni, akkor kitűzött céljainkat időben el tudjuk érni.”

„Elkezdődik a gépek betelepítése, és reményeink szerint az év végén a gyártás is elindul az üzemcsarnokban” – mondta a gyárral kapcsolatban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A nemzeti fegyverzeti igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: jó döntésnek bizonyult, hogy Magyarország 2016-ban a német hadiipar képviselőivel vette fel a kapcsolatot és kezdte meg az együttműködést. A kormánybiztos a német féllel történő együttműködés kapcsán kiemelte: a további ipari beruházások, gyárépítések mellett olyan kutatási-fejlesztési projektek indultak el, amelyek lehetővé teszik Magyarország számára, hogy bekapcsolódjon a német hadiipar csúcsát jelentő fejlesztési programokba.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében elmondta: a magyar kormány támogatása, együttműködése tette lehetővé, hogy a német hadiipari cég és Magyarország között ilyen komoly léptékű védelmi fejlesztések indulhassanak el, amelyek a világ egyik legkorszerűbb harckocsigyárának létrejöttét eredményezték.

Az ünnepségen – mások mellett – jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is.

További fotókért kattintson a linkre!

További cikk a témában: Hiúzok ugrásra készen

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin