2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen

Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen
Art of WAR  |  2020. 01. 10., 09:57
Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen

A megfogalmazott javaslat szerint a kitűzött cél megvalósításának első lépése egy nagyméretű tükör legyártása az űrben. Az elképzelésnek megfelelően a tükröt az űrben szerelnék be egy teleszkópba, amellyel a hiperszonikus rakétákat derítenék fel, mondta el Shawn Usman asztrofizikus, az RSA egyik alapítója.

A Rhea Space Activity (asztrofizikai tanácsadó szervezet – a továbbiakban: RSA) és a Lunar Resources (az űr infrastruktúra gazdaságos létrehozásához szükséges technológiák kifejlesztését végző vállalat) képviselői a közelmúltban, egy az innovatív technológiák és új partnerek bemutatását célul kitűző rendezvényen azt állították, hogy megtalálták a választ a Pentagon legégetőbb problémájára, a modern, nagy sebességgel és előre nem meghatározható röppályán repülő rakéták felderítésére és nyomkövetésére.

Az Amerikai Egyesült Államok biztonságpolitikai szakértői valós fenyegetésként értékelik a jelenlegi rakétavédelmi rendszereken is áthatolni képes hiperszonikus légi járműveket, éppen ezért a Pentagon is vizsgálja az ilyen fegyverek elleni védelem lehetőségeit és arra a következtetésre jutott, hogy azok detektálása és követése az űrben telepített szenzorok alkalmazásával a legkedvezőbb.

„A fejlett hiperszonikus légijárművek felderítéséhez nagy fényrekeszes elektro-optikai és infravörös (a továbbiakban: EO/IR) érzékelőkre van szükség, és az elképzelés az, hogy azokat az űrben kell megépíteni.”- nyilatkozta Usman. A Lunar Resources segített az RSA-nak kifejleszteni egy rendkívül nagyméretű EO/IO szenzor űrben történő összeállításának a koncepcióját.

Usman elmagyarázta, hogy a rakományok egyik jelentős része egy speciális festék, amely a Ruby Sky nevű műhold EO/IR szenzorának részét képző tükör optikai bevonatához szükséges. Ennek a műholdnak kell demonstrálni azt, hogy képes érzékelni a célokat az űrből. Rámutatott arra is, hogy ezt az űrtechnológiát már bemutatta a NASA a Wake Shiled Facility-vel (egy 3,66 méter átmérőjű, 4 tonnás automata gyártóegység), amelyet egy űrsikló elsődleges rakományaként juttattak az űrbe azzal a céllal, hogy teszteljék a félvezető anyagok és a vékony rétegű bevonatok gyártását az űrben.

Cameo Lance az RSA fizikusa felvetette, hogy a Ruby Sky kísérlet a teleszkóp építésének egy teljesen új módjához vezethet. „Már 70 éve építünk teleszkópokat ugyanazzal a módszerrel. A teleszkópok elsődleges tükrei a földön készülnek, aztán azokat betesszük egy rakétába és felrepítjük az űrbe. A rakéták mindig is korlátozták a lehetőségeinket, befolyásolva az elsődleges tükör méretét. Ha azonban az űrben állítjuk össze az elsődleges tükröt, akkor már nincs akadálya a megfelelő méret kialakításának. Ha a kísérlet sikerül, a későbbiekben akkora tükröket építhetünk, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy észlelhessék azokat a jeleket is, amelyeket jelenleg nem vagyunk képesek detektálni. A NASA félvezetőket készített az űrben. Mi most tükröket csinálunk.”- mondta Lanse.

Becslések szerint a koncepció megvalósításának költségei meghaladhatják 20 millió USD-t is.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.