2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen

Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen
Art of WAR  |  2020. 01. 10., 09:57
Űrtechnológiával a hiperszonikus rakéták ellen

A megfogalmazott javaslat szerint a kitűzött cél megvalósításának első lépése egy nagyméretű tükör legyártása az űrben. Az elképzelésnek megfelelően a tükröt az űrben szerelnék be egy teleszkópba, amellyel a hiperszonikus rakétákat derítenék fel, mondta el Shawn Usman asztrofizikus, az RSA egyik alapítója.

A Rhea Space Activity (asztrofizikai tanácsadó szervezet – a továbbiakban: RSA) és a Lunar Resources (az űr infrastruktúra gazdaságos létrehozásához szükséges technológiák kifejlesztését végző vállalat) képviselői a közelmúltban, egy az innovatív technológiák és új partnerek bemutatását célul kitűző rendezvényen azt állították, hogy megtalálták a választ a Pentagon legégetőbb problémájára, a modern, nagy sebességgel és előre nem meghatározható röppályán repülő rakéták felderítésére és nyomkövetésére.

Az Amerikai Egyesült Államok biztonságpolitikai szakértői valós fenyegetésként értékelik a jelenlegi rakétavédelmi rendszereken is áthatolni képes hiperszonikus légi járműveket, éppen ezért a Pentagon is vizsgálja az ilyen fegyverek elleni védelem lehetőségeit és arra a következtetésre jutott, hogy azok detektálása és követése az űrben telepített szenzorok alkalmazásával a legkedvezőbb.

„A fejlett hiperszonikus légijárművek felderítéséhez nagy fényrekeszes elektro-optikai és infravörös (a továbbiakban: EO/IR) érzékelőkre van szükség, és az elképzelés az, hogy azokat az űrben kell megépíteni.”- nyilatkozta Usman. A Lunar Resources segített az RSA-nak kifejleszteni egy rendkívül nagyméretű EO/IO szenzor űrben történő összeállításának a koncepcióját.

Usman elmagyarázta, hogy a rakományok egyik jelentős része egy speciális festék, amely a Ruby Sky nevű műhold EO/IR szenzorának részét képző tükör optikai bevonatához szükséges. Ennek a műholdnak kell demonstrálni azt, hogy képes érzékelni a célokat az űrből. Rámutatott arra is, hogy ezt az űrtechnológiát már bemutatta a NASA a Wake Shiled Facility-vel (egy 3,66 méter átmérőjű, 4 tonnás automata gyártóegység), amelyet egy űrsikló elsődleges rakományaként juttattak az űrbe azzal a céllal, hogy teszteljék a félvezető anyagok és a vékony rétegű bevonatok gyártását az űrben.

Cameo Lance az RSA fizikusa felvetette, hogy a Ruby Sky kísérlet a teleszkóp építésének egy teljesen új módjához vezethet. „Már 70 éve építünk teleszkópokat ugyanazzal a módszerrel. A teleszkópok elsődleges tükrei a földön készülnek, aztán azokat betesszük egy rakétába és felrepítjük az űrbe. A rakéták mindig is korlátozták a lehetőségeinket, befolyásolva az elsődleges tükör méretét. Ha azonban az űrben állítjuk össze az elsődleges tükröt, akkor már nincs akadálya a megfelelő méret kialakításának. Ha a kísérlet sikerül, a későbbiekben akkora tükröket építhetünk, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy észlelhessék azokat a jeleket is, amelyeket jelenleg nem vagyunk képesek detektálni. A NASA félvezetőket készített az űrben. Mi most tükröket csinálunk.”- mondta Lanse.

Becslések szerint a koncepció megvalósításának költségei meghaladhatják 20 millió USD-t is.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!