2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a Tobruq Legacy 2018 gyakorlat

Véget ért a Tobruq Legacy 2018 gyakorlat
2018. 06. 18., 12:32
Véget ért a Tobruq Legacy 2018 gyakorlat

A Tobruq Legacy 2018 légvédelmi rakétaharcászati gyakorlaton 19 nemzet közel ezer katonája mintegy 300 technikai eszközzel, három magyarországi helyszínen gyakorolta a különböző nemzeti légvédelmi rakétarendszerek együttműködési képességét június 4-14. között.

A gyakorlat sajtónyilvános napját június 14-én tartották Hajmáskér mellett, az MH Központi Gyakorló- és Lőterén.

Több ellenséges légi cél közelítette az oltalmazandó területet, így a többnemzeti – lett, litván, szlovák, holland, román, cseh, lengyel és magyar – légvédelmi rakétás tűzalegységek a térségbe gyorsan kitelepülve hárították el a fiktív veszélyt. A sajtónyilvános nap dinamikus bemutatóján a katonák bizonyították, hogy a gyakorlat mottója („Fight as one”) szerint képesek összehangoltan együttműködni a harctéren.

S hogy miért is fontos az ilyen szintű többnemzeti együttműködés? Mint ahogyan azt a statikus és dinamikus bemutatót megtekintő dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettese újságírói kérdésre elmondta: olyan erős hadsereggé fejlődik a Magyar Honvédség, amely képes megvédeni önmagát és az országot földön, vízen, levegőben egyaránt. Hozzátette, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a légvédelmi haditechnikai eszközpark fejlesztése nem pusztán új eszközök beszerzését jelenti: ennek ugyanolyan fontos része a megfelelő, a szövetségi rendszerben szolgálni képes alegységek megfelelő kiképzése is. Többek között ezért fontos a haderő számára a Tobruq Legacy 2018 gyakorlat is.

Szűcs Pál mérnök ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője, egyben a gyakorlat igazgatója szerint a valós repülések által támogatott feladatvégrehajtás során a részt vevő nemzetek sikeresen tudták összehangolni különböző rendszereiket, és ez a gyakorlat legnagyobb hozadéka.

Matyi Tibor alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megbízott parancsnoka kiemelte: noha a győri alakulat katonái már a legelső Tobruq Legacy gyakorlaton is részt vettek, most dolgoztak első ízben együtt például holland légvédelmi rakétás katonákkal. Ráadásul házigazdaként a gyakorlat logisztikai kiszolgálásából is kivették a részüket.

 

Tobruq Legacy gyakorlatot először 2015-ben rendezték Csehországban, amerikai, cseh, litván, szlovák és magyar katonák részvételével. Az idei gyakorlat különlegességét a részt vevő nemzetek kiemelkedően magas létszáma mellett az adja, hogy hazánkban először fordult elő, hogy légvédelmi harcászati gyakorlat keretében az egyes nemzetek harcálláspontjai közös vezetés alatt működtek.

További fotókért kattintson a linkre!

Tobruq Legacy 2018: gyakorlat a gyakorlatban

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.