2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén
honvedelem.hu  |  2021. 07. 19., 14:03
VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

„Önök olyan hivatásra vállalkoztak, amely példaértékű kell, hogy legyen az ország minden állampolgára előtt és a nemzetközi szerepvállalásainkban egyaránt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 17-én, szombaton, Budapesten, az altisztavatási ünnepségen.

Mintegy négyszáz, az MH Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altiszt tett ünnepélyes esküt szombaton délelőtt a Hősök terén. A fogadalmat tevő altiszteket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az altiszti hivatás egész embert kíván, testben és lélekben. Egészséges, rátermett, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális fiatalokat. „Bekerültek a legjobbak közé. Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a legjobbakként tudjunk önökre gondolni és bármilyen feladatban tudjuk önöket alkalmazni” - hangsúlyozta beszédében a honvédelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor rámutatott: a Magyar Honvédségre bármikor, bárhol, bármilyen feladatban lehet számítani. „Önök nemcsak a fegyverek mesteri kezelői kell, hogy legyenek, fontos, hogy lehessen önökre számítani akár katasztrófa vagy pandémiás helyzetben, amely másfél éve sújtja hazánkat és a világot. Bebizonyították, hogy nem csak a fegyverekhez értenek, hanem ott vannak, ahol a haza, nemzet érdekei megkövetelik. Ha kell a határok mentén, az egészségügyi intézményekben, kórházakban vagy külföldön szolgálva nemzetünk érdekeit” – jelentette ki.

Magyarország honvédelmi minisztere felhívta a figyelmet azokra a változásokra is, amelyek napjaink biztonsági helyzetét fenyegetik: egyik pillanatról a másikra törnek ki olyan erőszakos cselekmények, amelyekkel szembe kell nézni, ezért a magyar kormány célja, hogy Magyarországnak erős, ütőképes, kiváló technikai eszközökkel ellátott honvédsége legyen. „A technikai eszközök önmagukban azonban keveset érnek, ha nincs mellettük olyan katona, aki ezeket mesterien tudja kezelni” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, a kormány gondoskodik arról, hogy a katonák az ország erkölcsileg és anyagilag megbecsült állampolgárai legyenek.

„A Magyar Honvédségben szolgálni megtiszteltetés, a haza szolgálata mindennél fontosabb. A honvédelem nemzeti ügy” – hangsúlyozta Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki az eskü helyszínével kapcsolatban emlékeztetett: a Hősök tere méltó helyszínül szolgál az altiszti állomány hazájukért és honfitársaikért vállalt elkötelezettségének kifejezésére. A vezérőrnagy rámutatott, hogy az önálló magyar altisztképzés közel százéves értékrendből építkezik, ahol a kiképzők, az oktatók mindent megtettek azért, hogy az altiszti iskolákból adott korszak követelményeihez legjobban felkészített katonák kerüljenek a honvédség csapataihoz. „Ebből a közel évszázados hagyományból építkezik a jelen altisztképzése is” – mondta, hozzátéve, hogy az első altisztek megjelenése óta sok minden változott, csupán egy dolog állandó: a hivatástudat.

A vezérőrnagy ünnepi beszédében kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amely az elmúlt majd fél évszázad legkomplexebb és legátfogóbb védelmi fejlesztése. „Ebből a történelmi léptékű modernizációs programból az altiszti karra óriási feladat és felelősség hárul. A jövő altisztjeinek képesnek kell lenniük az újonnan rendszeresített, világszínvonalú technikai eszközök harci alkalmazására, kezelésére és javítására” – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette: az altisztek fontos, elengedhetetlen részei a Magyar Honvédségnek. „Összekötő kapcsot jelentenek a tisztek és a legénységi állomány között, közvetlen felelősséggel tartoznak alárendeltjeik iránt, meghatározó szerepet töltenek be a kisalegységek közvetlen vezetésében és nevelésében csakúgy, mint a bonyolult technikai eszközök üzemeltetésében, ezért a magas színvonalú altisztképzés nemzeti ügy és nemzeti érdek” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy.

Az altisztek eskütételének és hitvallásának tiszteletére a Hősök tere felett a Magyar Honvédség helikoptereiből és Gripen vadászrepülőgépeiből álló kötelék is áthúzott.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.