2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén
honvedelem.hu  |  2021. 07. 19., 14:03
VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

„Önök olyan hivatásra vállalkoztak, amely példaértékű kell, hogy legyen az ország minden állampolgára előtt és a nemzetközi szerepvállalásainkban egyaránt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 17-én, szombaton, Budapesten, az altisztavatási ünnepségen.

Mintegy négyszáz, az MH Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altiszt tett ünnepélyes esküt szombaton délelőtt a Hősök terén. A fogadalmat tevő altiszteket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az altiszti hivatás egész embert kíván, testben és lélekben. Egészséges, rátermett, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális fiatalokat. „Bekerültek a legjobbak közé. Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a legjobbakként tudjunk önökre gondolni és bármilyen feladatban tudjuk önöket alkalmazni” - hangsúlyozta beszédében a honvédelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor rámutatott: a Magyar Honvédségre bármikor, bárhol, bármilyen feladatban lehet számítani. „Önök nemcsak a fegyverek mesteri kezelői kell, hogy legyenek, fontos, hogy lehessen önökre számítani akár katasztrófa vagy pandémiás helyzetben, amely másfél éve sújtja hazánkat és a világot. Bebizonyították, hogy nem csak a fegyverekhez értenek, hanem ott vannak, ahol a haza, nemzet érdekei megkövetelik. Ha kell a határok mentén, az egészségügyi intézményekben, kórházakban vagy külföldön szolgálva nemzetünk érdekeit” – jelentette ki.

Magyarország honvédelmi minisztere felhívta a figyelmet azokra a változásokra is, amelyek napjaink biztonsági helyzetét fenyegetik: egyik pillanatról a másikra törnek ki olyan erőszakos cselekmények, amelyekkel szembe kell nézni, ezért a magyar kormány célja, hogy Magyarországnak erős, ütőképes, kiváló technikai eszközökkel ellátott honvédsége legyen. „A technikai eszközök önmagukban azonban keveset érnek, ha nincs mellettük olyan katona, aki ezeket mesterien tudja kezelni” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, a kormány gondoskodik arról, hogy a katonák az ország erkölcsileg és anyagilag megbecsült állampolgárai legyenek.

„A Magyar Honvédségben szolgálni megtiszteltetés, a haza szolgálata mindennél fontosabb. A honvédelem nemzeti ügy” – hangsúlyozta Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki az eskü helyszínével kapcsolatban emlékeztetett: a Hősök tere méltó helyszínül szolgál az altiszti állomány hazájukért és honfitársaikért vállalt elkötelezettségének kifejezésére. A vezérőrnagy rámutatott, hogy az önálló magyar altisztképzés közel százéves értékrendből építkezik, ahol a kiképzők, az oktatók mindent megtettek azért, hogy az altiszti iskolákból adott korszak követelményeihez legjobban felkészített katonák kerüljenek a honvédség csapataihoz. „Ebből a közel évszázados hagyományból építkezik a jelen altisztképzése is” – mondta, hozzátéve, hogy az első altisztek megjelenése óta sok minden változott, csupán egy dolog állandó: a hivatástudat.

A vezérőrnagy ünnepi beszédében kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amely az elmúlt majd fél évszázad legkomplexebb és legátfogóbb védelmi fejlesztése. „Ebből a történelmi léptékű modernizációs programból az altiszti karra óriási feladat és felelősség hárul. A jövő altisztjeinek képesnek kell lenniük az újonnan rendszeresített, világszínvonalú technikai eszközök harci alkalmazására, kezelésére és javítására” – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette: az altisztek fontos, elengedhetetlen részei a Magyar Honvédségnek. „Összekötő kapcsot jelentenek a tisztek és a legénységi állomány között, közvetlen felelősséggel tartoznak alárendeltjeik iránt, meghatározó szerepet töltenek be a kisalegységek közvetlen vezetésében és nevelésében csakúgy, mint a bonyolult technikai eszközök üzemeltetésében, ezért a magas színvonalú altisztképzés nemzeti ügy és nemzeti érdek” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy.

Az altisztek eskütételének és hitvallásának tiszteletére a Hősök tere felett a Magyar Honvédség helikoptereiből és Gripen vadászrepülőgépeiből álló kötelék is áthúzott.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.