2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén
honvedelem.hu  |  2021. 07. 19., 14:03
VIDEÓ - Altiszteket avattak a Hősök terén

„Önök olyan hivatásra vállalkoztak, amely példaértékű kell, hogy legyen az ország minden állampolgára előtt és a nemzetközi szerepvállalásainkban egyaránt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 17-én, szombaton, Budapesten, az altisztavatási ünnepségen.

Mintegy négyszáz, az MH Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altiszt tett ünnepélyes esküt szombaton délelőtt a Hősök terén. A fogadalmat tevő altiszteket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az altiszti hivatás egész embert kíván, testben és lélekben. Egészséges, rátermett, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális fiatalokat. „Bekerültek a legjobbak közé. Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a legjobbakként tudjunk önökre gondolni és bármilyen feladatban tudjuk önöket alkalmazni” - hangsúlyozta beszédében a honvédelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor rámutatott: a Magyar Honvédségre bármikor, bárhol, bármilyen feladatban lehet számítani. „Önök nemcsak a fegyverek mesteri kezelői kell, hogy legyenek, fontos, hogy lehessen önökre számítani akár katasztrófa vagy pandémiás helyzetben, amely másfél éve sújtja hazánkat és a világot. Bebizonyították, hogy nem csak a fegyverekhez értenek, hanem ott vannak, ahol a haza, nemzet érdekei megkövetelik. Ha kell a határok mentén, az egészségügyi intézményekben, kórházakban vagy külföldön szolgálva nemzetünk érdekeit” – jelentette ki.

Magyarország honvédelmi minisztere felhívta a figyelmet azokra a változásokra is, amelyek napjaink biztonsági helyzetét fenyegetik: egyik pillanatról a másikra törnek ki olyan erőszakos cselekmények, amelyekkel szembe kell nézni, ezért a magyar kormány célja, hogy Magyarországnak erős, ütőképes, kiváló technikai eszközökkel ellátott honvédsége legyen. „A technikai eszközök önmagukban azonban keveset érnek, ha nincs mellettük olyan katona, aki ezeket mesterien tudja kezelni” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, a kormány gondoskodik arról, hogy a katonák az ország erkölcsileg és anyagilag megbecsült állampolgárai legyenek.

„A Magyar Honvédségben szolgálni megtiszteltetés, a haza szolgálata mindennél fontosabb. A honvédelem nemzeti ügy” – hangsúlyozta Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki az eskü helyszínével kapcsolatban emlékeztetett: a Hősök tere méltó helyszínül szolgál az altiszti állomány hazájukért és honfitársaikért vállalt elkötelezettségének kifejezésére. A vezérőrnagy rámutatott, hogy az önálló magyar altisztképzés közel százéves értékrendből építkezik, ahol a kiképzők, az oktatók mindent megtettek azért, hogy az altiszti iskolákból adott korszak követelményeihez legjobban felkészített katonák kerüljenek a honvédség csapataihoz. „Ebből a közel évszázados hagyományból építkezik a jelen altisztképzése is” – mondta, hozzátéve, hogy az első altisztek megjelenése óta sok minden változott, csupán egy dolog állandó: a hivatástudat.

A vezérőrnagy ünnepi beszédében kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amely az elmúlt majd fél évszázad legkomplexebb és legátfogóbb védelmi fejlesztése. „Ebből a történelmi léptékű modernizációs programból az altiszti karra óriási feladat és felelősség hárul. A jövő altisztjeinek képesnek kell lenniük az újonnan rendszeresített, világszínvonalú technikai eszközök harci alkalmazására, kezelésére és javítására” – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette: az altisztek fontos, elengedhetetlen részei a Magyar Honvédségnek. „Összekötő kapcsot jelentenek a tisztek és a legénységi állomány között, közvetlen felelősséggel tartoznak alárendeltjeik iránt, meghatározó szerepet töltenek be a kisalegységek közvetlen vezetésében és nevelésében csakúgy, mint a bonyolult technikai eszközök üzemeltetésében, ezért a magas színvonalú altisztképzés nemzeti ügy és nemzeti érdek” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy.

Az altisztek eskütételének és hitvallásának tiszteletére a Hősök tere felett a Magyar Honvédség helikoptereiből és Gripen vadászrepülőgépeiből álló kötelék is áthúzott.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin