2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik
honvedelem.hu  |  2022. 04. 26., 12:08
VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

Rendkívül impresszívnek nevezte dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató azt a technikai képességbemutatót, amely során egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetéről első alkalommal lőttek aknavetővel. Az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterén egy Gidrán harcjárműre szerelt, 120 milliméteres aknavetőé volt a főszerep április 25-én, hétfőn.

Sikeresen vizsgázott technikai képességbemutatóján a Rheinmetall Ragnarok 120 milliméteres aknavetője, amelynek működését és pontosságát állványos kivitelben és egy Gidrán harcjárműre integrált változatban is bemutattak a Központi Gyakorló- és Lőtér kőröshegyi szemlepontján. Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy több nemzet hadiipari cégeinek közös munkájából született és amint a bemutatón is látni lehetett, alkalmazói számára a tüzelőállás rendkívül gyors elfoglalását, a tűzkiváltást és végül a tüzelőállás elhagyását teszi lehetővé. Bár a kutatás-fejlesztés jelenlegi szakaszában az éleslövészetet még az érintett vállalatok szakemberei hajtották végre, a magyar katonáknak is jutott szerep: ők mutatták be a szintén újdonságnak számító integrált felderítő platformot, ami szintén egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetén kapott helyet.

A látványos és meggyőző dinamikus végrehajtást követően a nap főszereplőinek számító haditechnikai eszközök a statikus bemutatón várták a rendezvény résztvevőit. A Magyar Honvédségben is rendszeresített – de az aknavetős alkalmazás céljából átalakított – Gidrán mellett bemutatkoztak a török gyár további páncélozott gépjárművei is. Ugyancsak jelen voltak azok a lengyel gyártású, pilóta nélküli repülőeszközök is, amelyek a dinamikus bemutató során élő videóképet közvetítettek a lövészet célterületéről.

„A mai nap lényege az, hogy egyszerre kértünk több céget arra: hajtsanak végre közös kutatás-fejlesztési programokat, amelyek eredményei majd egy harcászati rendszerben fognak megjelenni” – mondta dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató, hozzátéve: ez jelenleg a haderőfejlesztés kutatási fázisa, amely során „mi indukáljuk a különböző cégeknek a termékfejlesztését. S e cégek meglepően jól működnek együtt.”

Dr. Maróth Gáspár arra is rámutatott: már most számos új ötlet van azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tudnának még megvalósítani a vállalatok. A kormánybiztos leszögezte azt is, hogy több hazai fejlesztésű platform iránt már napjainkban is nagy a nemzetközi érdeklődés, amelyeket mint magyar haditechnikai eszközöket mutatnak majd be. „A világban a hadiipar mindig egy többnemzeti játék, az érdekesség az, hogy 2016 előtt minket nem jegyeztek ebben a játékban, ma pedig egyértelműen az egyik gócpontja, fejlesztési pontja vagyunk az európai haditechnikai eszközöknek” – jelentette ki.

Kérdésünkre válaszolva dr. Maróth Gáspár kormánybiztos elárulta: a közös fejlesztések eredményét a magyar katonák is láthatják majd.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.