2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik
honvedelem.hu  |  2022. 04. 26., 12:08
VIDEÓ - Önjáró aknavető képesség születik

Rendkívül impresszívnek nevezte dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató azt a technikai képességbemutatót, amely során egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetéről első alkalommal lőttek aknavetővel. Az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterén egy Gidrán harcjárműre szerelt, 120 milliméteres aknavetőé volt a főszerep április 25-én, hétfőn.

Sikeresen vizsgázott technikai képességbemutatóján a Rheinmetall Ragnarok 120 milliméteres aknavetője, amelynek működését és pontosságát állványos kivitelben és egy Gidrán harcjárműre integrált változatban is bemutattak a Központi Gyakorló- és Lőtér kőröshegyi szemlepontján. Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy több nemzet hadiipari cégeinek közös munkájából született és amint a bemutatón is látni lehetett, alkalmazói számára a tüzelőállás rendkívül gyors elfoglalását, a tűzkiváltást és végül a tüzelőállás elhagyását teszi lehetővé. Bár a kutatás-fejlesztés jelenlegi szakaszában az éleslövészetet még az érintett vállalatok szakemberei hajtották végre, a magyar katonáknak is jutott szerep: ők mutatták be a szintén újdonságnak számító integrált felderítő platformot, ami szintén egy Gidrán páncélozott harcjármű fedélzetén kapott helyet.

A látványos és meggyőző dinamikus végrehajtást követően a nap főszereplőinek számító haditechnikai eszközök a statikus bemutatón várták a rendezvény résztvevőit. A Magyar Honvédségben is rendszeresített – de az aknavetős alkalmazás céljából átalakított – Gidrán mellett bemutatkoztak a török gyár további páncélozott gépjárművei is. Ugyancsak jelen voltak azok a lengyel gyártású, pilóta nélküli repülőeszközök is, amelyek a dinamikus bemutató során élő videóképet közvetítettek a lövészet célterületéről.

„A mai nap lényege az, hogy egyszerre kértünk több céget arra: hajtsanak végre közös kutatás-fejlesztési programokat, amelyek eredményei majd egy harcászati rendszerben fognak megjelenni” – mondta dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató, hozzátéve: ez jelenleg a haderőfejlesztés kutatási fázisa, amely során „mi indukáljuk a különböző cégeknek a termékfejlesztését. S e cégek meglepően jól működnek együtt.”

Dr. Maróth Gáspár arra is rámutatott: már most számos új ötlet van azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tudnának még megvalósítani a vállalatok. A kormánybiztos leszögezte azt is, hogy több hazai fejlesztésű platform iránt már napjainkban is nagy a nemzetközi érdeklődés, amelyeket mint magyar haditechnikai eszközöket mutatnak majd be. „A világban a hadiipar mindig egy többnemzeti játék, az érdekesség az, hogy 2016 előtt minket nem jegyeztek ebben a játékban, ma pedig egyértelműen az egyik gócpontja, fejlesztési pontja vagyunk az európai haditechnikai eszközöknek” – jelentette ki.

Kérdésünkre válaszolva dr. Maróth Gáspár kormánybiztos elárulta: a közös fejlesztések eredményét a magyar katonák is láthatják majd.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.