2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Vezetői látogatás a Black Swan 2021 gyakorlaton

VIDEÓ - Vezetői látogatás a Black Swan 2021 gyakorlaton
2021. 05. 12., 11:34

A Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton tett látogatást május 11-én Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Április 19-én kezdődött a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, amelynek legfontosabb célja, hogy a NATO-nak felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) elérje a kezdeti műveleti képességet. A kiképzési eseményen az R-SOCC partnerországai, valamint Németország és az Amerikai Egyesült Államok katonái vesznek részt. A gyakorlat során a résztvevő nemzetek többek között a folyami eszközök kezelését, a veszélyhelyzetek elhárítását, valamint a különleges rendeltetésű erők harceljárásait gyakorolják.

Az R-SOCC Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel a műveletek irányítására, Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjének irányításával. A gyakorlatban több mint nyolcszáz katona, 14 repülőeszköz, továbbá az Egyesült Államok nehézfegyverzettel ellátott csapatszállító folyami hajói (SOC-R) vesznek részt.

A gyakorlatot kedden meglátogatta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A szemle az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében kezdődött, ahol a vezetők tájékoztatást kaptak a SOC-R hajókról, majd vízre szállva, a Szentendrei-szigetnél dinamikus harcászati mozzanatot tekintettek meg. A folyami bemutató után a látogatás Szolnokon folytatódott.A vendégeket dr. Koller József dandártábornok, Szolnok helyőrségparancsnoka, Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) parancsnoka és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka fogadta. Először ismertették a központ képességeit és feladatait, majd a vendégek megtekintették az MH BTKK területén kiépített, a gyakorlat parancsnoki központjának és a törzsnek helyet adó mobil sátorrendszert, illetve a kiképzési rendezvény vezetéséhez szükséges, modern kommunikációs rendszereket. Ezután az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison mutatták meg a „különlegesek”, hogy mire képesek: a taktikai házban nappali és éjjellátóval végrehajtott, éjszakai rajtaütést gyakoroltak közösen a magyar és az amerikai operátorok. A vezetők végül egy éleslövészetet tekintettek meg, ahol a lőtéren a Black Swan 2021 gyakorlaton részt vevő nemzetek katonái bizonyították, hogy kézifegyvereikkel milyen gyorsan és pontosan képesek a kijelölt célok leküzdésére.

Benkő Tibor kiemelte: nem csupán az immár hagyományosan hazánkban megrendezett Black Swan komplex, többnemzeti hadgyakorlat sikeres lebonyolítása jelzi a magyar katonák tudásának, képességeinek és tapasztalatainak elismerését, hanem az is, hogy hazánk adhat otthont a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságnak. Magyarország nem csupán a helyet biztosítja a parancsnokságnak, hanem vezető nemzetként vesz részt a közös munkában, tette hozzá a honvédelmi miniszter, aki emlékeztetett: egyre több ország csatlakozik ehhez a képességhez, olyan is, amely nem tagja a NATO-nak. Szomszédunk, Ausztria csatlakozása egyben annak a felismerése, hogy csak együtt lehetünk erősek és sikeresek. A közös munka vezetése azonban felelősséget is jelent Magyarország számára, hiszen hazánk és az egész régió biztonságát növeli az új - a különleges műveleti erőket és azok támogatóit irányító - parancsnokság. Benkő Tibor leszögezte: a gyakorlat végrehajtása során azt tapasztalta, hogy a magyar katonák rendkívül összehangolva végezték el feladataikat, a többi nemzet „különlegeseivel” szorosan együttműködve.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!