2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Vezetői látogatás a Black Swan 2021 gyakorlaton

VIDEÓ - Vezetői látogatás a Black Swan 2021 gyakorlaton
2021. 05. 12., 11:34

A Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton tett látogatást május 11-én Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Április 19-én kezdődött a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, amelynek legfontosabb célja, hogy a NATO-nak felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) elérje a kezdeti műveleti képességet. A kiképzési eseményen az R-SOCC partnerországai, valamint Németország és az Amerikai Egyesült Államok katonái vesznek részt. A gyakorlat során a résztvevő nemzetek többek között a folyami eszközök kezelését, a veszélyhelyzetek elhárítását, valamint a különleges rendeltetésű erők harceljárásait gyakorolják.

Az R-SOCC Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel a műveletek irányítására, Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjének irányításával. A gyakorlatban több mint nyolcszáz katona, 14 repülőeszköz, továbbá az Egyesült Államok nehézfegyverzettel ellátott csapatszállító folyami hajói (SOC-R) vesznek részt.

A gyakorlatot kedden meglátogatta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A szemle az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében kezdődött, ahol a vezetők tájékoztatást kaptak a SOC-R hajókról, majd vízre szállva, a Szentendrei-szigetnél dinamikus harcászati mozzanatot tekintettek meg. A folyami bemutató után a látogatás Szolnokon folytatódott.A vendégeket dr. Koller József dandártábornok, Szolnok helyőrségparancsnoka, Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) parancsnoka és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka fogadta. Először ismertették a központ képességeit és feladatait, majd a vendégek megtekintették az MH BTKK területén kiépített, a gyakorlat parancsnoki központjának és a törzsnek helyet adó mobil sátorrendszert, illetve a kiképzési rendezvény vezetéséhez szükséges, modern kommunikációs rendszereket. Ezután az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison mutatták meg a „különlegesek”, hogy mire képesek: a taktikai házban nappali és éjjellátóval végrehajtott, éjszakai rajtaütést gyakoroltak közösen a magyar és az amerikai operátorok. A vezetők végül egy éleslövészetet tekintettek meg, ahol a lőtéren a Black Swan 2021 gyakorlaton részt vevő nemzetek katonái bizonyították, hogy kézifegyvereikkel milyen gyorsan és pontosan képesek a kijelölt célok leküzdésére.

Benkő Tibor kiemelte: nem csupán az immár hagyományosan hazánkban megrendezett Black Swan komplex, többnemzeti hadgyakorlat sikeres lebonyolítása jelzi a magyar katonák tudásának, képességeinek és tapasztalatainak elismerését, hanem az is, hogy hazánk adhat otthont a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságnak. Magyarország nem csupán a helyet biztosítja a parancsnokságnak, hanem vezető nemzetként vesz részt a közös munkában, tette hozzá a honvédelmi miniszter, aki emlékeztetett: egyre több ország csatlakozik ehhez a képességhez, olyan is, amely nem tagja a NATO-nak. Szomszédunk, Ausztria csatlakozása egyben annak a felismerése, hogy csak együtt lehetünk erősek és sikeresek. A közös munka vezetése azonban felelősséget is jelent Magyarország számára, hiszen hazánk és az egész régió biztonságát növeli az új - a különleges műveleti erőket és azok támogatóit irányító - parancsnokság. Benkő Tibor leszögezte: a gyakorlat végrehajtása során azt tapasztalta, hogy a magyar katonák rendkívül összehangolva végezték el feladataikat, a többi nemzet „különlegeseivel” szorosan együttműködve.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin