2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban

Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban
honvedelem.hu  |  2022. 03. 02., 14:23
Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban

„A kormány elítéli az orosz támadást, támogatja Ukrajna szuverenitását, és minden területen részese a békére törekvő erőfeszítéseknek, de mindenekelőtt a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt” - mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára március 1-jén, egy miskolci fórumbeszélgetésen.

A találkozón Szabó István rámutatott a hazánkat is érintő biztonsági helyzet gyors, gyakran drasztikus változására. Mint mondta, a NATO által megállapított két (keleti és déli) fenyegetettségi irány metszéspontja éppen Közép-Európában található, ezért indult el a Magyar Honvédség soha nem látott arányú fejlesztése. Hozzátette, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindításában kulcsszerepet játszott a Magyar Honvédség képességeinek évtizedeken át tartó leépítése, létszámának folyamatos csökkentése is.

Az aktuális biztonsági helyzet kapcsán hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború esetében Magyarország a konfliktus tárgyalásos befejezésének lehetőségében is változatlanul bízik, ám felkészül minden lehetséges forgatókönyvre. „A Magyar Honvédség feladatát a magyar-ukrán határon kettős céllal határozták meg” – mondta az államtitkár. Az egyik a Belügyminisztérium erőinek segítése a menekültek fogadása kapcsán, a másik annak az esetleges helyzetnek a kezelése, ha fegyveres csoportok sodródnának át Ukrajna területéről Magyarországra. Szabó István kiemelte: a kormány elítéli az orosz támadást, támogatja Ukrajna szuverenitását, és minden területen részese a békére törekvő uniós és NATO-s erőfeszítéseknek, addig a pontig, amíg az nem veszélyezteti a magyar emberek biztonságát. Ezért Magyarország nem támogatja, hogy fegyvert szállítsunk Ukrajnába, vagy hogy hazánkat más NATO-tagállamok fegyverszállítási tranzitterületnek használják. Ebben a konkrét helyzetben a magyar álláspont az, hogy a fegyverszállítás a helyzetet csak eszkalálja.

 

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tekintetében rámutatott: a haditechnikai fejlesztések és a hadiipar újraindítása mellett a projekt az emberközpontúságra fókuszál, ezért hozták létre a katonai életpályamodellt, amely a felkészítésen, kiképzésen, oktatáson túl a katonák erkölcsi és anyagi megbecsülését tűzte ki célul. Mindezt úgy, hogy a pályára irányítástól a nyugállományú évekig minden időszakot felölel. Külön kiemelte az úgynevezett senior katonai szolgálatot, ami az ötven év feletti aktív katonai állomány tagjainak kínál lehetőséget arra, hogy katonaként az államigazgatás vagy az oktatás területén helyezkedjenek el, ott kamatoztatva tapasztalataikat. Szabó István az Obsitos Program kapcsán elmondta: a nyugállományú katonák segítségére és tudására ugyanúgy szükség van, ezért a Magyar Honvédség is mindenben támogatja őket, hiszen a katonai eskü valóban egy életre szól.

A honvédelmi államtitkár kitért az Önkéntes Tartalékos Rendszer sikerére is: ma több, mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonája van az országnak, szemben a 2010-es állapotokkal, amikor mindössze tizenheten választották a haza szolgálatának ezt a formáját. A védelmi kiadások kapcsán úgy fogalmazott: 2016 óta évről évre, soha nem tapasztalt módon emelkedik a honvédelemre és a haderőfejlesztésre fordítható költségvetési tétel, az összeg 2022-ben már 1 003 milliárd forintot tesz ki, a 2024-es büdzsé pedig tervezetten 1 460 milliárd forint lesz.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.