2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban

Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban
honvedelem.hu  |  2022. 03. 02., 14:23
Világos a kormány álláspontja az ukrán konfliktussal kapcsolatban

„A kormány elítéli az orosz támadást, támogatja Ukrajna szuverenitását, és minden területen részese a békére törekvő erőfeszítéseknek, de mindenekelőtt a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt” - mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára március 1-jén, egy miskolci fórumbeszélgetésen.

A találkozón Szabó István rámutatott a hazánkat is érintő biztonsági helyzet gyors, gyakran drasztikus változására. Mint mondta, a NATO által megállapított két (keleti és déli) fenyegetettségi irány metszéspontja éppen Közép-Európában található, ezért indult el a Magyar Honvédség soha nem látott arányú fejlesztése. Hozzátette, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindításában kulcsszerepet játszott a Magyar Honvédség képességeinek évtizedeken át tartó leépítése, létszámának folyamatos csökkentése is.

Az aktuális biztonsági helyzet kapcsán hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború esetében Magyarország a konfliktus tárgyalásos befejezésének lehetőségében is változatlanul bízik, ám felkészül minden lehetséges forgatókönyvre. „A Magyar Honvédség feladatát a magyar-ukrán határon kettős céllal határozták meg” – mondta az államtitkár. Az egyik a Belügyminisztérium erőinek segítése a menekültek fogadása kapcsán, a másik annak az esetleges helyzetnek a kezelése, ha fegyveres csoportok sodródnának át Ukrajna területéről Magyarországra. Szabó István kiemelte: a kormány elítéli az orosz támadást, támogatja Ukrajna szuverenitását, és minden területen részese a békére törekvő uniós és NATO-s erőfeszítéseknek, addig a pontig, amíg az nem veszélyezteti a magyar emberek biztonságát. Ezért Magyarország nem támogatja, hogy fegyvert szállítsunk Ukrajnába, vagy hogy hazánkat más NATO-tagállamok fegyverszállítási tranzitterületnek használják. Ebben a konkrét helyzetben a magyar álláspont az, hogy a fegyverszállítás a helyzetet csak eszkalálja.

 

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tekintetében rámutatott: a haditechnikai fejlesztések és a hadiipar újraindítása mellett a projekt az emberközpontúságra fókuszál, ezért hozták létre a katonai életpályamodellt, amely a felkészítésen, kiképzésen, oktatáson túl a katonák erkölcsi és anyagi megbecsülését tűzte ki célul. Mindezt úgy, hogy a pályára irányítástól a nyugállományú évekig minden időszakot felölel. Külön kiemelte az úgynevezett senior katonai szolgálatot, ami az ötven év feletti aktív katonai állomány tagjainak kínál lehetőséget arra, hogy katonaként az államigazgatás vagy az oktatás területén helyezkedjenek el, ott kamatoztatva tapasztalataikat. Szabó István az Obsitos Program kapcsán elmondta: a nyugállományú katonák segítségére és tudására ugyanúgy szükség van, ezért a Magyar Honvédség is mindenben támogatja őket, hiszen a katonai eskü valóban egy életre szól.

A honvédelmi államtitkár kitért az Önkéntes Tartalékos Rendszer sikerére is: ma több, mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonája van az országnak, szemben a 2010-es állapotokkal, amikor mindössze tizenheten választották a haza szolgálatának ezt a formáját. A védelmi kiadások kapcsán úgy fogalmazott: 2016 óta évről évre, soha nem tapasztalt módon emelkedik a honvédelemre és a haderőfejlesztésre fordítható költségvetési tétel, az összeg 2022-ben már 1 003 milliárd forintot tesz ki, a 2024-es büdzsé pedig tervezetten 1 460 milliárd forint lesz.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!