2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 384 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson

II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson
Art of WAR  |  2019. 06. 03., 13:09
II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson

2019. június 1-2. között, immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált, melynek ezúttal is Kunszállás adott otthont. A HMFEST népszerűsége töretlen, a hétvége során közel 20 000 látogatót vonzott a gazdag programkínálat.

Képgaléria megtekintése (86 db kép)

A HMFEST szervezői idén is kitettek magukért: a katonai eszközök, a military hangulat kedvelőinek minden adott volt Kunszálláson ahhoz, hogy napsütéses időben, kiváló hangulat mellett töltsenek el egy hétvégét. Megelevenedő világháborús csatajelenetek, különböző történelmi korok ruházatait, eszközeit bemutató hagyományőrzők, XX. századi felújított katonai járművek, a Magyar Honvédség alakulatai és sok-sok egyéb hadikultúrális látnivaló színesítette a programot.

A honvédség fővédnöksége alatt megrendezett esemény egyik különlegessége az volt, hogy most vett rajta részt az eddigi legtöbb katonai alakulat: a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis An-26-os szállító repülőgépe a levegőből köszöntötte a HMFEST látogatóit, jelen voltak továbbá többek között az MH Légijármű Javítóüzem csapata, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóaljának önkéntesei, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái, illetve az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai is, akik minden szükséges információval tájékoztatták a katonai életpálya iránt érdeklődőket, népszerű volt a JETfly vadászgép szimulátora is.

Képgaléria megtekintése (86 db kép)

A honvédség alakulatai, illetve a hagyományőrzők mellett nem hiányozhattak az idei fesztiválról sem az RC repülő és tank modellezők, jelen volt a Készenléti Rendőrség, kialakítottak a repülés kedvelőienk egy külön AIR zónát is, ahol repüléshez kötődő tárgyak, kiállítások voltak láthatóak, többször is beindítottak egy olyan csillagmotort (Svecov AS-62IR), ami például a Li-2-est is a levegőbe emeli. A hadi hagyományőrzők és a gépesített alakulatok dísszemléje, felvonulása, történelmi előadások és háborús film vetítések mind-mind izgalmas perceket okoztak a létogatóknak, a programok közül kiemelkedett az a látványos, légi támogatással megfűszerezett, II. világháborús csatajelenet, melynek során korhű egyenruhákban és eszközök segítségével követhettük végig a katonák összecsapásait.

A pénteki, szakmai nappal együtt az idei HMFEST látogatóinak száma elérte a 20 000 főt: a fesztivál kiszolgálásában több mint 600 segítő (statiszta, előadó stb.), 38 hagyományőrző egyesület, 52 járműgyűjtő, továbbá számos, szabadidős tevékenységgel foglalkozó civil szervezet vett részt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.