2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson

II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson
Art of WAR  |  2019. 06. 03., 13:09
II. világháborús csatajelenet elevenedett meg Kunszálláson

2019. június 1-2. között, immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált, melynek ezúttal is Kunszállás adott otthont. A HMFEST népszerűsége töretlen, a hétvége során közel 20 000 látogatót vonzott a gazdag programkínálat.

Képgaléria megtekintése (86 db kép)

A HMFEST szervezői idén is kitettek magukért: a katonai eszközök, a military hangulat kedvelőinek minden adott volt Kunszálláson ahhoz, hogy napsütéses időben, kiváló hangulat mellett töltsenek el egy hétvégét. Megelevenedő világháborús csatajelenetek, különböző történelmi korok ruházatait, eszközeit bemutató hagyományőrzők, XX. századi felújított katonai járművek, a Magyar Honvédség alakulatai és sok-sok egyéb hadikultúrális látnivaló színesítette a programot.

A honvédség fővédnöksége alatt megrendezett esemény egyik különlegessége az volt, hogy most vett rajta részt az eddigi legtöbb katonai alakulat: a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis An-26-os szállító repülőgépe a levegőből köszöntötte a HMFEST látogatóit, jelen voltak továbbá többek között az MH Légijármű Javítóüzem csapata, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóaljának önkéntesei, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái, illetve az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai is, akik minden szükséges információval tájékoztatták a katonai életpálya iránt érdeklődőket, népszerű volt a JETfly vadászgép szimulátora is.

Képgaléria megtekintése (86 db kép)

A honvédség alakulatai, illetve a hagyományőrzők mellett nem hiányozhattak az idei fesztiválról sem az RC repülő és tank modellezők, jelen volt a Készenléti Rendőrség, kialakítottak a repülés kedvelőienk egy külön AIR zónát is, ahol repüléshez kötődő tárgyak, kiállítások voltak láthatóak, többször is beindítottak egy olyan csillagmotort (Svecov AS-62IR), ami például a Li-2-est is a levegőbe emeli. A hadi hagyományőrzők és a gépesített alakulatok dísszemléje, felvonulása, történelmi előadások és háborús film vetítések mind-mind izgalmas perceket okoztak a létogatóknak, a programok közül kiemelkedett az a látványos, légi támogatással megfűszerezett, II. világháborús csatajelenet, melynek során korhű egyenruhákban és eszközök segítségével követhettük végig a katonák összecsapásait.

A pénteki, szakmai nappal együtt az idei HMFEST látogatóinak száma elérte a 20 000 főt: a fesztivál kiszolgálásában több mint 600 segítő (statiszta, előadó stb.), 38 hagyományőrző egyesület, 52 járműgyűjtő, továbbá számos, szabadidős tevékenységgel foglalkozó civil szervezet vett részt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin