2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált
Darabos Erika  |  2018. 06. 11., 13:33
Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Idén immáron ötödik alkalommal várta látogatóit a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, a 2018. június 8-10. között megrendezett eseménynek idén is Kunszállás adott otthont. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak a helyszínen érdekes programot, kedvüket az igencsak kedvezőtlen szombati időjárás sem vette el, mint ahogy azt a többezres látogatószám is mutatja.

Az eddigi évekhez hasonlóan a Háborúművészete hírportál csapata idén is a helyszínen tekintette meg a rendezvényt, kapcsolódó Facebook oldalunkon pedig már a hétvégén láthatták Olvasóink élő közvetítéseinket, illetve képgalériáinkat. Mint ahogy azt fotóink is mutatják, megelevenedő korabeli csatajelenetek, hagyományőrző csapatok, korabeli egyenruhák, katonai járművek, repülőgépek, koncertek, előadások, egyszóval minden, ami egy katonai fesztivált teljessé tesz, az elmúlt hétvégén is adott volt Kunszálláson. Kovács Imre, a HMFEST főszervezője, egyben a település polgármestere nyitotta meg a military gyereknappal egybekötött fesztivált: az előző évek sikerein felbuzdulva fontosnak tartotta, hogy idén is legyenek újabb meghívottak, köztük számtalan hagyományőrző csapattal, kiállítóval, katonai járművekkel, repülőgépekkel, minél teljesebb képet adva a hadikultúra múltjáról és jelenéről, nem megfeledkezve az I. világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

A 170 éves Magyar Honvédség is aktívan részt vett a HMFEST-en: a szombati napon többek között Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is tiszteletét tette a fesztiválon, továbbá jelen volt Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló főosztály vezetője is. Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor szintén ellátogatott a nagy népszerűségnek örvendő katonai parádé kunszállási helyszínére. A honvédség alakulatai közül jelen voltak például az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái is, a honvédségi toborzósátor a rendezvény egész ideje alatt elérhető volt, az érdeklődők minden kérdésre választ kaptak.

Képgaléria megtekintése (88 db kép)

A kedvezőtlen időjárás miatt a fesztivál légi részét törölték, de repülőgépekből így sem volt hiány: megtekinthetőek voltak többek között Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület által felújított MiG-15-ös és MiG-17-es típusok, katonai járművekből pedig több mint száz érkezett Kunszállásra Európa több pontjáról, igazi különlegességeket is felvonultatva. A HMFEST leginkább várt programpontjai évről-évre az izgalmas csatajelenetek: idén megelevenedtek előttünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pillanatai, továbbá újdonságként most Normandiába is ellátogathattunk egy korabeli felszerelésekkel, járművekkel imitált német-amerikai összecsapás jóvoltából.

A 2019-es HMFEST-re már most vannak újító elképzelések, tervek, résztvevők, melyek közül kiemelendő az a német Tigris harckocsi, mely az angliai Bovingtonból érkezne. A harckocsinak nem kevés kilométert kell megtennie, hogy megérkezzen majd a hatodik military fesztivál helyszínére: ennek elősegítésére közösségi gyűjtést kezdeményeznek, melyről egy készülő weblap fog majd folyamatosan tájékoztatást nyújtani. Erről és a 2019-es HMFEST-ről is folyamatosan tájékoztatjuk lapunk Olvasóit!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.