2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált
Darabos Erika  |  2018. 06. 11., 13:33
Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Idén immáron ötödik alkalommal várta látogatóit a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, a 2018. június 8-10. között megrendezett eseménynek idén is Kunszállás adott otthont. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak a helyszínen érdekes programot, kedvüket az igencsak kedvezőtlen szombati időjárás sem vette el, mint ahogy azt a többezres látogatószám is mutatja.

Az eddigi évekhez hasonlóan a Háborúművészete hírportál csapata idén is a helyszínen tekintette meg a rendezvényt, kapcsolódó Facebook oldalunkon pedig már a hétvégén láthatták Olvasóink élő közvetítéseinket, illetve képgalériáinkat. Mint ahogy azt fotóink is mutatják, megelevenedő korabeli csatajelenetek, hagyományőrző csapatok, korabeli egyenruhák, katonai járművek, repülőgépek, koncertek, előadások, egyszóval minden, ami egy katonai fesztivált teljessé tesz, az elmúlt hétvégén is adott volt Kunszálláson. Kovács Imre, a HMFEST főszervezője, egyben a település polgármestere nyitotta meg a military gyereknappal egybekötött fesztivált: az előző évek sikerein felbuzdulva fontosnak tartotta, hogy idén is legyenek újabb meghívottak, köztük számtalan hagyományőrző csapattal, kiállítóval, katonai járművekkel, repülőgépekkel, minél teljesebb képet adva a hadikultúra múltjáról és jelenéről, nem megfeledkezve az I. világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

A 170 éves Magyar Honvédség is aktívan részt vett a HMFEST-en: a szombati napon többek között Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is tiszteletét tette a fesztiválon, továbbá jelen volt Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló főosztály vezetője is. Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor szintén ellátogatott a nagy népszerűségnek örvendő katonai parádé kunszállási helyszínére. A honvédség alakulatai közül jelen voltak például az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái is, a honvédségi toborzósátor a rendezvény egész ideje alatt elérhető volt, az érdeklődők minden kérdésre választ kaptak.

Képgaléria megtekintése (88 db kép)

A kedvezőtlen időjárás miatt a fesztivál légi részét törölték, de repülőgépekből így sem volt hiány: megtekinthetőek voltak többek között Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület által felújított MiG-15-ös és MiG-17-es típusok, katonai járművekből pedig több mint száz érkezett Kunszállásra Európa több pontjáról, igazi különlegességeket is felvonultatva. A HMFEST leginkább várt programpontjai évről-évre az izgalmas csatajelenetek: idén megelevenedtek előttünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pillanatai, továbbá újdonságként most Normandiába is ellátogathattunk egy korabeli felszerelésekkel, járművekkel imitált német-amerikai összecsapás jóvoltából.

A 2019-es HMFEST-re már most vannak újító elképzelések, tervek, résztvevők, melyek közül kiemelendő az a német Tigris harckocsi, mely az angliai Bovingtonból érkezne. A harckocsinak nem kevés kilométert kell megtennie, hogy megérkezzen majd a hatodik military fesztivál helyszínére: ennek elősegítésére közösségi gyűjtést kezdeményeznek, melyről egy készülő weblap fog majd folyamatosan tájékoztatást nyújtani. Erről és a 2019-es HMFEST-ről is folyamatosan tájékoztatjuk lapunk Olvasóit!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.