2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált
Darabos Erika  |  2018. 06. 11., 13:33
Ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

Idén immáron ötödik alkalommal várta látogatóit a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, a 2018. június 8-10. között megrendezett eseménynek idén is Kunszállás adott otthont. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak a helyszínen érdekes programot, kedvüket az igencsak kedvezőtlen szombati időjárás sem vette el, mint ahogy azt a többezres látogatószám is mutatja.

Az eddigi évekhez hasonlóan a Háborúművészete hírportál csapata idén is a helyszínen tekintette meg a rendezvényt, kapcsolódó Facebook oldalunkon pedig már a hétvégén láthatták Olvasóink élő közvetítéseinket, illetve képgalériáinkat. Mint ahogy azt fotóink is mutatják, megelevenedő korabeli csatajelenetek, hagyományőrző csapatok, korabeli egyenruhák, katonai járművek, repülőgépek, koncertek, előadások, egyszóval minden, ami egy katonai fesztivált teljessé tesz, az elmúlt hétvégén is adott volt Kunszálláson. Kovács Imre, a HMFEST főszervezője, egyben a település polgármestere nyitotta meg a military gyereknappal egybekötött fesztivált: az előző évek sikerein felbuzdulva fontosnak tartotta, hogy idén is legyenek újabb meghívottak, köztük számtalan hagyományőrző csapattal, kiállítóval, katonai járművekkel, repülőgépekkel, minél teljesebb képet adva a hadikultúra múltjáról és jelenéről, nem megfeledkezve az I. világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

A 170 éves Magyar Honvédség is aktívan részt vett a HMFEST-en: a szombati napon többek között Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is tiszteletét tette a fesztiválon, továbbá jelen volt Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló főosztály vezetője is. Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor szintén ellátogatott a nagy népszerűségnek örvendő katonai parádé kunszállási helyszínére. A honvédség alakulatai közül jelen voltak például az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái is, a honvédségi toborzósátor a rendezvény egész ideje alatt elérhető volt, az érdeklődők minden kérdésre választ kaptak.

Képgaléria megtekintése (88 db kép)

A kedvezőtlen időjárás miatt a fesztivál légi részét törölték, de repülőgépekből így sem volt hiány: megtekinthetőek voltak többek között Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület által felújított MiG-15-ös és MiG-17-es típusok, katonai járművekből pedig több mint száz érkezett Kunszállásra Európa több pontjáról, igazi különlegességeket is felvonultatva. A HMFEST leginkább várt programpontjai évről-évre az izgalmas csatajelenetek: idén megelevenedtek előttünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pillanatai, továbbá újdonságként most Normandiába is ellátogathattunk egy korabeli felszerelésekkel, járművekkel imitált német-amerikai összecsapás jóvoltából.

A 2019-es HMFEST-re már most vannak újító elképzelések, tervek, résztvevők, melyek közül kiemelendő az a német Tigris harckocsi, mely az angliai Bovingtonból érkezne. A harckocsinak nem kevés kilométert kell megtennie, hogy megérkezzen majd a hatodik military fesztivál helyszínére: ennek elősegítésére közösségi gyűjtést kezdeményeznek, melyről egy készülő weblap fog majd folyamatosan tájékoztatást nyújtani. Erről és a 2019-es HMFEST-ről is folyamatosan tájékoztatjuk lapunk Olvasóit!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.