2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Játék a nevekkel, avagy honnan kapták a tankok a nevüket?

Art of WAR  |  2007. 05. 11., 20:13

A harckocsik (tankok) a nevüket biztonsági okokból, az ellenség megtévesztésének szándékával kapták. Az antanthatalmak az első harckocsit igyekeztek a lehető legnagyobb titokban megépíteni, hogy meglepjék vele a németek védelmét. Azért, hogy titokban tarthassák tervüket, azt mondták a fegyver gyártásában részt vevő munkásoknak, hogy egy olyan szerkezet építésében vesznek részt, amivel majd friss ivóvizet lehet kijuttatni az első vonalban harcoló katonák számára. A harckocsikat behajózáskor ládákba rakták, melyekre „TANK”, azaz tartály feliratokat helyeztek. Így maradt rajta a harckocsikon a tank mint ragadványnév. Hetente megjelenő cikksorozatunkban egy-egy híres harckocsi nevének eredetét fogjuk boncolgatni.

A harckocsinevek eredetének vizsgálatát kezdjük talán a harckocsi-generációk ősének számító Mark családdal. Bár maga a harckocsi brit találmány volt, az ötlet már jóval korábban megszületett: ötvözni kellene a tüzerőt, a védettséget és a mozgékonyságot. Páncélozott gépjármüvet már az 1890-es évek elején építettek Kelet-Európában, és a Királyi Haditengerészeti Légi Szolgálat (RNAS – Royal Naval Air Service) már használta is Európában. A harckocsi születése azonban mégiscsak a britekhez köthető. 1915 februárjában az Admiralitás Első Lordja, Winston Churchill létrehozta a Landships Committee-t, hogy megvizsgálják a lövészárok-hadviselés okozta patthelyzet megoldásának mechanikai lehetőségét. A bizottságban tengerészeti tisztek, politikusok és mérnökök vettek részt. Létrehozását Maurice Hankey ezredes eszközölte ki Churchillnél, aki miután a katonai felső vezetőknél ellenállásba ütközött, elvitte neki Ernest Swinton ezredes terveit egy olyan szerkezet megalkotásáról, amely képes leküzdeni a lövészárkok képezte akadályokat. Az inspirációt a harckocsi megépítéséhez nagy valószínüséggel Herbert George Wells 1903 decemberében, a The Strand Magazine-ben megjelent tudományos-fantasztikus novellája, a The Land Ironclads (magyarul tudomásom szerint eddig még nem adták ki) adta.Az első sikeres prototípus a Mother (Anya) becenevet kapta, miközben teljes titokban próbálták ki. Az új Mark I harckocsit 1916. szeptember 15-én Flers-Courcelette-nél vetették ütközetbe először. A harckocsi a nevét a latin Márk fiúnévből kapta, amelynek jelentése „Mars hadistennek ajánlva”.A fentebb említett bizottság volt a felelős az első harckocsizó alakulatok felállításáért is. Az első kezelőszemélyzetet a Surray-beli motorizált géppuskás alakulat (Motor Machine Gun Corps) egyik századából toborozták. Később 1916-ban megalakult két harckocsizó zászlóalj, melyeket a háború után a Királyi Páncéloshadtest (Royal Armoured Corps) váltott fel. A hadihajós tervezők emléke máig fellelhető az angol nyelvben a harckocsialkatrészek megnevezéseiben: bow machingun (löveg), turret (torony), hatches (búvónyílás), back deck (tetőpáncél) és hull (harckocsitest).Sorozatunk következő epizódjában a Mark harckocsicsalád egy újabb tagja, a Whippet nevének eredetét fogjuk kutatni.

A brit Mark I harckocsi egy 1916-ban készült fényképen 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK