2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hibrid autókat küldenek az olajban gazdag Irakba

Art of WAR  |  2007. 08. 16., 12:15

Miután az amerikai hadsereg Alternative Mobility Vehicle (AMV – alternatív meghajtású gépjármű) programja keretében konstruált, Agressor névre keresztelt, hidrogén-üzemanyagcellás gépjárműve nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Pentagon felkérte a detroiti céget, hogy fejlessze tovább a felderítő járművet akkumulátorok alkalmazásával. Míg az első prototípus, amelyet 2004-ben építettek, soha nem hagyta el a hadsereg tesztpályáit, az új generációs Agressor már biztos, hogy részt fog venni küldetésben. Valószínű, hogy az új Agressor lesz majd az első hibrid hajtású jármű Bagdad utcáin.

Az új, második generációs prototípus tehát ugyanazt az alvázat és külső megjelenést kapta, mint elődje, de immár hibrid meghajtással, azaz elektromos kerékmeghajtásához az áramot dízelmotor müködtette generátor termeli meg. A kissé szélesebb kasztni elegendő helyet biztosít a nagy teljesítményü motornak. A tesztek során a jármü nulláról 100 km/h sebességre 4 másodperc alatt gyorsult fel, a csúcssebessége pedig elérte a 160 km/órát. Azonban nem a sebessége az, ami igazán figyelemreméltó, hanem a halk müködése. Az Agressort tervezői úgy építették, hogy képes legyen csak akkumulátorait használva huzamosabb ideig müködni. A dízelmotor kikapcsolását követően, „néma üzemmódra” áttérve, a jármü hőkibocsátása is jelentősen csökkenthető. Képességei folytán a jármü kiválóan alkalmazható felderítésre, hírközlésre és célmegjelölésre.

„Hisszük, hogy az alternatív meghajtású gépjármüprogram nyújtotta innovatív fejlesztések megteremtik a lehetőségét egy olyan, nagy hatótávolságú felderítő jármü megalkotásának, amely betölti majd a jelenleg tátongó technológiai ürt az amerikai hadsereg képességeinek sorában. Az új jármü, bár nem küszöböli ki teljesen, azért jelentősen csökkenti az üzemanyag-utánpótlás során felmerülő problémákat” – mondta Alan Niedzwieki, a Quantum Fuel Systems Technologies cég igazgatója, amellyel a hadsereg megkötötte a szerződést mindkét típusú Agressorra.

Az új hibrid meghajtású technológia előnyeiről és lehetséges további alkalmazásairól még folynak az egyeztetések. Elképzelhető, hogy hibrid meghajtású futómüvel ellátott jármüvek kereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek majd. Az érdeklődés mindenesetre nagy az új jármü iránt: biztonsági járőrszolgálatok, a határőrség, sőt még egy parkokat gondozó cég is elképzelhetőnek tartja alkalmazását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK