2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túlsúlyosak az új amerikai harcjárművek

Art of WAR  |  2007. 10. 26., 19:17

A tengerészgyalogosok iraki parancsnoksága azzal a kéréssel fordult a Pentagon felé, hogy lassítsák le az MRAP járművek kiszállítását a csapatokhoz, mivel még időre van szükségük, hogy kidolgozzák, hogyan is lehetne a leghatékonyabban alkalmazni ezeket az IED (út szélén elhelyezett robbanó) szerkezetek ellen is védelmet nyújtó, páncélozott teherautókat. Az új járművek majd négyszer olyan súlyúak lettek, mint a kiegészítő páncéllal felszerelt Humveek, és úgy tűnik, másfajta harceljárást igényel az alkalmazásuk is.

A kongresszus és a Pentagon eddig már dollármilliárdokat ölt ezekbe a rohammunkával elkészített, úgynevezett aknának ellenálló és rajtaütés ellen védő (MRAP – Mine Resistant Ambush Protected) jármüveknek a kifejlesztésébe, amelynek célja, hogy nagyobb védelmet biztosítsanak a katonáknak, mint a kiegészítő páncélzattal felszerelt Humveek.

Larry Nicholson vezérőrnagy, az amerikai tengerészgyalogság harceljárások fejlesztésével foglalkozó parancsnokságának parancsnokhelyettese a következőket nyilatkozta az MRAP-kkel kapcsolatban: „Azt mondanám, pihentessünk, nem tudjuk még, hogyan is alkalmazzuk őket, senki nem tudja. És bárki, aki azt állítja, hogy pontosan ennyire van szükségünk, és így meg így fogjuk használni, nos, az nem őszinte.”

„Az Irakban kint lévő parancsnokok persze folyamatosan kérik, hogy küldjünk még eszközöket, és ők majd kitalálják, hogy mit is kezdhetnek velük” – mondta a tábornok az MRAP-k jövőjéről tartott megbeszélésen, amelyet a Pentagonhoz közeli szálakkal rendelkező stratégiai és költségvetési elemzéseket készítő központ, a Center for Strategic and Budgetary Assessments szponzorált.

A tábornok szerint a helyzet nagyon emlékeztet arra, amikor a tankok először megjelentek a harctereken. A csapattisztek akkor is keresték alkalmazásuk leghatékonyabb módját. Eleinte önállóan vetették harcba őket, kevés sikerrel, majd tömeges alkalmazásuktól várták az átütő eredményt. A végén pedig rájöttek, hogy kombinált harcrendben való alkalmazásuk során tudják az eszközben rejlő képességeket a leginkább kihasználni.

Az új jármüvek visszatartása éles ellentétben áll a Pentagon eredeti szándékával, miszerint két éven belül 15 000 darabot akartak a csapatokhoz eljuttatni, ebből 1500 darabot már az idén év végéig. A tengerészgyalogság II. Tengerészgyalogos Expedíciós Erőjének jelenleg 380 darab MRAP áll rendelkezésére al-Anbar tartományban, és a tervek szerint 3700 darab került volna hozzájuk.

Nicholson egyébként az egyik fő támogatója az MRAP-k iraki hadszíntéren történő bevetésének, a tábornok mindössze az eszközök számát tartja eltúlzottnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK