2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán

Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán
honvedelem.hu  |  2021. 02. 12., 09:58
Kapcsolódó
cikkek (1)
Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program: átadták az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz megérkező első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet február 11-én, csütörtökön, Tatán.

Az elsősorban támogató feladatokat ellátó, a magyar Gidrán névvel ellátott járművek ünnepélyes átadóján részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Engin Aykol, a harcjárműveket gyártó Nurol Makina vállalat vezérigazgatója, valamint Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő.

Az átadó ünnepségen megtartott beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország és a magyar emberek számára rendkívül fontos a béke és a biztonság, ennek biztosítása pedig, a mindenkori kormány és a katonai vezetés feladata. „Azért indítottuk el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy ezt a békét és a biztonságot megteremtsük, nemcsak a jelen, hanem a jövő számára is” - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: „a modern, 21. századi technikák és a felkészült katonák együtt garantálják az ország biztonságát”. Benkő Tibor aláhúzta: az eddigi és a jövőbeni technikai beszerzéseknél is, minden esetben a harci tapasztalatokat és a magyar igényeket helyezik előtérbe. Kizárólag olyan eszközöket állítanak szolgálatba a Magyar Honvédségnél, amelyek ezeknek a kritériumoknak teljes mértékben megfelelnek. A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: több katonai alakulathoz olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek, a török gyártóval közösen.

Engin Aykol, a török Nurol Makina vállalat vezérigazgatója beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség részére átadott négykerék meghajtású, páncélozott Gidrán harcjárművek világviszonylatban is a legkorszerűbbek és a legbiztonságosabbak a saját kategóriájukban. „Magyarország az első európai ország, amely ezt a járműtípust választotta” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a beszerzett Gidránok egy új időszámítást jelentenek a Magyar Honvédség életében. „A most szolgálatba álló, többcélú harcjárművek növelik a magyar haderő képességeit, mind az alkalmazás, mind a katonák védelme terén” – mutatott rá a vezérezredes.

A Szózattal záruló átadó ünnepségen jelen volt – mások mellett – Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, őexcellenciája Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete, valamint Michl József, Tata Város polgármestere.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!