2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán

Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán
honvedelem.hu  |  2021. 02. 12., 09:58
Kapcsolódó
cikkek (1)
Átadták az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet Tatán

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program: átadták az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz megérkező első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet február 11-én, csütörtökön, Tatán.

Az elsősorban támogató feladatokat ellátó, a magyar Gidrán névvel ellátott járművek ünnepélyes átadóján részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Engin Aykol, a harcjárműveket gyártó Nurol Makina vállalat vezérigazgatója, valamint Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő.

Az átadó ünnepségen megtartott beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország és a magyar emberek számára rendkívül fontos a béke és a biztonság, ennek biztosítása pedig, a mindenkori kormány és a katonai vezetés feladata. „Azért indítottuk el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy ezt a békét és a biztonságot megteremtsük, nemcsak a jelen, hanem a jövő számára is” - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: „a modern, 21. századi technikák és a felkészült katonák együtt garantálják az ország biztonságát”. Benkő Tibor aláhúzta: az eddigi és a jövőbeni technikai beszerzéseknél is, minden esetben a harci tapasztalatokat és a magyar igényeket helyezik előtérbe. Kizárólag olyan eszközöket állítanak szolgálatba a Magyar Honvédségnél, amelyek ezeknek a kritériumoknak teljes mértékben megfelelnek. A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: több katonai alakulathoz olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek, a török gyártóval közösen.

Engin Aykol, a török Nurol Makina vállalat vezérigazgatója beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség részére átadott négykerék meghajtású, páncélozott Gidrán harcjárművek világviszonylatban is a legkorszerűbbek és a legbiztonságosabbak a saját kategóriájukban. „Magyarország az első európai ország, amely ezt a járműtípust választotta” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a beszerzett Gidránok egy új időszámítást jelentenek a Magyar Honvédség életében. „A most szolgálatba álló, többcélú harcjárművek növelik a magyar haderő képességeit, mind az alkalmazás, mind a katonák védelme terén” – mutatott rá a vezérezredes.

A Szózattal záruló átadó ünnepségen jelen volt – mások mellett – Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, őexcellenciája Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete, valamint Michl József, Tata Város polgármestere.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.