2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók - Új fejezet az Allison-váltós Komondorok életében

Fotók - Új fejezet az Allison-váltós Komondorok életében
Art of WAR  |  2020. 07. 17., 13:48

A korábbi katonai változatok tapasztalataira épülve most katasztrófavédelmi célra készült el három speciális képességekkel felszerelt Komondor, könnyű páncélvédettséggel rendelkező, duplafülkés jármű, melyek a cserélhető felépítményes megoldásnak köszönhetően többek között tűzoltásra, műszaki mentési feladatok végrehajtására is alkalmasak.

Vörös „tűzoltóruhában” jelentek meg a Komondorok. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018-ban hirdetett nyílt tendert 3 db speciális többcélú jármű beszállítására, amelyet a Gamma Zrt. nyert meg Allison automata sebességváltóval felszerelt Komondor típusú járműveivel. A RAL3000 tűzpiros színben pompázó speciális járműveket ünnepélyes keretek között adták át 2020. július 15-én a szervezeteknek.

A Gamma Műszaki Zrt. 2010 óta fejleszti Komondor típusú többfunkciós, könnyű páncélvédettségű járműveit, melyekhez alapfelszerelésként Allison automata sebességváltót ajánl. Az Allison Transmission Szentgotthárdi élményközpontjában 2018. évben megrendezett bemutatón már jelen volt több lehetséges vásárló, akik a helyszíni tesztvezetés során első kézből szerezhettek tapasztalatot az Allison automata váltóval szerelt a járművek kezelhetőségéről, üzemeltetési előnyeiről.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Az RDO-4336 Komondor könnyű páncélvédettségű, többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi gépjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze.

Zsitnyányi Attila, a Gamma Zrt vezérigazgatója a Komondor járműcsalád első terveitől a jelenleg átadott autók kivitelezéséig követte a fejlesztési és gyártási folyamatot. Mint elmondta: “Az Allison váltók megbízhatóan teljesítenek még extrém körülmények között is, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik, ezért nyugodt szívvel ajánlottuk a tenderen, s biztosak vagyunk abban, hogy megbízhatóan fogják tenni a dolgukat minden olyan helyzetben, ahol emberek élete a tét.”  

A 3 db RDO-4336 Komondor, 6x6 kerék meghajtásos jármű mindegyike kettő különböző felépítménnyel került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
RDO- 4336 Komondor jármű GMMF-2020 műszaki mentő felépítménnyel, amin daru és emelve vontató berendezés is található.

A műszaki mentő cserefelépítmény a málházott felszereléseken túlmenően magába foglal még egy darut, illetve egy emelve vontatást is lehetővé tevő hidraulikus berendezést is. A tűzoltó cserefelépítménybe szerelt NH25 tűzoltó szivattyú normál és nagy-nyomású üzemmódban is tud működni. A felépítményen található 7000 literes tartályról a jármű képes menet közbeni oltásra is. A járműre két darab a vezetőtérből működtethető orrmonitor került felszerelésre, illetve a jármű rendelkezik avaroltó, kerékjárati és önoltó képességgel is. Az oltórendszerhez habkeverő egység is tartozik.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kontrát Károly a Belügyminiszter helyettese a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának, Szatmár Imre tűzoltó dandártábornoknak gratulál az új eszköz átadása alkalmából.

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series™ SP-PR típusú automata sebességváltó, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot végrehajtó, mentésben dolgozók gyorsan és biztonságban érjenek a műveleti területre akkor, amikor minden pillanat számít. A sebességváltókhoz 2 db mellékhajtás (PTO) csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

A többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi alapjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze lehet. Eltérő cserefelépítmények alkalmazásával lehetőséget teremt a vízszegény területeken a vízutánpótlás biztosítására, speciális feladatok ellátására, vagy akár önálló beavatkozó járműként is bevethető. A jármű könnyű páncélvédettsége, zárt kialakítása védettséget biztosít a 6 fős személyzetnek ezzel megteremtve a növelt kockázatú területeken történő biztonságos munkavégzés feltételeit.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A mentőegység biztonságát növeli, hogy minden funkció irányítható a kabinból. Itt kapott helyet az automata sebességváltó kezelőfelülete is.

Az átadás során a járművek kulcsait három regionális feladatokat is ellátó parancsnokság - a Csongrád-Csanád megyei, a Fejér megyei és a Szabolcs-Szatmár megyei – vehette át. Mint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta: „Az európai színvonalú berendezésekkel felszerelt járművek megkönnyítik és biztonságossá teszik a katasztrófavédelmi egységek munkáját, ezáltal közvetve a magyar emberek élet- és vagyonvédelmi biztonságához is hozzájárulnak.”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Allison Series 4000TM automata sebességváltó

Az Allison sebességváltók egyik előnyös tulajdonsága, hogy a vevő igényeire szabva, egyedi beállításokat tesz lehetővé, melyet jelen esetben a Gamma Zrt és az Allison magyarországi képviselete, a Liberatus Kft. munkatársai közösen végeztek el. A beszabályozásokon túlmenően a sebességváltók későbbi szervizelési esetleges áthangolási feladataiban is aktív szerepe lesz a képviselet munkatársainak.

„Cégünk az elmúlt 100 éves múltja során több mint hétmillió sebességváltót gyártott és értékesített – hatalmas tapasztalatra és technológiai előnyre szert téve e területen. Ezek összességét van alkalmunk felhasználni ma ahhoz, hogy a jelenleg gyártott modelleket a legkeményebb munkákra, a legkíméletlenebb körülmények között is használhassák vásárlóink” – mondta Sjoerd Vos, az Allison Transmission európai, és közép-kelet afrikai (EMEA) piacokért felelős marketing igazgatója.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Allison Transmission

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024. 02. 05., 13:57
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024. 02. 01., 14:07
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024. 01. 30., 16:04
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.
2024. 02. 15., 09:20
A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!