2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók - Új fejezet az Allison-váltós Komondorok életében

Fotók - Új fejezet az Allison-váltós Komondorok életében
Art of WAR  |  2020. 07. 17., 13:48

A korábbi katonai változatok tapasztalataira épülve most katasztrófavédelmi célra készült el három speciális képességekkel felszerelt Komondor, könnyű páncélvédettséggel rendelkező, duplafülkés jármű, melyek a cserélhető felépítményes megoldásnak köszönhetően többek között tűzoltásra, műszaki mentési feladatok végrehajtására is alkalmasak.

Vörös „tűzoltóruhában” jelentek meg a Komondorok. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018-ban hirdetett nyílt tendert 3 db speciális többcélú jármű beszállítására, amelyet a Gamma Zrt. nyert meg Allison automata sebességváltóval felszerelt Komondor típusú járműveivel. A RAL3000 tűzpiros színben pompázó speciális járműveket ünnepélyes keretek között adták át 2020. július 15-én a szervezeteknek.

A Gamma Műszaki Zrt. 2010 óta fejleszti Komondor típusú többfunkciós, könnyű páncélvédettségű járműveit, melyekhez alapfelszerelésként Allison automata sebességváltót ajánl. Az Allison Transmission Szentgotthárdi élményközpontjában 2018. évben megrendezett bemutatón már jelen volt több lehetséges vásárló, akik a helyszíni tesztvezetés során első kézből szerezhettek tapasztalatot az Allison automata váltóval szerelt a járművek kezelhetőségéről, üzemeltetési előnyeiről.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Az RDO-4336 Komondor könnyű páncélvédettségű, többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi gépjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze.

Zsitnyányi Attila, a Gamma Zrt vezérigazgatója a Komondor járműcsalád első terveitől a jelenleg átadott autók kivitelezéséig követte a fejlesztési és gyártási folyamatot. Mint elmondta: “Az Allison váltók megbízhatóan teljesítenek még extrém körülmények között is, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik, ezért nyugodt szívvel ajánlottuk a tenderen, s biztosak vagyunk abban, hogy megbízhatóan fogják tenni a dolgukat minden olyan helyzetben, ahol emberek élete a tét.”  

A 3 db RDO-4336 Komondor, 6x6 kerék meghajtásos jármű mindegyike kettő különböző felépítménnyel került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
RDO- 4336 Komondor jármű GMMF-2020 műszaki mentő felépítménnyel, amin daru és emelve vontató berendezés is található.

A műszaki mentő cserefelépítmény a málházott felszereléseken túlmenően magába foglal még egy darut, illetve egy emelve vontatást is lehetővé tevő hidraulikus berendezést is. A tűzoltó cserefelépítménybe szerelt NH25 tűzoltó szivattyú normál és nagy-nyomású üzemmódban is tud működni. A felépítményen található 7000 literes tartályról a jármű képes menet közbeni oltásra is. A járműre két darab a vezetőtérből működtethető orrmonitor került felszerelésre, illetve a jármű rendelkezik avaroltó, kerékjárati és önoltó képességgel is. Az oltórendszerhez habkeverő egység is tartozik.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kontrát Károly a Belügyminiszter helyettese a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának, Szatmár Imre tűzoltó dandártábornoknak gratulál az új eszköz átadása alkalmából.

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series™ SP-PR típusú automata sebességváltó, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot végrehajtó, mentésben dolgozók gyorsan és biztonságban érjenek a műveleti területre akkor, amikor minden pillanat számít. A sebességváltókhoz 2 db mellékhajtás (PTO) csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

A többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi alapjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze lehet. Eltérő cserefelépítmények alkalmazásával lehetőséget teremt a vízszegény területeken a vízutánpótlás biztosítására, speciális feladatok ellátására, vagy akár önálló beavatkozó járműként is bevethető. A jármű könnyű páncélvédettsége, zárt kialakítása védettséget biztosít a 6 fős személyzetnek ezzel megteremtve a növelt kockázatú területeken történő biztonságos munkavégzés feltételeit.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A mentőegység biztonságát növeli, hogy minden funkció irányítható a kabinból. Itt kapott helyet az automata sebességváltó kezelőfelülete is.

Az átadás során a járművek kulcsait három regionális feladatokat is ellátó parancsnokság - a Csongrád-Csanád megyei, a Fejér megyei és a Szabolcs-Szatmár megyei – vehette át. Mint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta: „Az európai színvonalú berendezésekkel felszerelt járművek megkönnyítik és biztonságossá teszik a katasztrófavédelmi egységek munkáját, ezáltal közvetve a magyar emberek élet- és vagyonvédelmi biztonságához is hozzájárulnak.”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Allison Series 4000TM automata sebességváltó

Az Allison sebességváltók egyik előnyös tulajdonsága, hogy a vevő igényeire szabva, egyedi beállításokat tesz lehetővé, melyet jelen esetben a Gamma Zrt és az Allison magyarországi képviselete, a Liberatus Kft. munkatársai közösen végeztek el. A beszabályozásokon túlmenően a sebességváltók későbbi szervizelési esetleges áthangolási feladataiban is aktív szerepe lesz a képviselet munkatársainak.

„Cégünk az elmúlt 100 éves múltja során több mint hétmillió sebességváltót gyártott és értékesített – hatalmas tapasztalatra és technológiai előnyre szert téve e területen. Ezek összességét van alkalmunk felhasználni ma ahhoz, hogy a jelenleg gyártott modelleket a legkeményebb munkákra, a legkíméletlenebb körülmények között is használhassák vásárlóink” – mondta Sjoerd Vos, az Allison Transmission európai, és közép-kelet afrikai (EMEA) piacokért felelős marketing igazgatója.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Allison Transmission

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.