2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lynx: magyar gyártás, magyar fejlesztés

Lynx: magyar gyártás, magyar fejlesztés
honvedelem.hu  |  2020. 09. 10., 15:52
Lynx: magyar gyártás, magyar fejlesztés

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a hadiipar megteremtését, a kutatást, a fejlesztést, az innovációt, a településekkel kialakított együttműködést is magában foglalja – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Zalaegerszegen szeptember 10-én, a Lynx gyalogsági harcjárműcsalád magyarországi gyártását és fejlesztését lehetővé tévő gyár felépítéséről szóló szerződés aláírási ünnepségén.

Szeptember 9-én, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója azt a szerződést, melynek értelmében a Magyar Honvédség nehézdandárját 218 darab Lynx KF41-es harcjárművel szerelik fel. Ezekből 172 darabot Magyarországon állítanak majd elő a Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának leendő, zalaegerszegi üzemében. A Lynx gyalogsági harcjárműcsalád magyarországi gyártását és fejlesztését lehetővé tévő helyi üzem felépítéséről, valamint a harcjárművek vizsgálatát szolgáló tesztkörnyezet kialakításáról szóló szindikátusi szerződést szeptember 10-én, Zalaegerszegen, a ZalaZONE tesztpályán látta el kézjegyével Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója és John Joseph Abunassar, a Rheinmetall Landsysteme GmbH ügyvezetője. Az eseményen részt vett – mások mellett – Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Mint Benkő Tibor kiemelte, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nemcsak technikai eszközök megvásárlásáról, hanem a Magyar Honvédség fejlesztéséről szól. A jelenlegi biztonsági környezet rendkívül sok kihívást rejt magában. Nekünk felelősségteljesen arra kell gondolni, hogy nem elég akkor segítségért kiáltani, ha ég a ház: felkészültnek kell lenni – emelte ki Benkő Tibor. A honvédelmi tárca célja, hogy a katonák a legkorszerűbb, legmodernebb technikai eszközökkel rendelkezzenek, mert ezekkel lehet garantálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a hadiipar megteremtését, a kutatást, a fejlesztést, az innovációt, a városok, a települések vezetőivel, lakóival kialakított együttműködést is magában foglalja.

Rheinmetall Lynx harcjárművekkel látják el a honvédség nehéz dandárját, amivel Magyarország a NATO felé vállalt kötelezettségeinek tesz eleget – az erre vonatkozó szerződést ma írta alá Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke a Honvédelmi Minisztériumban.
bővebben ...

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a beruházás nem csak a NATO-kötelezettségnek a megfelelését segíti majd elő, és nem csak biztonságpolitikai jelentőséggel bír, de gazdaságpolitikai szempontból is jelentős, hiszen mintegy 60 milliárd forint összértéket képvisel, a beszállítókat is beleértve több mint félezer munkahelyet teremt. „És nem csupán összeszerelő üzem lesz. A beruházó felek együttműködése komoly hozzáadott értéket fog képviselni, hiszen a közös vállalkozás a harcjárművek gyártása mellett, azok fejlesztésével, tesztelésével is foglalkozik. Ez a mostani vállalkozás természetes fejleménye két nemzet hagyományos együttműködésének” – mondta.

Maróth Gáspár megerősítette: a védelmi ipar területének legmodernebb gyára fog Magyarországra érkezni, amely a nemzetközi ipar számára is mértékadó, és a legmagasabb kategóriát képviseli majd. Mint hozzátette, nem ez lesz az első ilyen szintű hadiipari üzemünk. A versenytársak véleményére hivatkozva a kormánymegbízott leszögezte: a Kiskunfélegyházán felépített fegyvergyár a kézifegyverek előállítása területén ugyanezt a pozíciót birtokolja jelen pillanatban. Maróth Gáspár reményét fejezte ki azt illetően is, hogy a jövőben is létesülhetnek hazánkban ilyen technológiai szinten álló üzemek. „További terveink vannak: a hadiipar vonzza magával az egyéb kutatási, fejlesztési területeket is. Ezt megfordítanám: nincs ipari kutatás, fejlesztés hadiipar nélkül” – szögezte le. Mint fogalmazott, a hadiiparból az egyéb iparágak is mindig átvették a technológiai fejlesztéseket némi fáziskéséssel.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!