2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden eddiginél halálosabb lett a megújult Stryker

Minden eddiginél halálosabb lett a megújult Stryker
Art of WAR  |  2019. 11. 06., 14:22
Minden eddiginél halálosabb lett a megújult Stryker

Az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Hadereje (US Army) megkapta az első Stinger és Hellfire rakétákkal felszerelt Stryker járműveit, amelyekkel új korszak köszönthet be az ellenséges drónokkal, forgószárnyasokkal és rakétákkal szemben folytatott harcban.

A General Dynamics Land Systems (a továbbiakban: GDLS) és a US Army között létrejött szerződésnek megfelelően a gyártó megkezdte az első korszerű és egyedülálló támadási képességgel is rendelkező eszközök leszállítását, amelyekkel kapcsolatban a megrendelő nem titkolt célja, hogy a lég- és rakétavédelmi képességeket újra a „hidegháborús” időszakban megszokott jelentőségűvé tegye.

Az alapvetően a támadó szárazföldi kötelékeket támogató Stryker alegységek számára kifejlesztett, kombinált légvédelmi rendszer a Stinger rakéták mellett egy továbbfejlesztett 30 mm-es űrméretű gépágyút és függőleges indítású Longbow Hellfire páncéltörő rakétákat is kapott. Ezekkel a képességekkel együtt a Stryker alegységek hatékonysága és megsemmisítési képessége új szintre emelkedett.

„A hadsereggel folytatott munka során a fegyverzetet úgy állítottuk össze, hogy a hiányzó drón és forgószárnyas megsemmisítési képességet pótolja. A rakéta típusok kiválasztásánál pedig a várható fenyegetés volt az irányadó. A frissen felfegyverzett Stryker-ek új dimenziókat nyitnak a támadó páncélozott gépjárművek világában.” -mondta Kendall Linson a GDLS általános fejlesztési ügyvezetője.

A légvédelmi fegyverzettel felszerelt Stryker eszközök képesek az ellenséges, alacsonyan támadó repülőgépek, drónok és helikopterek mellett, néhány közeledő rakétatípus felderítésére és megsemmisítésére is, ezzel megteremtve azt a potenciált, amely levegőből érkező fenyegetésekkel szemben a vonatkozó egységeknél ezidáig nem létezett.

„A hidegháború alatt, amikor az USA a szovjet rakétafenyegetéssel nézett farkasszemet a földi telepítésű lég- és rakétavédelem fontossága megkérdőjelezhetetlen volt, de ez a képesség az elmúlt 15 évben az aszimmetrikus hadviselés és a terrorizmus elleni küzdelem során – ellenséges fenyegetettség hiányában – elsorvadt”. - indokolták amerikai fegyverfejlesztők a jelenleg is több szálon futó légvédelmi fejlesztések szükségességét.

A fenti törekvésekkel összhangban több hasonló fejlesztés is folyamatban van tükrözve azt az eltökélt szándékot, hogy a légvédelmi rakétákkal, megnövelt hatóerejű gépágyúval, járműfedélzetről indítható támadó drónokkal, esetleg a gyorsan fejlődő nagy energiájú lézerfegyverek integrálásával olyan harci képességet és erőt teremtsenek a páncélos eszközök bázisán, amely választ ad a hagyományos hadviselésre jellemző fenyegetések mind szélesebb spektrumára.

A GDLS fejlesztőjének elmondása alapján az eddig alkalmazott M2-es típusú, 50-es kaliberű géppuskához képest az új 30 mm-es gépágyú mintegy kétszeres lőtávolsággal és jelentősen megnövekedett találati pontossággal bír.

A jármű tűzirányítási rendszerének (ami egyébként távirányítással is működtethető) fuzionált radar és kamera információ szolgáltatja a célkövetéshez és célelfogához szükséges adatokat. A torony vezérlése, a cél követése, elfogása és a megsemmisítő tűz kiváltása egy vezérlő kar valamint szoftveres felületek alkalmazásával valósul meg.

Mindezen fejlesztések és megoldások eredményeképpen a jövőben a gyalogság támogatására rendelt páncélozott eszközöknek sokkal fejlettebb képességei lesznek a közeli légicélok leküzdésére és fokozottabb támadóképességgel is rendelkezni fognak. A cél pedig éppen ez volt, hiszen a támadó gyalogságnak önmagában nincs meg az a mozgékonyága és tűzzel való manőverező képessége, mint egy páncélozott Strykernek, valamint az általuk használt vállról indítható Stinger légvédelmi rakéta képessége sem mérhető össze egy különböző rakétákkal felszerelt, páncélozott Stryker SHORAD kombinált légvédelmi és páncéltörő képességeivel.

Napjainkban és a jövőben egyaránt nagyméretű gépesített műveletekben kell gondolkodni, amiket reguláris jellegű haderő ellen kell sikerre vinni, emiatt fel kell készülni a bármely irányból érkező fenyegetések leküzdésére is. Példának okáért az orosz vagy kínai drónok ma már nem csak kézifegyverekhez mérhető tűzerővel rendelkeznek, hanem vannak már rakétákkal felszerelt kimondottan csapásmérő jellegűek is. Koncepcióját tekintve a Stryker SHORAD rendszer éppen ezekre a fenyegetésekre hivatott megoldást nyújtani. A közeli hatótávolságú légvédelmi képesség páncélozott támogató egységekbe integrálása egy olyan valós idejű rendkívül mobil képesség, amelyet egy már meglévő földi telepítésű kevésbé mobil verzió nem biztosíthat.

A Patriot légvédelmi rakétarendszert véve példának kijelenthetjük, hogy az nyilvánvalóan fejlettebb képességekkel rendelkezik a ballisztikus rakétákkal szemben való védekezés terén, de mobilitásban és az alacsonyan közeledő, felbukkanó helikopterek vagy felfegyverzett drónok megsemmisítésében korlátozottabbak a képességei.

A hadsereg Stryker egységei legalapvetőbb alkalmazási stratégiái közé tartozik a gyors és könnyű telepíthetőség, a magas mobilitás és az expedíciós hadviselés lehetősége. A West Point Akadémia Modern Háborúk Intézetének tanulmánya is kiemeli azt a tényt, miszerint Oroszország igen kiterjedt vasúthálózattal rendelkezik, ami komoly potenciált jelent számára csapatai gyors és hatékony áttelepítésében. Ezt a képességet ellensúlyozhatják a Stryker dandárok, amelyek képesek nagytávolságú manőverekre óránként akár 60 mérföldes sebességgel. A 2015-ben végrehajtott Dragoon Ride művelet célja is az volt, hogy demonstrálja a Stryker alegységek mobilitási képességét. A művelet során a Balti államokból indulva Lengyelország és Csehország érintésével, Németországig hajtott végre nagytávolságú manővereket és többnemzeti interoperabilitási gyakorlatokat az Egyesült Államok 2. Páncélos Felderítő Ezredének (2nd Cavarly Regiment) kijelölt alegysége.

Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok szárazföldi haderejének légvédelme gyors ütemű fejlesztésének hátterében az Oroszország jelentette fenyegetés áll. A haderőnem folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy fokozza mobilitását és többfunkciós páncélozott ezközöket vonjon előre a térségbe. Ebben a törekvésben lesz kulcsszerepe a cikk tárgyául szolgáló, elsősorban légvédelmi feladatokra kifejlesztett még „halálosabb” képességű Stryker SHORAD eszköznek.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.