2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 393 Ft   : 366 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kinyomtatható fegyvereket dobnak piacra

Art of WAR  |  2013. 05. 07., 11:55

A világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyvere CAD-fájljainak internetes terjesztését tervei szerint a héten kezdi el a Defense Distributed nonprofit csoport - közölte május 5-én, vasárnap internetes kiadásában a Forbes magazin.

A Liberator elnevezésü lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében müanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-müanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberü fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy mintegy 170 grammos acéldarab is. Kényes kérdéseket vet fel ugyanakkor az a lehetőség, hogy a Defense Distributed által a Defcad.org oldalon hozzáférhetővé teendő fájlokat, elvben legalábbis, mindenki saját belátása szerint, akár illegálisan, regisztrációs szám és háttérellenőrzés nélkül kinyomtathatja.

A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tüzte ki célul. „Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?” - kérdezte a múlt hét elején a Forbesnak nyilatkozva Wilson. „Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni” - tette hozzá. Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 25., 10:27
Hazatértek katonáink a 2024-es ohiói Best Warrior járőrbajnokságról. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szép eredményekkel, érmekkel és rengeteg tapasztalattal gazdagodtak a tengerentúlon.
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.

  JETfly Magazin

Történelmi pillanat a Horvát Légierőnél: a mai napon, 2024. április 25-én, csütörtökön, megérkezett Horvátországba az első hat Rafale vadászbombázó.