2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában
honvedelem.hu  |  2020. 12. 01., 12:55
Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka november 30-án írta alá a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

A szerződés értelmében a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól – mondta Korom Ferenc vezérezredes november 30-án, Budapesten abból az alkalomból, hogy a Magyar Honvédség aláírta a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

A Honvédelmi Minisztériumban írták alá hétfőn a NASAMS földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést. Az eseményen elhangzott: mérföldkőnek tekinthető az új haditechnikai eszközök beszerzése, hiszen a NASAMS a négy évtizede hadrendben lévő, orosz KUB rakétarendszert váltja le, így a légvédelmi képesség a 21. század kihívásainak megfelelően egészülhet ki a legmodernebb haditechnikai eszközökkel.Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka az aláírás alkalmából elmondta: a Magyar Honvédségnek nemcsak a pandémiás helyzettel, hanem a biztonsági fenyegetettségekkel is számolnia kell. Rámutatott, hogy bár a honvédség elsődleges feladata a magyar emberek biztonságának megvédése, nem szabad feledni, hogy a magyar légtér egyben NATO-légtér is, Magyarország pedig – a szövetség tagjaként – azért is felelősséggel tartozik. Korom vezérezredes hangsúlyozta, hogy a légtérvédelem komplex rendszer, így nem elég, ha a Magyar Honvédség korszerű harcászati repülőgépekkel rendelkezik, a légtérvédelemhez szükségesek a korszerű radarok és a modern, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek is. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében elkezdtük a harcászati repülőgépek modernizálását, a képességeik növelését, a légvédelmi rendszerhez hamarosan korszerű radarokkal rendelkezünk, a most aláírt szerződés értelmében pedig a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól” – mondta hozzátéve, hogy az új légvédelmi rendszerrel a Magyar Honvédség hosszú időn keresztül tudja garantálni Magyarország, a magyar légtér és a magyar emberek biztonságát.

A NASAMS rakétarendszer szerződéskötése körüli pozitív tapasztalatok miatt a két fél hosszútávú együttműködési nyilatkozatot is aláírt. A dokumentumot Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos látta el kézjegyével. Mint mondta, a két ország kapcsolatában is mérföldkő lehet a szerződés aláírása. „A Kongsberg vállalattal az együttműködés a kétezres évek elejére nyúlik vissza. Az egész vállalatról elmondhatjuk, a nagykövete lehet a közös kooperációnak a két nemzet között. Várjuk vissza a cég képviselőit, hogy új projekteket kezdhessünk el. Hiszünk abban, hogy a közös munka mélyíteni fogja a két nemzet barátságát” – mondta Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató.

Kjetil Reiten Myhra, a Kongsberg vezérigazgató-helyettese elmondta: a mai aláírás egy hosszú tárgyalási folyamat eredménye a magyar kormányzat képviselőivel. Mint fogalmazott, azt, hogy a Magyar Honvédség a NASAMS komplex légvédelmi rendszert választotta, a cég maga is mérföldkőnek tekinti. Elismerését fejezte ki azért az elkötelezettségért és szakmai hozzáértésért, amelyről a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során tanúsít. Hozzátette: Magyarország a hatodik olyan NATO-tagállam lesz, amely ezt a fegyverrendszert használja, a Kongsberg pedig várakozással tekint a további együttműködés felé a Magyar Honvédséggel.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin