2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában
honvedelem.hu  |  2020. 12. 01., 12:55
Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka november 30-án írta alá a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

A szerződés értelmében a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól – mondta Korom Ferenc vezérezredes november 30-án, Budapesten abból az alkalomból, hogy a Magyar Honvédség aláírta a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

A Honvédelmi Minisztériumban írták alá hétfőn a NASAMS földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést. Az eseményen elhangzott: mérföldkőnek tekinthető az új haditechnikai eszközök beszerzése, hiszen a NASAMS a négy évtizede hadrendben lévő, orosz KUB rakétarendszert váltja le, így a légvédelmi képesség a 21. század kihívásainak megfelelően egészülhet ki a legmodernebb haditechnikai eszközökkel.Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka az aláírás alkalmából elmondta: a Magyar Honvédségnek nemcsak a pandémiás helyzettel, hanem a biztonsági fenyegetettségekkel is számolnia kell. Rámutatott, hogy bár a honvédség elsődleges feladata a magyar emberek biztonságának megvédése, nem szabad feledni, hogy a magyar légtér egyben NATO-légtér is, Magyarország pedig – a szövetség tagjaként – azért is felelősséggel tartozik. Korom vezérezredes hangsúlyozta, hogy a légtérvédelem komplex rendszer, így nem elég, ha a Magyar Honvédség korszerű harcászati repülőgépekkel rendelkezik, a légtérvédelemhez szükségesek a korszerű radarok és a modern, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek is. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében elkezdtük a harcászati repülőgépek modernizálását, a képességeik növelését, a légvédelmi rendszerhez hamarosan korszerű radarokkal rendelkezünk, a most aláírt szerződés értelmében pedig a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól” – mondta hozzátéve, hogy az új légvédelmi rendszerrel a Magyar Honvédség hosszú időn keresztül tudja garantálni Magyarország, a magyar légtér és a magyar emberek biztonságát.

A NASAMS rakétarendszer szerződéskötése körüli pozitív tapasztalatok miatt a két fél hosszútávú együttműködési nyilatkozatot is aláírt. A dokumentumot Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos látta el kézjegyével. Mint mondta, a két ország kapcsolatában is mérföldkő lehet a szerződés aláírása. „A Kongsberg vállalattal az együttműködés a kétezres évek elejére nyúlik vissza. Az egész vállalatról elmondhatjuk, a nagykövete lehet a közös kooperációnak a két nemzet között. Várjuk vissza a cég képviselőit, hogy új projekteket kezdhessünk el. Hiszünk abban, hogy a közös munka mélyíteni fogja a két nemzet barátságát” – mondta Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató.

Kjetil Reiten Myhra, a Kongsberg vezérigazgató-helyettese elmondta: a mai aláírás egy hosszú tárgyalási folyamat eredménye a magyar kormányzat képviselőivel. Mint fogalmazott, azt, hogy a Magyar Honvédség a NASAMS komplex légvédelmi rendszert választotta, a cég maga is mérföldkőnek tekinti. Elismerését fejezte ki azért az elkötelezettségért és szakmai hozzáértésért, amelyről a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során tanúsít. Hozzátette: Magyarország a hatodik olyan NATO-tagállam lesz, amely ezt a fegyverrendszert használja, a Kongsberg pedig várakozással tekint a további együttműködés felé a Magyar Honvédséggel.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!