2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének
Art of WAR  |  2019. 02. 20., 14:38
Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege nyilvánosságra hozta az Izraelben már hadrendben álló Iron Dome (magyarul Vaskupola) fegyverrendszer megvásárlásával kapcsolatos elképzeléseit.

Az izraeli Rafael által kifejlesztett Iron Dome egy tehergépjárművel vontatott platformokra épített légvédelmi rendszer, amely kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen nyújt védelmet. A rendszer főbb elemei közé egy felderítést és követést végző radar, egy harc- és tűzvezető központ, valamint a rakéták indítóállványa tartozik.

A bármely időjárási körülmények között alkalmazható rendszer Tamir rakétája 70 km távolságon belül képes megsemmisíteni a beérkező lövedékeket. A rendszer további jellegzetességei közé tartozik a robbanó harci résszel és közelségi gyújtóval szerelt függőlegesen indítható elfogó rakéta, a mobil indítóállvány, valamint a más radarokkal és szenzorokkal való kompatibilitás.

Patrick Seiber, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének ezredese nyilatkozatában a következőket jelentette be. „Tesztekkel fogjuk felmérni az Iron Dome képességeit, mivel az egy olyan, jelenleg elérhető rendszer, amely a hadszínterekre települt amerikai katonáknak megfelelő oltalmazást nyújthat a különféle közvetlen irányzású tüzérségi lövedékek és egyéb levegőből érkező fenyegetésekkel szemben. Az izraeli légierő már 2011-ben rendszeresítette a Vaskupolát, a harci alkalmazások során hatékonynak bizonyult, az USA hadserege azonban több lehetőséget is meg fog vizsgálni a közvetlen irányzású lövedékek elleni védelmet célzó hosszútávú képességfejlesztési programjának megvalósításához. Napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására. Jelenleg még nincs döntés az Iron Dome rendszeresítéséről, sem pedig annak konkrét hadszíntéri tesztjeiről.”

Az USA 2011 óta nyújt pénzügyi támogatást Izraelnek az Iron Dome fejlesztéséhez. 2014-ben a két állam együttműködési megállapodást kötött, amelynek megfelelően az Iron Dome egyes részegységeit már amerikában gyártják. Az izraeli Rafael amerikai partnere a Raytheon, amely a Tamir rakéták alkatrészeit gyártja, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség pedig teljes hozzáférést kapott az izraeli tulajdonjog alatt álló Iron Dome technológiai leírásához.

Mint ahogy arról már szó volt, az amerikai kongresszus Izrael támogatásáról szóló jelentése szerint napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.