2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének
Art of WAR  |  2019. 02. 20., 14:38
Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege nyilvánosságra hozta az Izraelben már hadrendben álló Iron Dome (magyarul Vaskupola) fegyverrendszer megvásárlásával kapcsolatos elképzeléseit.

Az izraeli Rafael által kifejlesztett Iron Dome egy tehergépjárművel vontatott platformokra épített légvédelmi rendszer, amely kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen nyújt védelmet. A rendszer főbb elemei közé egy felderítést és követést végző radar, egy harc- és tűzvezető központ, valamint a rakéták indítóállványa tartozik.

A bármely időjárási körülmények között alkalmazható rendszer Tamir rakétája 70 km távolságon belül képes megsemmisíteni a beérkező lövedékeket. A rendszer további jellegzetességei közé tartozik a robbanó harci résszel és közelségi gyújtóval szerelt függőlegesen indítható elfogó rakéta, a mobil indítóállvány, valamint a más radarokkal és szenzorokkal való kompatibilitás.

Patrick Seiber, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének ezredese nyilatkozatában a következőket jelentette be. „Tesztekkel fogjuk felmérni az Iron Dome képességeit, mivel az egy olyan, jelenleg elérhető rendszer, amely a hadszínterekre települt amerikai katonáknak megfelelő oltalmazást nyújthat a különféle közvetlen irányzású tüzérségi lövedékek és egyéb levegőből érkező fenyegetésekkel szemben. Az izraeli légierő már 2011-ben rendszeresítette a Vaskupolát, a harci alkalmazások során hatékonynak bizonyult, az USA hadserege azonban több lehetőséget is meg fog vizsgálni a közvetlen irányzású lövedékek elleni védelmet célzó hosszútávú képességfejlesztési programjának megvalósításához. Napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására. Jelenleg még nincs döntés az Iron Dome rendszeresítéséről, sem pedig annak konkrét hadszíntéri tesztjeiről.”

Az USA 2011 óta nyújt pénzügyi támogatást Izraelnek az Iron Dome fejlesztéséhez. 2014-ben a két állam együttműködési megállapodást kötött, amelynek megfelelően az Iron Dome egyes részegységeit már amerikában gyártják. Az izraeli Rafael amerikai partnere a Raytheon, amely a Tamir rakéták alkatrészeit gyártja, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség pedig teljes hozzáférést kapott az izraeli tulajdonjog alatt álló Iron Dome technológiai leírásához.

Mint ahogy arról már szó volt, az amerikai kongresszus Izrael támogatásáról szóló jelentése szerint napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin