2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének
Art of WAR  |  2019. 02. 20., 14:38
Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege nyilvánosságra hozta az Izraelben már hadrendben álló Iron Dome (magyarul Vaskupola) fegyverrendszer megvásárlásával kapcsolatos elképzeléseit.

Az izraeli Rafael által kifejlesztett Iron Dome egy tehergépjárművel vontatott platformokra épített légvédelmi rendszer, amely kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen nyújt védelmet. A rendszer főbb elemei közé egy felderítést és követést végző radar, egy harc- és tűzvezető központ, valamint a rakéták indítóállványa tartozik.

A bármely időjárási körülmények között alkalmazható rendszer Tamir rakétája 70 km távolságon belül képes megsemmisíteni a beérkező lövedékeket. A rendszer további jellegzetességei közé tartozik a robbanó harci résszel és közelségi gyújtóval szerelt függőlegesen indítható elfogó rakéta, a mobil indítóállvány, valamint a más radarokkal és szenzorokkal való kompatibilitás.

Patrick Seiber, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének ezredese nyilatkozatában a következőket jelentette be. „Tesztekkel fogjuk felmérni az Iron Dome képességeit, mivel az egy olyan, jelenleg elérhető rendszer, amely a hadszínterekre települt amerikai katonáknak megfelelő oltalmazást nyújthat a különféle közvetlen irányzású tüzérségi lövedékek és egyéb levegőből érkező fenyegetésekkel szemben. Az izraeli légierő már 2011-ben rendszeresítette a Vaskupolát, a harci alkalmazások során hatékonynak bizonyult, az USA hadserege azonban több lehetőséget is meg fog vizsgálni a közvetlen irányzású lövedékek elleni védelmet célzó hosszútávú képességfejlesztési programjának megvalósításához. Napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására. Jelenleg még nincs döntés az Iron Dome rendszeresítéséről, sem pedig annak konkrét hadszíntéri tesztjeiről.”

Az USA 2011 óta nyújt pénzügyi támogatást Izraelnek az Iron Dome fejlesztéséhez. 2014-ben a két állam együttműködési megállapodást kötött, amelynek megfelelően az Iron Dome egyes részegységeit már amerikában gyártják. Az izraeli Rafael amerikai partnere a Raytheon, amely a Tamir rakéták alkatrészeit gyártja, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség pedig teljes hozzáférést kapott az izraeli tulajdonjog alatt álló Iron Dome technológiai leírásához.

Mint ahogy arról már szó volt, az amerikai kongresszus Izrael támogatásáról szóló jelentése szerint napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.