2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lézerfegyverrel a drónok ellen

Lézerfegyverrel a drónok ellen
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 10:02
Lézerfegyverrel a drónok ellen

A Brit Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy 162 millió dolláros befektetést terveznek három irányított energiájú fegyver kifejlesztésére, amelyek közül egyet kifejezetten drónok elhárítására kívánnak rendszeresíteni.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint az elmúlt hetekben a különböző iparágak előzetes értesítést kaptak arról, hogy kettő lézer-alapú-, és egy rádió-frekvencián működő fegyvert kívánnak beszerezni a technológiában rejlő potenciál kihasználása és mielőbbi harctéri alkalmazhatósága érdekében.

A tervek szerint a beszerzési eljárás még ez évben elindulhat és remélhetőleg 2023-ban már teszteket végezhetnek a fegyverrendszerekkel.

A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a folyamat még túlságosan korai státuszban van ahhoz, hogy részletes határidőkről és a beszerzési eljárás részleteiről érdemben beszélhessenek. A hivatalos nyilatkozatból az is kiderült, hogy a Védelmi Minisztérium a program végrehajtása céljából új irodát nyit és már a szakemberek toborzását is megkezdte.

A kifejlesztendő fegyverrendszerek a "Novel Weapons Programme" részei, amely azért felelős, hogy tesztelje, illetve rendszeresítse az új eszközöket. Az új fegyverek várhatóan 10 éven belül jelenhetnek meg a harctéren.

A britek már korábban is foglalkoztak a lézer-alapú technológia fejlesztésével. A 37 millió dolláros Dragonfire elnevezésű programot 2017 óta egy iparági konzorcium is támogatja. A Dragonfire programban, többek között az MBDA, a Qinetiq, a BAE Systems, illetve a Leonardo is rész vesz. A Védelmi Minisztérium részéről a Védelmi Tudományos- és Technológia Labor vezeti a közös erőfeszítést. A tervek szerint a fegyverrendszer legelső tesztjei már idén megkezdődhetnek.

A projekt szóvivője elmondta, hogy a Dragonfire elsődleges célja a technológia életképességének felmérése, majd annak sikerét követően a hangsúly a méret, a funkcionalitás, illetve a meglévő platformokra való integráció kérdései köré fog terelődni.

Az új program kettő nagyenergiájú lézerfegyver rendszerbe állítását fogja magába foglalni. Az egyik elsősorban hadihajók légvédelmét fogja biztosítani, míg a másik hasonló fegyverrendszer szárazföldi gépjárműveken lesz elhelyezve a közeli hatótávolságú légvédelmi, illetve megfigyelés-felderítés elleni feladatok ellátására.

A program harmadik elemének célja a szárazföldi járművek egy olyan nagy erejű, rádiófrekvencián alapuló fegyverrel történő felszerelése, amely képes hatékonyan fellépni drónok ellen. A rendszer további feladata, hogy megsemmisítse, működésképtelenné tegye a különböző ellenséges számítógépeket és hálózatokat.

A Védelmi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy Nagy-Britannia több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az irányított energiájú fegyverek fejlesztése terén, amely idő alatt az ország élenjáró lett e területen és a tesztelés és értékelés globális központjává vált .

"Az új fegyverrendszerek várhatóan 2023-ban kezdik meg tesztüzemüket a Királyi Haditengerészet hajóin és a Hadsereg járművein, azonban amint elérik végleges állapotukat, mindhárom fegyvernemben rendszeresíthetik. A fegyveres erők a teszteket arra fogják felhasználni, hogy jobban megértsék az irányított erejű fegyverek működését, kihozzák belőlük a maximumot, felmérjék azt, hogy mennyire lehet azokat a létező platformokba integrálni" - számolt be a Védelmi Minisztérium.

A fegyverekről már olyan képek is napvilágot láttak, amelyeken egy Type 26 típusú fregatton, illetve egy Wildcat helikopteren vannak elhelyezve.

Az új program a sikerek ellenére még mindig csak egyfajta felzárkóztatása a szigetországnak, hiszen az Egyesült Államok haditengerészete már több éve használ a hadihajóin lézerfegyvereket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy egy ehhez hasonló fegyverrendszert telepítsen a USS Preble rombolóra 2021-ben.

Szárazföldi vonalon a német Rheinmetall már több éve fejleszt saját lézerfegyvert, amellyel nemrégiben átfogó teszteket végzett azzal a céllal hogy megvizsgálja, miképp lehetne azt a Boxer-hez hasonló harcjárműveken elhelyezni.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.