2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lézerfegyverrel a drónok ellen

Lézerfegyverrel a drónok ellen
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 10:02
Lézerfegyverrel a drónok ellen

A Brit Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy 162 millió dolláros befektetést terveznek három irányított energiájú fegyver kifejlesztésére, amelyek közül egyet kifejezetten drónok elhárítására kívánnak rendszeresíteni.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint az elmúlt hetekben a különböző iparágak előzetes értesítést kaptak arról, hogy kettő lézer-alapú-, és egy rádió-frekvencián működő fegyvert kívánnak beszerezni a technológiában rejlő potenciál kihasználása és mielőbbi harctéri alkalmazhatósága érdekében.

A tervek szerint a beszerzési eljárás még ez évben elindulhat és remélhetőleg 2023-ban már teszteket végezhetnek a fegyverrendszerekkel.

A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a folyamat még túlságosan korai státuszban van ahhoz, hogy részletes határidőkről és a beszerzési eljárás részleteiről érdemben beszélhessenek. A hivatalos nyilatkozatból az is kiderült, hogy a Védelmi Minisztérium a program végrehajtása céljából új irodát nyit és már a szakemberek toborzását is megkezdte.

A kifejlesztendő fegyverrendszerek a "Novel Weapons Programme" részei, amely azért felelős, hogy tesztelje, illetve rendszeresítse az új eszközöket. Az új fegyverek várhatóan 10 éven belül jelenhetnek meg a harctéren.

A britek már korábban is foglalkoztak a lézer-alapú technológia fejlesztésével. A 37 millió dolláros Dragonfire elnevezésű programot 2017 óta egy iparági konzorcium is támogatja. A Dragonfire programban, többek között az MBDA, a Qinetiq, a BAE Systems, illetve a Leonardo is rész vesz. A Védelmi Minisztérium részéről a Védelmi Tudományos- és Technológia Labor vezeti a közös erőfeszítést. A tervek szerint a fegyverrendszer legelső tesztjei már idén megkezdődhetnek.

A projekt szóvivője elmondta, hogy a Dragonfire elsődleges célja a technológia életképességének felmérése, majd annak sikerét követően a hangsúly a méret, a funkcionalitás, illetve a meglévő platformokra való integráció kérdései köré fog terelődni.

Az új program kettő nagyenergiájú lézerfegyver rendszerbe állítását fogja magába foglalni. Az egyik elsősorban hadihajók légvédelmét fogja biztosítani, míg a másik hasonló fegyverrendszer szárazföldi gépjárműveken lesz elhelyezve a közeli hatótávolságú légvédelmi, illetve megfigyelés-felderítés elleni feladatok ellátására.

A program harmadik elemének célja a szárazföldi járművek egy olyan nagy erejű, rádiófrekvencián alapuló fegyverrel történő felszerelése, amely képes hatékonyan fellépni drónok ellen. A rendszer további feladata, hogy megsemmisítse, működésképtelenné tegye a különböző ellenséges számítógépeket és hálózatokat.

A Védelmi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy Nagy-Britannia több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az irányított energiájú fegyverek fejlesztése terén, amely idő alatt az ország élenjáró lett e területen és a tesztelés és értékelés globális központjává vált .

"Az új fegyverrendszerek várhatóan 2023-ban kezdik meg tesztüzemüket a Királyi Haditengerészet hajóin és a Hadsereg járművein, azonban amint elérik végleges állapotukat, mindhárom fegyvernemben rendszeresíthetik. A fegyveres erők a teszteket arra fogják felhasználni, hogy jobban megértsék az irányított erejű fegyverek működését, kihozzák belőlük a maximumot, felmérjék azt, hogy mennyire lehet azokat a létező platformokba integrálni" - számolt be a Védelmi Minisztérium.

A fegyverekről már olyan képek is napvilágot láttak, amelyeken egy Type 26 típusú fregatton, illetve egy Wildcat helikopteren vannak elhelyezve.

Az új program a sikerek ellenére még mindig csak egyfajta felzárkóztatása a szigetországnak, hiszen az Egyesült Államok haditengerészete már több éve használ a hadihajóin lézerfegyvereket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy egy ehhez hasonló fegyverrendszert telepítsen a USS Preble rombolóra 2021-ben.

Szárazföldi vonalon a német Rheinmetall már több éve fejleszt saját lézerfegyvert, amellyel nemrégiben átfogó teszteket végzett azzal a céllal hogy megvizsgálja, miképp lehetne azt a Boxer-hez hasonló harcjárműveken elhelyezni.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.