2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lézerfegyverrel a drónok ellen

Lézerfegyverrel a drónok ellen
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 10:02
Lézerfegyverrel a drónok ellen

A Brit Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy 162 millió dolláros befektetést terveznek három irányított energiájú fegyver kifejlesztésére, amelyek közül egyet kifejezetten drónok elhárítására kívánnak rendszeresíteni.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint az elmúlt hetekben a különböző iparágak előzetes értesítést kaptak arról, hogy kettő lézer-alapú-, és egy rádió-frekvencián működő fegyvert kívánnak beszerezni a technológiában rejlő potenciál kihasználása és mielőbbi harctéri alkalmazhatósága érdekében.

A tervek szerint a beszerzési eljárás még ez évben elindulhat és remélhetőleg 2023-ban már teszteket végezhetnek a fegyverrendszerekkel.

A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a folyamat még túlságosan korai státuszban van ahhoz, hogy részletes határidőkről és a beszerzési eljárás részleteiről érdemben beszélhessenek. A hivatalos nyilatkozatból az is kiderült, hogy a Védelmi Minisztérium a program végrehajtása céljából új irodát nyit és már a szakemberek toborzását is megkezdte.

A kifejlesztendő fegyverrendszerek a "Novel Weapons Programme" részei, amely azért felelős, hogy tesztelje, illetve rendszeresítse az új eszközöket. Az új fegyverek várhatóan 10 éven belül jelenhetnek meg a harctéren.

A britek már korábban is foglalkoztak a lézer-alapú technológia fejlesztésével. A 37 millió dolláros Dragonfire elnevezésű programot 2017 óta egy iparági konzorcium is támogatja. A Dragonfire programban, többek között az MBDA, a Qinetiq, a BAE Systems, illetve a Leonardo is rész vesz. A Védelmi Minisztérium részéről a Védelmi Tudományos- és Technológia Labor vezeti a közös erőfeszítést. A tervek szerint a fegyverrendszer legelső tesztjei már idén megkezdődhetnek.

A projekt szóvivője elmondta, hogy a Dragonfire elsődleges célja a technológia életképességének felmérése, majd annak sikerét követően a hangsúly a méret, a funkcionalitás, illetve a meglévő platformokra való integráció kérdései köré fog terelődni.

Az új program kettő nagyenergiájú lézerfegyver rendszerbe állítását fogja magába foglalni. Az egyik elsősorban hadihajók légvédelmét fogja biztosítani, míg a másik hasonló fegyverrendszer szárazföldi gépjárműveken lesz elhelyezve a közeli hatótávolságú légvédelmi, illetve megfigyelés-felderítés elleni feladatok ellátására.

A program harmadik elemének célja a szárazföldi járművek egy olyan nagy erejű, rádiófrekvencián alapuló fegyverrel történő felszerelése, amely képes hatékonyan fellépni drónok ellen. A rendszer további feladata, hogy megsemmisítse, működésképtelenné tegye a különböző ellenséges számítógépeket és hálózatokat.

A Védelmi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy Nagy-Britannia több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az irányított energiájú fegyverek fejlesztése terén, amely idő alatt az ország élenjáró lett e területen és a tesztelés és értékelés globális központjává vált .

"Az új fegyverrendszerek várhatóan 2023-ban kezdik meg tesztüzemüket a Királyi Haditengerészet hajóin és a Hadsereg járművein, azonban amint elérik végleges állapotukat, mindhárom fegyvernemben rendszeresíthetik. A fegyveres erők a teszteket arra fogják felhasználni, hogy jobban megértsék az irányított erejű fegyverek működését, kihozzák belőlük a maximumot, felmérjék azt, hogy mennyire lehet azokat a létező platformokba integrálni" - számolt be a Védelmi Minisztérium.

A fegyverekről már olyan képek is napvilágot láttak, amelyeken egy Type 26 típusú fregatton, illetve egy Wildcat helikopteren vannak elhelyezve.

Az új program a sikerek ellenére még mindig csak egyfajta felzárkóztatása a szigetországnak, hiszen az Egyesült Államok haditengerészete már több éve használ a hadihajóin lézerfegyvereket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy egy ehhez hasonló fegyverrendszert telepítsen a USS Preble rombolóra 2021-ben.

Szárazföldi vonalon a német Rheinmetall már több éve fejleszt saját lézerfegyvert, amellyel nemrégiben átfogó teszteket végzett azzal a céllal hogy megvizsgálja, miképp lehetne azt a Boxer-hez hasonló harcjárműveken elhelyezni.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.