2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NASAMS, a közös védőernyő

NASAMS, a közös védőernyő
honvedelem.hu  |  2020. 11. 23., 11:45
NASAMS, a közös védőernyő

Mint november 19-én bejelentették, Magyarország a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszert választotta a győri 2K12 KUB-ok utódjának. De lássuk csak, mi is fog 2023-től Győrben szolgálni?

Egy modern rendszer, ez egészen bizonyos. A NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System) létezésének alapja az a norvég elhatározás, amit már évtizedek óta követnek. Roppant egyszerű: minden védelmiipari fejlesztést úgy terveznek meg és hajtanak végre, hogy alapvető követelmény az exportálás. Azaz nem saját maguknak igyekeznek új rendszereket, eszközöket, fegyvereket kifejleszteni, hanem az egész világnak. Ebbe a sorba illeszkedik be a NASAMS is. A Kongsberg Defence & Aerispace mérnökei ebben az esetben is az együttműködést választották, az alany ezúttal az amerikai Raytheon volt. A tengerentúli kollégák a jól bevált AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú, aktív radarvezérlésű légiharc-rakétákat és az AN/MPQ-64 Sentinel 3D-s mobil X-sávú radarrendszert „dobták be a közösbe”, míg a Kongsberg a hálózatközpontú hadviselés elveit, az irányító- és indítórendszereket és a Norvég Királyi Légierő elvárásait.

Az első változat ennek megfelelően 1998-ban, otthon állt hadrendbe, a NORSOL (Norwegian Solution) integrált légvédelmi rendszer egyik fő elemeként, a Nike Hawk-okat nyugdíjba küldve.

Az alapegység itt is az üteg: az eredeti, norvég rendszer 12 indítóegységet (6-6 AMRAAM-mal), nyolc Sentinel radart, egy tűzvezető, egy elektrooptikai felderítő (girostabilizált kamerával, infravörös kamerával és lézeres céltávmérővel) és egy taktikai irányítójárművet jelent. A rendszer egyik fontos előnye, hogy az AMRAAM-család számos, vadászgépeken is alkalmazott rakétáját is képes használni: az AIM-120B mellett ma már a C-5, C-7 és D változatok is indíthatóak. Egyedi azonban az AMRAAM-ER: ezt a Raytheon kifejezetten a NASMAS számára fejlesztette ki, a C-7-es fejét és irányítóegységét integrálva az Evolved Sea Sparrow nagy hatótávolságú haditengerészeti légvédelmi rakétával. Megjegyzendő, hogy az amerikai külügyminisztérium 2019. augusztus 27-én 180 darab AIM-120C-7, majd 2020 május nyolcadikán újabb 60 darab AIM-120C-7 vagy C-8 (AMRAAM-ER) megvásárlását hagyta jóvá.

Ami működik, azt érdemes továbbfejleszteni: jelen esetben ez a NASAMS 2-es változatot jelentette. A 2006 közepétől hadrendbe állt változat fő újdonságai a Link 16 titkosított adatkommunikációs megoldás, a modernizált elektrooptikai felderítőjármű (amelynek segítségével már radar nélkül is indíthatóak voltak a kamerával felderített, azonosított és követett célok ellen), illetve a továbbfejlesztett Sentinel F1 radarrendszer voltak.

A legfrissebb és vélhetően a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is hadrendbe álló változat a NASAMS 3-as. Ezt szintén Norvégia használta először, 2019-ben vették át az első, újabb szintre modernizált üteget. A rendszer kívül és belül is megújult: nem csupán az indítóegységek és a tűzvezető egység lépett szintet, hanem biztonságos, IP-alapú kommunikációs rendszerrel és új radarszoftverrel is gazdagodott a NASAMS 3.

A NASAMS-ot kis mennyiségben, a főváros Washington D.C. és a Fehér Ház védelmére az Egyesült Államok hadserege is rendszeresítette. Ez a fegyver a Humvee-alapú SLAMRAAM indítójárművekkel a légijárművek és cirkálórakéták ellen is védi a fővárost és persze a politikai-katonai felsővezetést 2005 óta, természetesen azóta több továbbfejlesztésen átesve. A NASAMS 2-eseket Finnország, Hollandia, Indonézia, Spanyolország, Omán és sajtóértesülések szerint Chile állította hadrendbe. A NASAMS 3-as pedig eddig Litvániában talált otthonra - és vélhetően Magyarországon is.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.