2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NASAMS, a közös védőernyő

NASAMS, a közös védőernyő
honvedelem.hu  |  2020. 11. 23., 11:45
NASAMS, a közös védőernyő

Mint november 19-én bejelentették, Magyarország a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszert választotta a győri 2K12 KUB-ok utódjának. De lássuk csak, mi is fog 2023-től Győrben szolgálni?

Egy modern rendszer, ez egészen bizonyos. A NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System) létezésének alapja az a norvég elhatározás, amit már évtizedek óta követnek. Roppant egyszerű: minden védelmiipari fejlesztést úgy terveznek meg és hajtanak végre, hogy alapvető követelmény az exportálás. Azaz nem saját maguknak igyekeznek új rendszereket, eszközöket, fegyvereket kifejleszteni, hanem az egész világnak. Ebbe a sorba illeszkedik be a NASAMS is. A Kongsberg Defence & Aerispace mérnökei ebben az esetben is az együttműködést választották, az alany ezúttal az amerikai Raytheon volt. A tengerentúli kollégák a jól bevált AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú, aktív radarvezérlésű légiharc-rakétákat és az AN/MPQ-64 Sentinel 3D-s mobil X-sávú radarrendszert „dobták be a közösbe”, míg a Kongsberg a hálózatközpontú hadviselés elveit, az irányító- és indítórendszereket és a Norvég Királyi Légierő elvárásait.

Az első változat ennek megfelelően 1998-ban, otthon állt hadrendbe, a NORSOL (Norwegian Solution) integrált légvédelmi rendszer egyik fő elemeként, a Nike Hawk-okat nyugdíjba küldve.

Az alapegység itt is az üteg: az eredeti, norvég rendszer 12 indítóegységet (6-6 AMRAAM-mal), nyolc Sentinel radart, egy tűzvezető, egy elektrooptikai felderítő (girostabilizált kamerával, infravörös kamerával és lézeres céltávmérővel) és egy taktikai irányítójárművet jelent. A rendszer egyik fontos előnye, hogy az AMRAAM-család számos, vadászgépeken is alkalmazott rakétáját is képes használni: az AIM-120B mellett ma már a C-5, C-7 és D változatok is indíthatóak. Egyedi azonban az AMRAAM-ER: ezt a Raytheon kifejezetten a NASMAS számára fejlesztette ki, a C-7-es fejét és irányítóegységét integrálva az Evolved Sea Sparrow nagy hatótávolságú haditengerészeti légvédelmi rakétával. Megjegyzendő, hogy az amerikai külügyminisztérium 2019. augusztus 27-én 180 darab AIM-120C-7, majd 2020 május nyolcadikán újabb 60 darab AIM-120C-7 vagy C-8 (AMRAAM-ER) megvásárlását hagyta jóvá.

Ami működik, azt érdemes továbbfejleszteni: jelen esetben ez a NASAMS 2-es változatot jelentette. A 2006 közepétől hadrendbe állt változat fő újdonságai a Link 16 titkosított adatkommunikációs megoldás, a modernizált elektrooptikai felderítőjármű (amelynek segítségével már radar nélkül is indíthatóak voltak a kamerával felderített, azonosított és követett célok ellen), illetve a továbbfejlesztett Sentinel F1 radarrendszer voltak.

A legfrissebb és vélhetően a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is hadrendbe álló változat a NASAMS 3-as. Ezt szintén Norvégia használta először, 2019-ben vették át az első, újabb szintre modernizált üteget. A rendszer kívül és belül is megújult: nem csupán az indítóegységek és a tűzvezető egység lépett szintet, hanem biztonságos, IP-alapú kommunikációs rendszerrel és új radarszoftverrel is gazdagodott a NASAMS 3.

A NASAMS-ot kis mennyiségben, a főváros Washington D.C. és a Fehér Ház védelmére az Egyesült Államok hadserege is rendszeresítette. Ez a fegyver a Humvee-alapú SLAMRAAM indítójárművekkel a légijárművek és cirkálórakéták ellen is védi a fővárost és persze a politikai-katonai felsővezetést 2005 óta, természetesen azóta több továbbfejlesztésen átesve. A NASAMS 2-eseket Finnország, Hollandia, Indonézia, Spanyolország, Omán és sajtóértesülések szerint Chile állította hadrendbe. A NASAMS 3-as pedig eddig Litvániában talált otthonra - és vélhetően Magyarországon is.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.