2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Norvég rakétarendszerrel erősít a litván légvédelem

Norvég rakétarendszerrel erősít a litván légvédelem
Art of WAR  |  2019. 01. 08., 12:54
Norvég rakétarendszerrel erősít a litván légvédelem

További NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek és rakéták beszerzését jelentette be a litván védelmi minisztérium 2018. december 27-én. Terv szerint 2021-re az összes technikai eszköz leszállításra kerül, az állomány kiképzése befejeződik, és a teljes rendszer működőképes lesz.

A védelmi minisztérium és a NASAMS rendszer gyártója, a norvég Kongsberg hadiipari vállalat által korábban – 2017. október 26-án – aláírt szerződés szerint a beszerzés tárgyát képező rendszer az indítóállványok kivételével teljesen új. Az indítóállványokat korábban a norvég haderő használta, azonban a modernizálásuk folyamatban van. A Norvégiától vásárolt rendszer az amerikai AMRAAM rakétát használja, és ezzel néhány tíz kilométer távolságra lévő légi célokat képes megsemmisíteni. 

A rendszer a litván légierő alárendeltségében működő légvédelmi rakétaosztály eszköze lesz, mely rövid időn belül telepíthető Litvánia bármely pontján illetve alkalmazható bármely NATO műveletben.

A hozzávetőlegesen 110 millió Euro értékű beszerzésről szóló szerződés két üteg eszközeit, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges logisztikai eszközöket valamint a kezelő és üzembentartó személyzet kiképzését tartalmazza.

A NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert az amerikai Raytheon és a norvég Kongsberg hadiipari vállalatok közösen fejlesztették a Norvég Királyi Légierő számára. Hatótávolsága egyes források szerint 25, míg mások szerint 15 kilométer, de ez az alkalmazott rakéta verziójától függ. 

A NASAMS tűzalegység moduláris felépítésű, alap esetben tartalmaz egy tűzelosztó központot (FDC), egy AN/MPQ64F1 Sentinel aktív 3D radart, passzív elektro-optikai és infravörös szenzort továbbá AMRAAM rakétákkal szerelt indítóállványokat. Általában négy, hálózatban működő tűzalegység alkot egy osztályt.

A NASAMS első verziója – melyet a norvég haderő használt – modernizáción esett át, melynek köszönhetően 2007-ben megszületett a NASAMS 2 változat. Az új verzió a fejlettebb képességekkel rendelkező AN/MPQ-64 Sentinel 3D radart alkalmazza (a korábbi AN/TPQ–36A helyett), illetve új híradó és informatikai eszközöket kapott. 

Egy NASAMS 2 osztály 12 (egyenként 6 AMRAAM rakétát tartalmazó) indítóállványból, 8 radarból, egy FDC-ből, egy passzív elektro-optikai és infravörös szenzorból és egy harcászati vezetési pontból áll. 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.