2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban

Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban
Art of WAR  |  2019. 09. 17., 12:45
Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban

Oroszországban már folyik a kezelők felkészítése. Törökország védelmi minisztériumának szeptember 04-én kiadott közleménye szerint az oroszországi Gatcsinában megkezdődött a török légierő állományából kijelölt személyzet kiképzése az Sz–400 légvédelmi rendszerre.

Ankara júliusban kezdte el átvenni az orosz légvédelmi rendszer elemeit, július 25-ig egy üteg technikai eszközeinek leszállítása történt meg. Egy második alegység eszközeinek átvétele augusztus 27-én kezdődött, a török védelmi minisztérium szerint ezek leszállítása nagyjából egy hónapig fog tartani.

Az Sz–400-as megvásárlásáról a törökök 2017 áprilisában írtak alá megegyezést Oroszországgal, miután úgy érezték, hogy amerikai szövetségesükkel már hosszú ideje elhúzódó tárgyalásaik a Patriot légvédelmi rendszer megvásárlásáról nem vezetnek eredményre.

Az amerikai vezetés mindvégig ellenezte az orosz berendezések beszerzését, úgy érvelve, hogy azok nem lennének kompatibilisek a NATO meglévő rendszereivel, illetve mellettük kitennék legfejlettebb, ötödik generációs harci gépüket, az F–35-öst az oroszok esetleges kémkedésének. Törökország az érvekre válaszolva kijelentette, hogy az Sz–400-ast nem kapcsolnák be a NATO légvédelmi rendszerébe, így az semmilyen fenyegetést sem jelentene a szövetségre vagy annak harci eszközeire. A törökök emellett indítványozták egy bizottság felállítását a technikai kérdések tisztázására, az Amerikai Egyesült Államok azonban eddig nem reagált a javaslatra.

Áprilisban Ankara kijelentette, hogy nem áll el az orosz fegyver beszerzésétől, ezután az Amerikai Egyesült Államok elindította Törökország kizárását a nemzetközi F–35-ös programból. A feszültség még tovább nőtt júliusban, amikor az első orosz szállítmány beérkezett, Washington pedig a kizáráson túl további szankciókat helyezett kilátásba.

Ankara álláspontja szerint az amerikaiaknak a Patriot rakéták eladásával kapcsolatban mutatott vonakodása vezetett ahhoz, hogy más lehetőséget kellett keresniük, az oroszok pedig jobb ajánlatot tettek, amely egyes technológiai folyamatok átadását is magába foglalta.

Egy izraeli, műholdas felderítéssel foglalkozó társaság, az ImageSat International műholdképeket tett közzé szeptember 03-án egy török légibázisról, ahol feltételezhetően az Sz–400-as elemei láthatóak, amelyek az elmúlt időszakban egy nagyszabású szállítási művelet keretében érkeztek Oroszországból Törökországba. A társaság elemzése szerint a rendszert letelepítették, és üzemkész állapotba helyezték az Ankarától 35 km-re lévő Mürted Légibázison.

A társaság álláspontja szerint a légibázist valószínűleg csak a rendszer végleges helyére történő átcsoportosítást megelőző vizsgálatok és tesztek idejére használják, ugyanakkor nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy ez a légibázis marad az állandó települési hely.

A török hatóságok eddig nem fedték fel, hol lesz az orosz rendszer végleges állomáshelye, a védelmi minisztérium és Erdogan török elnök azonban többször is megerősítette, hogy a világ egyik legfejlettebb rakétarendszerének tartott Sz–400-as 2020 áprilisára el fogja érni a műveleti készenlétet.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK