2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban

Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban
Art of WAR  |  2019. 09. 17., 12:45
Orosz légvédelmi rakétarendszer a NATO-ban

Oroszországban már folyik a kezelők felkészítése. Törökország védelmi minisztériumának szeptember 04-én kiadott közleménye szerint az oroszországi Gatcsinában megkezdődött a török légierő állományából kijelölt személyzet kiképzése az Sz–400 légvédelmi rendszerre.

Ankara júliusban kezdte el átvenni az orosz légvédelmi rendszer elemeit, július 25-ig egy üteg technikai eszközeinek leszállítása történt meg. Egy második alegység eszközeinek átvétele augusztus 27-én kezdődött, a török védelmi minisztérium szerint ezek leszállítása nagyjából egy hónapig fog tartani.

Az Sz–400-as megvásárlásáról a törökök 2017 áprilisában írtak alá megegyezést Oroszországgal, miután úgy érezték, hogy amerikai szövetségesükkel már hosszú ideje elhúzódó tárgyalásaik a Patriot légvédelmi rendszer megvásárlásáról nem vezetnek eredményre.

Az amerikai vezetés mindvégig ellenezte az orosz berendezések beszerzését, úgy érvelve, hogy azok nem lennének kompatibilisek a NATO meglévő rendszereivel, illetve mellettük kitennék legfejlettebb, ötödik generációs harci gépüket, az F–35-öst az oroszok esetleges kémkedésének. Törökország az érvekre válaszolva kijelentette, hogy az Sz–400-ast nem kapcsolnák be a NATO légvédelmi rendszerébe, így az semmilyen fenyegetést sem jelentene a szövetségre vagy annak harci eszközeire. A törökök emellett indítványozták egy bizottság felállítását a technikai kérdések tisztázására, az Amerikai Egyesült Államok azonban eddig nem reagált a javaslatra.

Áprilisban Ankara kijelentette, hogy nem áll el az orosz fegyver beszerzésétől, ezután az Amerikai Egyesült Államok elindította Törökország kizárását a nemzetközi F–35-ös programból. A feszültség még tovább nőtt júliusban, amikor az első orosz szállítmány beérkezett, Washington pedig a kizáráson túl további szankciókat helyezett kilátásba.

Ankara álláspontja szerint az amerikaiaknak a Patriot rakéták eladásával kapcsolatban mutatott vonakodása vezetett ahhoz, hogy más lehetőséget kellett keresniük, az oroszok pedig jobb ajánlatot tettek, amely egyes technológiai folyamatok átadását is magába foglalta.

Egy izraeli, műholdas felderítéssel foglalkozó társaság, az ImageSat International műholdképeket tett közzé szeptember 03-án egy török légibázisról, ahol feltételezhetően az Sz–400-as elemei láthatóak, amelyek az elmúlt időszakban egy nagyszabású szállítási művelet keretében érkeztek Oroszországból Törökországba. A társaság elemzése szerint a rendszert letelepítették, és üzemkész állapotba helyezték az Ankarától 35 km-re lévő Mürted Légibázison.

A társaság álláspontja szerint a légibázist valószínűleg csak a rendszer végleges helyére történő átcsoportosítást megelőző vizsgálatok és tesztek idejére használják, ugyanakkor nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy ez a légibázis marad az állandó települési hely.

A török hatóságok eddig nem fedték fel, hol lesz az orosz rendszer végleges állomáshelye, a védelmi minisztérium és Erdogan török elnök azonban többször is megerősítette, hogy a világ egyik legfejlettebb rakétarendszerének tartott Sz–400-as 2020 áprilisára el fogja érni a műveleti készenlétet.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin