2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül
Art of WAR  |  2018. 06. 21., 14:22

A Kommerszant hírportál hozott le egy cikket a kirgiz helikopterek ugandai értékesítését övező korrupcióról, melyben a volt kirgiz elnök, Almazbek Atambajev is érintett lehet.

A botrány egész Kirgizisztánt lázban tartja és a volt elnőknek bíróság előtt kell tisztáznia magát. A vád szerint az orosz katonai támogatásként kapott majd Ugandának eladott helikopterek árából a vevő jócskán “visszacsorgatott” az akkori vezetőknek. A mostani kirgiz kormány alapos vizsgálatot helyezett kilátásba.

Az ellenzéki „Ata Meken” frakció képviselője, Kanibek Imanalijev a parlamentben interpellált az ügyben. A miniszterelnök, Muhammetkali Abulgazijev bizottságot állított fel a korrupciós vádak kivizsgálására. A képviselő szerint az ügyben a szálak a legmagasabb szintre vezetnek és a volt köztársasági elnök, Almazbek Atambajev mellett Szapar Iszakov, volt kormányfő is érintett lehet.

Még 2014-ben írta alá Atambajev azt a bérleti szerződést, amely értelmében Uganda 4 darab helikoptert kapott „kölcsön” Kirgizisztántól két évre (két Mi-24V-t és két Mi-8MTV-t). Ezek a helikopterek egyébként az oroszoktól kapott katonai „segélycsomagból” származtak. Ugandának nagy szüksége volt ezekre a harci helikopterekre, mivel ezekkel segítette az Afrikai Szövetség harcát Szomáliában. Sajtóértesülések szerint a kölcsönszerződés felett Szapar Iszakov ügyködött, aki akkor az elnöki apparátus helyettes vezetője volt.

A 2014 december 3-án a „Kirgizkural” (a kirgiz állami fegyvercég) és az ugandai védelmi minisztérium által aláírt szerződés értelmében érdekes módon a bérleti díj nem a kirgiz bankok valamelyikébe, hanem az Emirates Bank Dubajban bejegyzett Sky Tech Trading Services-hez lett utalva. A Kirgiz Fegyveres Erők Vezérkarának főnöke 2015 augusztusában levélben kért magyarázatot erre. Szapar Iszakov válaszában arra hivatkozott, hogy ezt a lépést „az ügy bonyolultsága indokolta”. A tranzakció összege pontosan nem ismert, ugyanakkor ugyanezen levél szerint: "a szerződés törlése akár 30 millió dolláros veszteséget, valamint a kirgizisztáni állami vállalkozás potenciális leendő projektjeinek kudarcát jelentené Kirgizisztán számára.”

Az első lépéseket az ügy tisztázására még 2015-ben megtette az akkori védelmi miniszter: Abibulla Kudajberdijev az Ügyészséghez fordult és az ügylet törvényességi felülbírálatát kérte, valamint a bérleti díj ismeretlen emirátusi számláról kirgiz állami bankba történő utalását. A katonai ügyészség 2015. augusztus 25-én megállapította, hogy "a szerződést jogellenesen kötötték", de Szapar Iszakov követelte, hogy a vezérkari főnök engedelmeskedjen Kirgizisztán legfőbb katonai parancsnokának, Almazbek Atambajev elnöknek.

Szapar Iszakov Atambajev legbelső köreihez tartozott és a 2017-es választások előtt nem sokkal nevezték ki miniszterelnöknek, azt remélve, hogy így sikerül megőrizni a volt elnök befolyását az országban. Nem jött be a számításuk, a választások után hatalomra került új elnök, Szoronbaj Jenbekov engedve a nyomásnak, alapos tisztogatásba kezdett.

Ennek eredményeképpen először felfüggesztették, majd le is tartóztatták Szapar Iszakovot – a vád azonban a kirgiz főváros, Biskek Központi Hőerőművének felújítására szánt kínai kölcsön nem a célra történő felhasználása volt. Az eredeti 386 millió dollárból több, mint 200 millió dollárt másra költöttek, a Hőerőmű kritikán aluli felújítása miatt a -30 fokos kirgiz télben a fővárosiak közül sokan maradtak fűtés nélkül.

Forrás: bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.