2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül
Art of WAR  |  2018. 06. 21., 14:22

A Kommerszant hírportál hozott le egy cikket a kirgiz helikopterek ugandai értékesítését övező korrupcióról, melyben a volt kirgiz elnök, Almazbek Atambajev is érintett lehet.

A botrány egész Kirgizisztánt lázban tartja és a volt elnőknek bíróság előtt kell tisztáznia magát. A vád szerint az orosz katonai támogatásként kapott majd Ugandának eladott helikopterek árából a vevő jócskán “visszacsorgatott” az akkori vezetőknek. A mostani kirgiz kormány alapos vizsgálatot helyezett kilátásba.

Az ellenzéki „Ata Meken” frakció képviselője, Kanibek Imanalijev a parlamentben interpellált az ügyben. A miniszterelnök, Muhammetkali Abulgazijev bizottságot állított fel a korrupciós vádak kivizsgálására. A képviselő szerint az ügyben a szálak a legmagasabb szintre vezetnek és a volt köztársasági elnök, Almazbek Atambajev mellett Szapar Iszakov, volt kormányfő is érintett lehet.

Még 2014-ben írta alá Atambajev azt a bérleti szerződést, amely értelmében Uganda 4 darab helikoptert kapott „kölcsön” Kirgizisztántól két évre (két Mi-24V-t és két Mi-8MTV-t). Ezek a helikopterek egyébként az oroszoktól kapott katonai „segélycsomagból” származtak. Ugandának nagy szüksége volt ezekre a harci helikopterekre, mivel ezekkel segítette az Afrikai Szövetség harcát Szomáliában. Sajtóértesülések szerint a kölcsönszerződés felett Szapar Iszakov ügyködött, aki akkor az elnöki apparátus helyettes vezetője volt.

A 2014 december 3-án a „Kirgizkural” (a kirgiz állami fegyvercég) és az ugandai védelmi minisztérium által aláírt szerződés értelmében érdekes módon a bérleti díj nem a kirgiz bankok valamelyikébe, hanem az Emirates Bank Dubajban bejegyzett Sky Tech Trading Services-hez lett utalva. A Kirgiz Fegyveres Erők Vezérkarának főnöke 2015 augusztusában levélben kért magyarázatot erre. Szapar Iszakov válaszában arra hivatkozott, hogy ezt a lépést „az ügy bonyolultsága indokolta”. A tranzakció összege pontosan nem ismert, ugyanakkor ugyanezen levél szerint: "a szerződés törlése akár 30 millió dolláros veszteséget, valamint a kirgizisztáni állami vállalkozás potenciális leendő projektjeinek kudarcát jelentené Kirgizisztán számára.”

Az első lépéseket az ügy tisztázására még 2015-ben megtette az akkori védelmi miniszter: Abibulla Kudajberdijev az Ügyészséghez fordult és az ügylet törvényességi felülbírálatát kérte, valamint a bérleti díj ismeretlen emirátusi számláról kirgiz állami bankba történő utalását. A katonai ügyészség 2015. augusztus 25-én megállapította, hogy "a szerződést jogellenesen kötötték", de Szapar Iszakov követelte, hogy a vezérkari főnök engedelmeskedjen Kirgizisztán legfőbb katonai parancsnokának, Almazbek Atambajev elnöknek.

Szapar Iszakov Atambajev legbelső köreihez tartozott és a 2017-es választások előtt nem sokkal nevezték ki miniszterelnöknek, azt remélve, hogy így sikerül megőrizni a volt elnök befolyását az országban. Nem jött be a számításuk, a választások után hatalomra került új elnök, Szoronbaj Jenbekov engedve a nyomásnak, alapos tisztogatásba kezdett.

Ennek eredményeképpen először felfüggesztették, majd le is tartóztatták Szapar Iszakovot – a vád azonban a kirgiz főváros, Biskek Központi Hőerőművének felújítására szánt kínai kölcsön nem a célra történő felhasználása volt. Az eredeti 386 millió dollárból több, mint 200 millió dollárt másra költöttek, a Hőerőmű kritikán aluli felújítása miatt a -30 fokos kirgiz télben a fővárosiak közül sokan maradtak fűtés nélkül.

Forrás: bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.