2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül

Botrány a Mi-24-esek szállítása körül
Art of WAR  |  2018. 06. 21., 14:22

A Kommerszant hírportál hozott le egy cikket a kirgiz helikopterek ugandai értékesítését övező korrupcióról, melyben a volt kirgiz elnök, Almazbek Atambajev is érintett lehet.

A botrány egész Kirgizisztánt lázban tartja és a volt elnőknek bíróság előtt kell tisztáznia magát. A vád szerint az orosz katonai támogatásként kapott majd Ugandának eladott helikopterek árából a vevő jócskán “visszacsorgatott” az akkori vezetőknek. A mostani kirgiz kormány alapos vizsgálatot helyezett kilátásba.

Az ellenzéki „Ata Meken” frakció képviselője, Kanibek Imanalijev a parlamentben interpellált az ügyben. A miniszterelnök, Muhammetkali Abulgazijev bizottságot állított fel a korrupciós vádak kivizsgálására. A képviselő szerint az ügyben a szálak a legmagasabb szintre vezetnek és a volt köztársasági elnök, Almazbek Atambajev mellett Szapar Iszakov, volt kormányfő is érintett lehet.

Még 2014-ben írta alá Atambajev azt a bérleti szerződést, amely értelmében Uganda 4 darab helikoptert kapott „kölcsön” Kirgizisztántól két évre (két Mi-24V-t és két Mi-8MTV-t). Ezek a helikopterek egyébként az oroszoktól kapott katonai „segélycsomagból” származtak. Ugandának nagy szüksége volt ezekre a harci helikopterekre, mivel ezekkel segítette az Afrikai Szövetség harcát Szomáliában. Sajtóértesülések szerint a kölcsönszerződés felett Szapar Iszakov ügyködött, aki akkor az elnöki apparátus helyettes vezetője volt.

A 2014 december 3-án a „Kirgizkural” (a kirgiz állami fegyvercég) és az ugandai védelmi minisztérium által aláírt szerződés értelmében érdekes módon a bérleti díj nem a kirgiz bankok valamelyikébe, hanem az Emirates Bank Dubajban bejegyzett Sky Tech Trading Services-hez lett utalva. A Kirgiz Fegyveres Erők Vezérkarának főnöke 2015 augusztusában levélben kért magyarázatot erre. Szapar Iszakov válaszában arra hivatkozott, hogy ezt a lépést „az ügy bonyolultsága indokolta”. A tranzakció összege pontosan nem ismert, ugyanakkor ugyanezen levél szerint: "a szerződés törlése akár 30 millió dolláros veszteséget, valamint a kirgizisztáni állami vállalkozás potenciális leendő projektjeinek kudarcát jelentené Kirgizisztán számára.”

Az első lépéseket az ügy tisztázására még 2015-ben megtette az akkori védelmi miniszter: Abibulla Kudajberdijev az Ügyészséghez fordult és az ügylet törvényességi felülbírálatát kérte, valamint a bérleti díj ismeretlen emirátusi számláról kirgiz állami bankba történő utalását. A katonai ügyészség 2015. augusztus 25-én megállapította, hogy "a szerződést jogellenesen kötötték", de Szapar Iszakov követelte, hogy a vezérkari főnök engedelmeskedjen Kirgizisztán legfőbb katonai parancsnokának, Almazbek Atambajev elnöknek.

Szapar Iszakov Atambajev legbelső köreihez tartozott és a 2017-es választások előtt nem sokkal nevezték ki miniszterelnöknek, azt remélve, hogy így sikerül megőrizni a volt elnök befolyását az országban. Nem jött be a számításuk, a választások után hatalomra került új elnök, Szoronbaj Jenbekov engedve a nyomásnak, alapos tisztogatásba kezdett.

Ennek eredményeképpen először felfüggesztették, majd le is tartóztatták Szapar Iszakovot – a vád azonban a kirgiz főváros, Biskek Központi Hőerőművének felújítására szánt kínai kölcsön nem a célra történő felhasználása volt. Az eredeti 386 millió dollárból több, mint 200 millió dollárt másra költöttek, a Hőerőmű kritikán aluli felújítása miatt a -30 fokos kirgiz télben a fővárosiak közül sokan maradtak fűtés nélkül.

Forrás: bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.