2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Drónos vízimentési akciót mutatott be a 4iG a Balatonon

Drónos vízimentési akciót mutatott be a 4iG a Balatonon
Art of WAR  |  2023. 10. 06., 10:14
Drónos vízimentési akciót mutatott be a 4iG a Balatonon

Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették. Az esemény fő támogatója, a 4iG Csoport a mentőshow közvetítését 5G mobil-bázisállomással biztosította, a jövőben pedig a mentődrón ezt a szélessávú mobilinfrastruktúrát használhatja.

A 4iG Csoport tagvállalatainak együttműködésének és a technológia közjó szolgálatába állításának példája volt ez a technológiai innováció. A szimulált vészhelyzet során a 4iG tagvállalata, a Rotors&Cams, ipari alkalmazásokra fejlesztett, nagy teherbírású drónja demonstrálta annak alternatív felhasználási lehetőségeit és pásztázta a vizet, detektálva egy bajba jutott vitorlást és személyzetét. A drón egy mentőmellényt is szállított, amit a vészhelyzet felé közeledve leoldott magáról, így juttatva el azt a segítségre szorulónak. A mellény kioldásának pillanatában az abba épített IoT-szenzor vészjelzést küldött egy motorcsónakos mentőcsapatnak, továbbítva a mentőeszköz pontos lokációját, hogy a mentőcsapat azonnal a bajbajutott mentésére indulhasson. A bemutatót az érdeklődők élőben tekinthették meg, Szujó Zoltán közvetítésével.

Az Internet Hungary idén számos előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében járta körbe többek között a jövő technologiáinak felhasználási lehetőségeit, továbbá azt, hogyan képesek e fejlesztések napjaink legnagyobb társadalmi kihívásaira és gazdasági kérdéseire megoldást nyújtani. Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója előadásában a társadalmi és gazdasági jelenségekre adott távközlési megoldáskoról is beszélt.

A távközlés folyamatosan keresi a választ a makrotrendek kérdéseire, mint például a munkaerőhiány, fenntarthatóság, energiabiztonság, öregedő társadalom és az internetbiztonság. A megoldások fókuszában pedig hiszem, hogy a technológia, valamint az infrastruktúrát biztosító konvergens hálózatok állnak. A hálózatok legfontosabb tesztelői a lakossági ügyfelek mellett a vállalkozások, akik ezeket a hétköznapokban rendszeresen használják – a futároktól kezdve, az utasszállításon át, az ipari és mezőgazdasági alkalmazásokig bezárólag. A 4iG Csoport a kiemelkedő technológiai képességeire építve a vállalati felhasználás mellett komplex fejlesztésekkel a közjót is szolgálja – ilyen a ma bemutatott, a vízi életmentést megkönnyítő drón is” – mondta el Bányai Tamás.

A 4iG Csoport részéről a Vodafone Magyarország képviseletében tartott előadást Pete Gábor, a Vodafone Magyarország szakértékesítési igazgatója, az IoT technológiák és mesterséges intelligencia kapcsolatáról. Fischer Kristóf, a Vodafone Magyarország digitális szolgáltatások és ügyfélélmény vezérigazgató-helyettese pedig arról beszélt, hogyan hat vissza a kognitív folyamatokra a mesterséges intelligencia használata.

Az Internet Hungary-n bemutatott, vízi mentésre is használható technológia a jövőben kiegészülhet mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal, amelyek a mindennapos mentési és vízi ügyelet során kiszűrhetik a vélt veszélyhelyzetekből a valóban cselekvést igénylő szituációkat, majd riaszthatják az illetékeseket, ezzel jelentősen megkönnyítve az életmentők dolgát.

Forrás: 4iG Csoport

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.