2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot
Art of WAR  |  2019. 09. 30., 12:59
Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Szaúd-Arábia stratégiai fontosságú infrastruktúráit érte támadás szeptember 14-én éjszaka. Az Aramco nemzeti olajvállalat két létesítményében – Abkaikban és Huraiszban – keletkeztek károk a támadás nyomán.

A létesítmények fontosságát jelzi, hogy az esemény után a Királyság bejelentette, hogy a termelést felére kénytelen csökkenteni, melynek következtében első sokként az olaj ára 19%-ot emelkedett. Ezek a létesítmények végzik a világ teljes olaj előállításának 6 százalékát.

Elkövetőként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. A húszik szóvivője szerint a támadást tíz drónnal hajtották végre, ennek azonban ellentmondanak a vizsgálati eredmények, melyek Abaik esetében 18, Huraiszban pedig négy találatról számolnak be. A szóvivő közölte továbbá, hogy a drónokat Jemenből, három különböző helyről indították. Szaúd-Arábia és az USA azonban kezdettől fogva Irán felelősségét hangoztatta.

A későbbi helyszíni vizsgálatok megállapították, hogy az abkaiki létesítmény – mely a világ legnagyobb olajfinomítója – elleni támadást 18 delta szárnyú pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre, Huraisz ellen pedig hét cirkálórakétát indítottak, azonban közülük csak négy jutott el a célpontig.

Annak ellenére, hogy az abkaiki létesítmény védelmét – más légvédelmi rendszerek mellett – az amerikai PATRIOT lég- és rakétavédelmi rendszer biztosítja, mely szakértői nyilatkozat szerint képes lenne egy ilyen támadás ellen hatékonyan fellépni, a drónok háborítatlanul érték el céljukat.

Egy szaúdi-amerikai elemzés szerint a támadást Irán Khuzestan tartományából indították, ahol a támadást megelőzően – Kuvait közelében – alacsonyan repülő pilóta nélküli eszközöket észleltek. A drónok elkerülték a Perzsa-öblöt, melyet az amerikai haditengerészet felügyel, és kihasználták a szaúdi légvédelmi rakétarendszerek közötti holttereket. A PATRIOT rendszer radarjainak 120 fokos lefedési szektora van, melyek – a Jemen felől érkező fenyegetések miatt – délnyugati és keleti irányba „figyeltek”, őrizetlenül hagyva ezzel az északi irányt. Mire az alacsonyan és kis sebességgel repülő kis visszaverő felülettel rendelkező drónok elérték a védett légteret, a PATRIOT rendszernek már nem volt ideje észlelni és tevékenykedni ellenük.

Az elemzés rámutat, hogy egy ilyen támadás ellen a VSHORAD eszközök alkalmasak, melyek – a Shahine és a Skyguard rendszerek – jelen vannak az Abkaik légvédelmét ellátni hivatott rendszerben, azonban radarjuk nem alkalmas ezeknek a céloknak az időben történő detektálására. Ilyen, kis sebességgel, alacsonyan repülő kis méretű célok detektálásához földi és légi (AWACS) szenzorok integrált rendszerére, hálózatára van szükség.

Ez az eset megmutatta, hogy egy haditechnikailag kevésbe fejlett ország – mint Irán – is képes lehet alacsony költséggel precíz támadást végrehajtani kiemelten fontos infrastruktúra ellen, a pilóta nélküli repülőgépek jelentette fenyegetés valós.

Az USA védelmi minisztériumának szóvivője szeptember 26-án bejelentette, az USA kész légvédelmi rakétaalegységet (a közlemény szerint egy PATRIOT üteget és négy Sentinel radart, mely kiegészülhet további két PATRIOT üteggel és egy THAAD rendszerrel) küldeni Szaúd-Arábiába, a „közel-kelet stabilitása és biztonsága megőrzése érdekében”.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.