2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot
Art of WAR  |  2019. 09. 30., 12:59
Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Szaúd-Arábia stratégiai fontosságú infrastruktúráit érte támadás szeptember 14-én éjszaka. Az Aramco nemzeti olajvállalat két létesítményében – Abkaikban és Huraiszban – keletkeztek károk a támadás nyomán.

A létesítmények fontosságát jelzi, hogy az esemény után a Királyság bejelentette, hogy a termelést felére kénytelen csökkenteni, melynek következtében első sokként az olaj ára 19%-ot emelkedett. Ezek a létesítmények végzik a világ teljes olaj előállításának 6 százalékát.

Elkövetőként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. A húszik szóvivője szerint a támadást tíz drónnal hajtották végre, ennek azonban ellentmondanak a vizsgálati eredmények, melyek Abaik esetében 18, Huraiszban pedig négy találatról számolnak be. A szóvivő közölte továbbá, hogy a drónokat Jemenből, három különböző helyről indították. Szaúd-Arábia és az USA azonban kezdettől fogva Irán felelősségét hangoztatta.

A későbbi helyszíni vizsgálatok megállapították, hogy az abkaiki létesítmény – mely a világ legnagyobb olajfinomítója – elleni támadást 18 delta szárnyú pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre, Huraisz ellen pedig hét cirkálórakétát indítottak, azonban közülük csak négy jutott el a célpontig.

Annak ellenére, hogy az abkaiki létesítmény védelmét – más légvédelmi rendszerek mellett – az amerikai PATRIOT lég- és rakétavédelmi rendszer biztosítja, mely szakértői nyilatkozat szerint képes lenne egy ilyen támadás ellen hatékonyan fellépni, a drónok háborítatlanul érték el céljukat.

Egy szaúdi-amerikai elemzés szerint a támadást Irán Khuzestan tartományából indították, ahol a támadást megelőzően – Kuvait közelében – alacsonyan repülő pilóta nélküli eszközöket észleltek. A drónok elkerülték a Perzsa-öblöt, melyet az amerikai haditengerészet felügyel, és kihasználták a szaúdi légvédelmi rakétarendszerek közötti holttereket. A PATRIOT rendszer radarjainak 120 fokos lefedési szektora van, melyek – a Jemen felől érkező fenyegetések miatt – délnyugati és keleti irányba „figyeltek”, őrizetlenül hagyva ezzel az északi irányt. Mire az alacsonyan és kis sebességgel repülő kis visszaverő felülettel rendelkező drónok elérték a védett légteret, a PATRIOT rendszernek már nem volt ideje észlelni és tevékenykedni ellenük.

Az elemzés rámutat, hogy egy ilyen támadás ellen a VSHORAD eszközök alkalmasak, melyek – a Shahine és a Skyguard rendszerek – jelen vannak az Abkaik légvédelmét ellátni hivatott rendszerben, azonban radarjuk nem alkalmas ezeknek a céloknak az időben történő detektálására. Ilyen, kis sebességgel, alacsonyan repülő kis méretű célok detektálásához földi és légi (AWACS) szenzorok integrált rendszerére, hálózatára van szükség.

Ez az eset megmutatta, hogy egy haditechnikailag kevésbe fejlett ország – mint Irán – is képes lehet alacsony költséggel precíz támadást végrehajtani kiemelten fontos infrastruktúra ellen, a pilóta nélküli repülőgépek jelentette fenyegetés valós.

Az USA védelmi minisztériumának szóvivője szeptember 26-án bejelentette, az USA kész légvédelmi rakétaalegységet (a közlemény szerint egy PATRIOT üteget és négy Sentinel radart, mely kiegészülhet további két PATRIOT üteggel és egy THAAD rendszerrel) küldeni Szaúd-Arábiába, a „közel-kelet stabilitása és biztonsága megőrzése érdekében”.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.