2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot
Art of WAR  |  2019. 09. 30., 12:59
Dróntámadás érte a szaúdi olajvállalatot

Szaúd-Arábia stratégiai fontosságú infrastruktúráit érte támadás szeptember 14-én éjszaka. Az Aramco nemzeti olajvállalat két létesítményében – Abkaikban és Huraiszban – keletkeztek károk a támadás nyomán.

A létesítmények fontosságát jelzi, hogy az esemény után a Királyság bejelentette, hogy a termelést felére kénytelen csökkenteni, melynek következtében első sokként az olaj ára 19%-ot emelkedett. Ezek a létesítmények végzik a világ teljes olaj előállításának 6 százalékát.

Elkövetőként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. A húszik szóvivője szerint a támadást tíz drónnal hajtották végre, ennek azonban ellentmondanak a vizsgálati eredmények, melyek Abaik esetében 18, Huraiszban pedig négy találatról számolnak be. A szóvivő közölte továbbá, hogy a drónokat Jemenből, három különböző helyről indították. Szaúd-Arábia és az USA azonban kezdettől fogva Irán felelősségét hangoztatta.

A későbbi helyszíni vizsgálatok megállapították, hogy az abkaiki létesítmény – mely a világ legnagyobb olajfinomítója – elleni támadást 18 delta szárnyú pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre, Huraisz ellen pedig hét cirkálórakétát indítottak, azonban közülük csak négy jutott el a célpontig.

Annak ellenére, hogy az abkaiki létesítmény védelmét – más légvédelmi rendszerek mellett – az amerikai PATRIOT lég- és rakétavédelmi rendszer biztosítja, mely szakértői nyilatkozat szerint képes lenne egy ilyen támadás ellen hatékonyan fellépni, a drónok háborítatlanul érték el céljukat.

Egy szaúdi-amerikai elemzés szerint a támadást Irán Khuzestan tartományából indították, ahol a támadást megelőzően – Kuvait közelében – alacsonyan repülő pilóta nélküli eszközöket észleltek. A drónok elkerülték a Perzsa-öblöt, melyet az amerikai haditengerészet felügyel, és kihasználták a szaúdi légvédelmi rakétarendszerek közötti holttereket. A PATRIOT rendszer radarjainak 120 fokos lefedési szektora van, melyek – a Jemen felől érkező fenyegetések miatt – délnyugati és keleti irányba „figyeltek”, őrizetlenül hagyva ezzel az északi irányt. Mire az alacsonyan és kis sebességgel repülő kis visszaverő felülettel rendelkező drónok elérték a védett légteret, a PATRIOT rendszernek már nem volt ideje észlelni és tevékenykedni ellenük.

Az elemzés rámutat, hogy egy ilyen támadás ellen a VSHORAD eszközök alkalmasak, melyek – a Shahine és a Skyguard rendszerek – jelen vannak az Abkaik légvédelmét ellátni hivatott rendszerben, azonban radarjuk nem alkalmas ezeknek a céloknak az időben történő detektálására. Ilyen, kis sebességgel, alacsonyan repülő kis méretű célok detektálásához földi és légi (AWACS) szenzorok integrált rendszerére, hálózatára van szükség.

Ez az eset megmutatta, hogy egy haditechnikailag kevésbe fejlett ország – mint Irán – is képes lehet alacsony költséggel precíz támadást végrehajtani kiemelten fontos infrastruktúra ellen, a pilóta nélküli repülőgépek jelentette fenyegetés valós.

Az USA védelmi minisztériumának szóvivője szeptember 26-án bejelentette, az USA kész légvédelmi rakétaalegységet (a közlemény szerint egy PATRIOT üteget és négy Sentinel radart, mely kiegészülhet további két PATRIOT üteggel és egy THAAD rendszerrel) küldeni Szaúd-Arábiába, a „közel-kelet stabilitása és biztonsága megőrzése érdekében”.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.