2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadihajóval vadásznak a drogcsempészekre a britek

Art of WAR  |  2007. 07. 06., 12:15

A brit haditengerészet HMS Ocean (L12) nevű helikopter-hordozó hadihajója az elmúlt időszakban az Atlanti-óceánon és a Karib-tengeren őrjáratozott, feladata az volt, hogy biztosítsa a tengeri útvonalak védelmét, és egyúttal harcoljon a csempészet ellen is. A bevetés sikerrel járt, ugyanis a drogcsempészektől nem kevesebb mint fél tonna kokaint gyűjtött be a Royal Navy egyik legnagyobb hadihajójának számító HMS Ocean.

Az Egyesült Államok és Európa országainak utcáit is ellepik a Dél-Amerikából származó drogszállítmányok, így mindenkinek közös érdeke, hogy már akkor lecsapjanak a csempészekre, mielőtt azok célba juttatják csomagjaikat. Mivel a fő kokaintermelő területekről elsősorban kis hajók és repülőgépek segítségével szállítják a narkotikumokat a felvevőpiacokra, ezért hatékonyan lehet ellenük harcolni a haditengerészet, a parti őrség és adott esetben a légierő bevetésével is. A Karib-tengerre küldött brit helikopter-hordozónak is éppen ezt a szerepet szánták, Sea King és Merlin forgószárnyasai segítségével ugyanis fel tudja deríteni és el tudja fogni a csempészek kisrepülőit és bárkáit. Ezúttal is így történt: a hatalmas hadihajóról felszálló helikopterek észlelték az alacsonyan szálló gépeket is, melyek a tengeren várakozó bárkák közelében dobták le rakományukat. A helikoptereken szállított mesterlövészek azonban kilőtték a kis hajók motorjait, majd pedig elfogták a csempészeket, és elkobozták a nagy értékü halálos szállítmányt. Szakértők szerint a megszerzett kokain piaci értéke 29 millió dollár...

 

A drogot tartalmazó csomagok kipakolása a Merlin helikopterből

A 208 méter hosszú, 34 méter széles, 21 500 tonna vízkiszorítású HMS Ocean hadihajót 1995 októberében bocsátották vízre, szolgálatba 1998-ban állt. A Royal Navy egyik legnagyobb méretü és legsokoldalúbban használható egységeként bevethető partra szállító, tengeralattjáró-elhárító, kiképzési és járőrözési feladatokra egyaránt. Fedélzetén 900 főnyi, tengerészekből, tengerészgyalogosokból, kommandósokból, illetve a helikopterek müszaki és hajózószemélyzetéből álló alakulat állomásozik. Repülőállományát tizenkét darab közepes méretü szállító- és hat darab harci helikopter alkotja alapesetben, továbbá négy darab Mk 5 kétéltü partra szállító jármü, melyeket a tengerészgyalogosok használnak. Szükség esetén alkalmas arra is, hogy a Royal Air Force Harrier harci gépeit a válságövezetbe szállítsa.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK