2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hallgatózó oroszok, hadrendbe álló Astute

Art of WAR  |  2010. 09. 01., 14:04

Avagy Royal Navy vegyes, mégpedig tengeralattjáró vonalon, melyet egy orosz vonatkozású hírmorzsával nyitunk. A napokban a Daily Telegraph a Royal Navy-től származó értesülésére hivatkozva lehozta, hogy az egyik kihajózó Vanguard-ra “vadászó” orosz SSN-t fogtak.

Minderre valamikor az elmúlt fél év folyamán került sor, ám konkrét időpontot nem kötöttek a napilap orrára a haditengerészet részéről. A közlemény szerint egy Akula (I-es vagy II-es, nem tudni) a Faslane-i tengeralattjáró bázis közelében lapítva várta az egyik kihajózó Vanguard-ot, állítólagosan az osztály hangmintáinak begyüjtése végett. (Vagy a lassan 20 éves hajóosztály egyik tagja helyett inkább a szintén Faslane-ben tartózkodó, tengeri tesztjeit daráló HMS Astute érkezésében bíztak? – a szerk.)Az Astute 2009 novemberében érkezett meg honi kikötőjébe, a skóciai Faslane-be

A szükszavú nyilatkozatból még annyi derül ki, hogy az orosz atom-tengeralattjáró vélhetően többször is megpróbált ráakaszkodni az angol boomerre, míg végül a védelmet biztosító egyik Trafalgar-osztályú kolléga kiszúrta Ivánékat.

És akkor a Trafalgarról gyorsan át is váltunk az utódul szolgáló Astute-osztályra, nevezetesen a névadó egységre, az immáron az HMS előtagot abszolúte teljes joggal viselő HMS Astute-ra.

Az eredeti menetrendekhez és költségvetéshez képest jelentős csúszásban lévő, némi amerikai technikai segítséggel megtámogatott Astute-osztály első tagja nagyjából egy évvel ezelőtt kezdett készülődni első tengeri tesztjeire, melyek eredményeként mostanra az Astute elérte azt a szintet, hogy hivatalosan is a Royal Navy aktív állományú tagjává avanzsálhasson elő: az HMS Astute hadrendbe állt.HMS Astute hadrendbe állítási ceremónia

A jelenleg az ún. kezdeti müveleti készenlét (IOC) státuszában leledző HMS Astute előtt a közeljövőben további tesztek állnak a teljes müveleti készenlét (Full Operational Capability, FOC) minősítésének megszerzéséig.

“Számomra az Astute egy 7 000 tonnás svájci óra.” – hangoztatta a ceremónián a program felügyeletéért felelős Simon Lister ellentengernagy. “Hihetetlen mértékü szakértelem szükséges egy ilyen hajó megépítéséhez. Vannak szakaszok, mikor kovácsmunkának tünik és vannak szakaszok, mikor inkább agysebészetnek.”

Az Astute-osztály 7 egység erősre tervezett, azaz hiánytalanul váltja majd elődjét, a Trafalgar-osztályt. Jelenleg a névadó egység áll hadrendben, további 3 egység áll építés alatt, hovatovább idén márciusban megrendelték az 5. és 6. Astute-osztályú tengeralattjárót is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK