2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elindult Indiába az INS Vikramaditya repülőgép-hordozó

Art of WAR  |  2013. 11. 29., 14:41

Tíz nappal a hivatalos átadást követően elindult az észak-oroszországi Szeverodvinszkben található Szevmas hajógyárból India új repülőgép-hordozója, az INS Vikramaditya. Előreláthatólag 2014 januárjának végére éri el hazai bázisát, a Karnataka-ban található Karwar hajókikötőt.

A repülőgép-hordozó Suraj Berry kapitány parancsnoksága alatt indult útnak szerda reggel, miután elvégezték a hajó üzemanyaggal és ellátmánnyal történő feltöltését, illetve a vámkezelési feladatokat. A hosszú út első állomása a 215 tengeri mérföldre (kb. 400 km) található Murmanszk kikötője, ahol néhány nap múlva az INS Trikhand fregattal és az INS Deepak tartályhajóval kiegészülve folytatja majd útját Indiába. Az INS Vikramaditya várhatóan 2014 januárjának harmadik hetében fogja elérni az indiai felségvizeket és a hónap végén éri el majd a Karwar hajókikötőt. Orosz források szerint a repülőgép-hordozó három óceán és számos tenger átszelésével hajtja végre első útját.

Vikramditya

Indulás előtti kép az INS Vikramaditya-ról Szeverodvinszkben

A hosszú út során a hajó személyzete ellenőrzi majd a légkondicionáló rendszer müködését teljes terhelés mellett, az Indiai-óceán trópusi éghajlati körülményei között. Annak érdekében, hogy garantáltan müködjön minden rendszer a repülőgép-hordozó fedélzetén, egy szakemberekből álló 177 fős csapatot hoztak létre, amelynek tagjai részt vettek a hajó tesztjeiben, közölte Szergej Maricsev, a Szevmas hajógyár főigazgató-helyettese. Számos orosz szakember marad a hajó 1 éves garanciális időszakában Indiában, garantálva a megfelelő kiszolgálási hátteret. A Szevmas hajógyár tervei szerint a garanciális időszak lejárta után sikerül megállapodást kötni Indiával, további 20 és 40 év közötti intervallumra a repülőgép-hordozó üzemeltetési támogatására. 

MiG-29K

Felszállás közben egy MiG-29K, az új indiai repülőgép-hordozón

Az eredetileg Admiral Gorskov névvel rendelkező orosz repülőgép-hordozó felújítása nem ment zökkenőmentesen, hiszen az előzetes tervekkel ellentétben a hajó átadására 5 év csúszással került sor, így az Indiai Haditengerészet összesen 8 évet várt rá. A felújítás csúszása és az eredeti költségek jelentős megnövekedése ellenére a hajó jelen pillanatban messze nem egy teljes körüen bevethető platform. Egyes, az Indiai Haditengerészethez köthető források úgy nyilatkoztak, még legalább 2 év kell ahhoz, hogy az INS Vikramaditya elérje a teljes müveleti képességet, hiszen például jelen pillanatban a hajó még nem rendelkezik sem föld-levegő rakétákkal, sem pedig közeli légvédelmi rendszerrel (CIWS). Ugyan a repülőgép-hordozón majdan állomásozó repülőeszközök túlnyomó részét kitevő MiG-29K/KUB-ból egyetlen példány sem található a fedélzeten az első út során, a típus első prototípusa, valamint egy Kamov Ka-27 helikopter segíti a személyzetet a repülőeszközök hajófedélzeti mozgatásának gyakorlásában. 

Vikramaditya

Az indiai Goa-ban található INS Hansa tesztlétesítmény a Google müholdfelvételén

Az Indiai Haditengerészet parancsnoka, D. K. Joshi admirális elmondta, hogy a hajó megérkezése után néhány héttel a pilóták megszerzik a megfelelő jártasságot a hajófedélzetről történő üzemeléshez. Az INS Vikramaditya fedélzetén szolgálatot teljesítő Black Panther repülőszázad pilótáinak egy csoportja most fejezi be szimulátoros kiképzését Moszkvában, amelyet megelőzően az indiai pilóták már gyakorolták a MiG-29K/KUB típussal a rövid felszállásokat, az indiai Goa-ban található rövid fel-, illetve leszállások gyakorlására szolgáló INS Hansa szárazföldi tesztlétesítményen (SBTF).

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK