2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jövő amerikai tengeralattjárója?

Art of WAR  |  2019. 04. 10., 15:47
A jövő amerikai tengeralattjárója?

Még 2000-ben Malcolm Fages ellentengernagy, a US Navy tengeralattjáró erőinek akkori parancsnoka, cikket jelentetett meg a fegyvernem fejlesztésének lehetséges jövőbeli irányairól, az Undersea Warfare magazinban.

Az admirális írása megjelenésének idején nem keltett nagyobb feltűnést, a szakértők csak a közelmúltban fedezték fel újra, rendkívül érdekes tartalma miatt.

A csak Sub 2000-nek elkeresztelt tengeralattjáró koncepció drasztikusan szakít a még jelenleg is alkalmazott konstrukciós trendekkel, mind a hajótest kialakítása, mind a meghajtás, mind a fegyverrendszerek terén. Az admirális által felvázolt hajó törzse kettős héjazatú lenne, legalábbis annak elülső kétharmadán. (az amerikaiak a kettős héjazatot már közel 50 éve nem alkalmazzák, ellentétben az egykori szovjet – orosz hajókkal, amelyeken a mai napig bevett gyakorlat) Hossza kb. 80 méter lenne, de nem a megszokott hengeres, hanem, ovális keresztmetszettel, a jellegzetes torony nélkül, amelyet alacsony, áramvonalas, a baloldalon asszimetrikusan elhelyezkedő dudor helyettesítene. A tat kormánysíkjainak kialakítása X – et formáz, amelyhez hasonló elrendezést csak az ötvenes években a csepp alakú hajótest tesztjeihez épített USS Albacore - nál (AGSS-569) és jelenleg a japán, Soryu osztályú dízel – elektromos támadó tengeralattjárókon alkalmaznak.

A hajtómű terén a Sub 2000 szintén szakít a hagyományokkal. A meghajtás nukleáris lenne, de a hajócsavar helyett, az úgynevezett pump-jet hajtóművet alkalmazná, azt is úgy, hogy annak minden része teljes egészében a törzsbe lenne elrejtve, nemcsak a hidrodinamikai ellenállást, hanem a zajszintet is drasztikusan csökkentve.

A torpedófegyverzetet, a törzs két oldalán elhelyezett, hidraulikusan kitolható konténerekben helyeznék el, feltételezve, hogy a jövő torpedói a maiakkal ellentétben már nem igényelnek majd folyamatos ellenőrzést és rendszeres karbantartást, tekintve, hogy e megoldás szerint nem lesznek menet közben hozzáférhetők. A hajó széles törzse alkalmas lenne függőleges indítótubusok beépítésre is, amelyekből robotrepülőgépek indíthatók és a csökkentett méretű torony hátsó szekciójában kialakított speciális rekeszben egy, vagy mérettől függően akár több drón tengeralattjárót is hordozhatna.

A rendkívül érdekes elképzelés egyelőre nem vált valóra, de nincs kizárva, hogy a későbbiekben felhasználják ez lesz az US Navy új generációs tengeralattjáróinak tervezésénél.

 

 

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.