2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jövő amerikai tengeralattjárója?

Art of WAR  |  2019. 04. 10., 15:47
A jövő amerikai tengeralattjárója?

Még 2000-ben Malcolm Fages ellentengernagy, a US Navy tengeralattjáró erőinek akkori parancsnoka, cikket jelentetett meg a fegyvernem fejlesztésének lehetséges jövőbeli irányairól, az Undersea Warfare magazinban.

Az admirális írása megjelenésének idején nem keltett nagyobb feltűnést, a szakértők csak a közelmúltban fedezték fel újra, rendkívül érdekes tartalma miatt.

A csak Sub 2000-nek elkeresztelt tengeralattjáró koncepció drasztikusan szakít a még jelenleg is alkalmazott konstrukciós trendekkel, mind a hajótest kialakítása, mind a meghajtás, mind a fegyverrendszerek terén. Az admirális által felvázolt hajó törzse kettős héjazatú lenne, legalábbis annak elülső kétharmadán. (az amerikaiak a kettős héjazatot már közel 50 éve nem alkalmazzák, ellentétben az egykori szovjet – orosz hajókkal, amelyeken a mai napig bevett gyakorlat) Hossza kb. 80 méter lenne, de nem a megszokott hengeres, hanem, ovális keresztmetszettel, a jellegzetes torony nélkül, amelyet alacsony, áramvonalas, a baloldalon asszimetrikusan elhelyezkedő dudor helyettesítene. A tat kormánysíkjainak kialakítása X – et formáz, amelyhez hasonló elrendezést csak az ötvenes években a csepp alakú hajótest tesztjeihez épített USS Albacore - nál (AGSS-569) és jelenleg a japán, Soryu osztályú dízel – elektromos támadó tengeralattjárókon alkalmaznak.

A hajtómű terén a Sub 2000 szintén szakít a hagyományokkal. A meghajtás nukleáris lenne, de a hajócsavar helyett, az úgynevezett pump-jet hajtóművet alkalmazná, azt is úgy, hogy annak minden része teljes egészében a törzsbe lenne elrejtve, nemcsak a hidrodinamikai ellenállást, hanem a zajszintet is drasztikusan csökkentve.

A torpedófegyverzetet, a törzs két oldalán elhelyezett, hidraulikusan kitolható konténerekben helyeznék el, feltételezve, hogy a jövő torpedói a maiakkal ellentétben már nem igényelnek majd folyamatos ellenőrzést és rendszeres karbantartást, tekintve, hogy e megoldás szerint nem lesznek menet közben hozzáférhetők. A hajó széles törzse alkalmas lenne függőleges indítótubusok beépítésre is, amelyekből robotrepülőgépek indíthatók és a csökkentett méretű torony hátsó szekciójában kialakított speciális rekeszben egy, vagy mérettől függően akár több drón tengeralattjárót is hordozhatna.

A rendkívül érdekes elképzelés egyelőre nem vált valóra, de nincs kizárva, hogy a későbbiekben felhasználják ez lesz az US Navy új generációs tengeralattjáróinak tervezésénél.

 

 

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!