2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A megtévesztő ´´sárga tengeralattjáró´´

A megtévesztő ´´sárga tengeralattjáró´´
Art of WAR  |  2019. 05. 13., 14:58

A közelmúltban került nyilvánosságra néhány fénykép, amelyeken egy kisméretű, élénksárgára festett tengeralattjáró látható, amint a san diego-i haditengerészeti támaszponton, egy vontatóhajó után kötve úszik, illetve kint a nyílt tengeren az amerikai haditengerészet búvárai tevékenykednek a fedélzetén.

A még 2004-ben készült fotók nagy érdeklődést és nem kis felzúdulást keltettek, a közösségi oldalakon, mert a felvételeken látható „sárga tengeralattjáró” feltűnően hasonlít mind külsejében, mind méretében az észak-koreai haditengerészet Shang-O, vagyis Cápa nevű, kisméretű, dízel - elektromos típusára és sokakban rögtön felvetődött, hogy milyen úton-módon kerülhetett amerikai kézbe.

A fotók megjelenését követően, 2019 januárjában, Joseph Dempsey a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének elemzője utánajárt a dolognak és kiderítette, hogy valójában nem egy valódi tengeralattjáróról, hanem az úgynevezett WSTTT - ről (Weapon Set-To – hit Threat Target), egy 35 méter hosszú, acélból összehegesztett makettről van szó, amelyet a Mk. 54 könnyűtorpedók, valamint szonárberendezések és érzékelőrendszerek tesztjeihez használtak 2004 és 2006 között. Saját meghajtása nem volt, így uszályon, vagy vontatva juttatták a próbák helyszínére és búvárok közreműködésével képes volt lemerülni, majd a felszínre emelkedni. Végül a WSTTT 2006 augusztusában az egyik, a San Clemente-sziget közelében lezajlott torpedóteszt során annyira megrongálódott, hogy nem tudták újra felszínre hozni, mivel pedig kiemelése túl sokba került volna, a mélyben maradt.

Az elveszett céltárgy pótlására, az US Navy 2011-ben a brit MSUBS cégtől vásárolt egy méreteiben és kialakításában nagyon hasonló, de sokkal modernebb, hajtóművel is rendelkező, pilóta nélküli eszközt (MASST) és azóta ezt használják  kiképzési és kísérleti célokra.

Az eredeti WSTTT kialakítása nem véletlenül volt feltűnően hasonló a Sang-O - hoz, mivel a típusból közel negyvenet tartanak hadrendben Észak-Koreában és az US Navy potenciális veszélyforrásként tekint rájuk, nem véletlenül. Két torpedóval felszerelt változata süllyesztette el 2010. március 29 – én a dél-koreai haditengerészet Choenan nevű korvettjét, míg fegyvertelen verzióját diverzáns alakulatok szállítására és partrajuttatására használják napjainkban is.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.