2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve

A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve
Art of WAR  |  2020. 06. 22., 13:15
A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve

Az amerikai haditengerészet 1983-ban rendszeresítette a SEAL kommandóegységek számára, a The Columbus Group által kifejlesztett SDV (SEAL Delivery Vechicle) víz alatti, úszó szállítójármű Mark 8 jelzésű verzióját, amelyet tervezője James P. Gator után csak Gator néven emlegetnek.

A Mark 8 olyan mini tengeralattjáró, amely belül nem vízmentes, így 6 – 8 utasa bevetésre menet végig búvárruhát visel és ezalatt vagy saját palackjaik, vagy a jármű központi légtartályának levegőkészletét kell, hogy használják. A Gator ugyan kiválóan bevált a gyakorlatban (Mark 9 jelzéssel, könnyűtorpedókkal felszerelt, ikerpropelleres változata is volt, azonban ezt a kilencvenes évek elején kivonták a hadrendből), de szűkös belső tere és az emiatt fellépő bezártság érzés miatt a SEAL kommandósok többsége nem igazán kedvelte.

Az új, SWCS (Shallow Water Combat Submersible) Mark 11-et, 2011-ben kezdte fejleszteni a Teledyne Brown Engineering, miután sikerült elhalásznia a 383 millió dolláros szerződést a sikeres elődtípust gyártó cégtől. 6,7 méteres hossza és 1,5 méteres átmérőjű, négyzetes keresztmetszetű törzse hasonló elődjéhez, akárcsak 6 – 8 fős befogadóképessége, de tömege a kompozit anyagok használata miatt, alig harmada annak, így mindössze 4,56 tonna. A régebbi típusnál ezüst – cink akkumulátorokat használtak, de a Mark 11 villanymotorjának már lítium- ion akkumulátor biztosítja az energiát.

A sebesség mindössze 6 csomó (kb. 11 km/óra), kb. 28 – 33 km - es hatótávolsággal, azonban nincs is szükség ennél többre, mivel a kis járműveket az erre a célra átalakított támadó, vagy rakétahordozó tengeralattjárók, illetve felszíni hajók szállítják a bevetés helyszínének közelébe, de szükség esetén akár a partról is indíthatók. További nagyfokú előrelépést jelent a Mark 8 – hoz képest, hogy a szűkös, ablak nélküli pilótafülkében (az elődtípust is lényegében „vakon”, kizárólag a műszerek alapján kellett vezetni) ülő vezető és a navigátor munkáját alaposan megkönnyíti a korszerű GPS berendezés és az inerciális navigációs rendszer, valamint az aknák és vízalatti akadályok elkerülését segítő nagyfrekvenciás szonár alkalmazása.

A SEAL egységek felszerelését, fegyvereit és a jól bevált, Limpet típusú, mágneses tapadóaknákat a mindkét oldalra felszerelhető tartókonzolokra függesztett konténerekben szállítják.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.