2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve

A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve
Art of WAR  |  2020. 06. 22., 13:15
A Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve

Az amerikai haditengerészet 1983-ban rendszeresítette a SEAL kommandóegységek számára, a The Columbus Group által kifejlesztett SDV (SEAL Delivery Vechicle) víz alatti, úszó szállítójármű Mark 8 jelzésű verzióját, amelyet tervezője James P. Gator után csak Gator néven emlegetnek.

A Mark 8 olyan mini tengeralattjáró, amely belül nem vízmentes, így 6 – 8 utasa bevetésre menet végig búvárruhát visel és ezalatt vagy saját palackjaik, vagy a jármű központi légtartályának levegőkészletét kell, hogy használják. A Gator ugyan kiválóan bevált a gyakorlatban (Mark 9 jelzéssel, könnyűtorpedókkal felszerelt, ikerpropelleres változata is volt, azonban ezt a kilencvenes évek elején kivonták a hadrendből), de szűkös belső tere és az emiatt fellépő bezártság érzés miatt a SEAL kommandósok többsége nem igazán kedvelte.

Az új, SWCS (Shallow Water Combat Submersible) Mark 11-et, 2011-ben kezdte fejleszteni a Teledyne Brown Engineering, miután sikerült elhalásznia a 383 millió dolláros szerződést a sikeres elődtípust gyártó cégtől. 6,7 méteres hossza és 1,5 méteres átmérőjű, négyzetes keresztmetszetű törzse hasonló elődjéhez, akárcsak 6 – 8 fős befogadóképessége, de tömege a kompozit anyagok használata miatt, alig harmada annak, így mindössze 4,56 tonna. A régebbi típusnál ezüst – cink akkumulátorokat használtak, de a Mark 11 villanymotorjának már lítium- ion akkumulátor biztosítja az energiát.

A sebesség mindössze 6 csomó (kb. 11 km/óra), kb. 28 – 33 km - es hatótávolsággal, azonban nincs is szükség ennél többre, mivel a kis járműveket az erre a célra átalakított támadó, vagy rakétahordozó tengeralattjárók, illetve felszíni hajók szállítják a bevetés helyszínének közelébe, de szükség esetén akár a partról is indíthatók. További nagyfokú előrelépést jelent a Mark 8 – hoz képest, hogy a szűkös, ablak nélküli pilótafülkében (az elődtípust is lényegében „vakon”, kizárólag a műszerek alapján kellett vezetni) ülő vezető és a navigátor munkáját alaposan megkönnyíti a korszerű GPS berendezés és az inerciális navigációs rendszer, valamint az aknák és vízalatti akadályok elkerülését segítő nagyfrekvenciás szonár alkalmazása.

A SEAL egységek felszerelését, fegyvereit és a jól bevált, Limpet típusú, mágneses tapadóaknákat a mindkét oldalra felszerelhető tartókonzolokra függesztett konténerekben szállítják.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!