2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A US Navy nem támasztja fel kiöregedett hajóit

A US Navy nem támasztja fel kiöregedett hajóit
Art of WAR  |  2019. 03. 05., 14:38
A US Navy nem támasztja fel kiöregedett hajóit

Az Egyesült Államok hadiflottája jelenleg közel 300 aktív hadihajóval rendelkezik, azonban a világpolitikai helyzet drasztikus változásai miatt ezek már nem elegendőek a megnövekedett számú feladat ellátására, ezért az állományt másfél évtizeden belül legalább 355-re kívánják bővíteni.

Mivel az új hadihajók kifejlesztése, valamint a már rendszerben lévő típusok újabb egységeinek legyártása is hosszú időt vesz igénybe, áthidaló megoldásként felvetődött, az úgynevezett „Naftalinflotta”, vagyis a tartalékba helyezett egységek egy részének reaktiválása, de úgy tűnik az ötlet lekerült a napirendről.

Tom Moore admirális, aki 2016 óta az amerikai flotta hajóinak fejlesztéséért, karbantartásáért és üzemeltetéséért felelős NAVSEA (Naval Sea Systems Command) parancsnoka azt nyilatkozta, hogy miután tüzetesen átvizsgálták a tartalékállományban lévő hadihajókat, arra a megállapításra jutottak, hogy értelmetlen és túlságosan költséges lenne reaktiválni őket. Az admirális azzal indokolta a döntést, hogy nemcsak túlságosan elavultak technikailag, de állapotuk a korrózió és a hosszú évek óta tartó műszaki kannibalizáció miatt nagyon rossz.

Az úgynevezett Tartalék Flotta, vagy becenevén Naftalinflotta, a hidegháború évtizedeiben több száz leállított egységből állt és benne a Liberty hajóktól a nehézcirkálókon át a repülőgép-hordozókig minden megtalálható volt. Napjainkra azonban számuk ötven alá csökkent, mivel többségüket lebontották, eladták, vagy elsüllyesztették, hogy a tengeri halak számára mesterséges élőhelyekként szolgáljanak. A megmaradt hajók, amelyek többsége Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt, néhány Ticonderoga-osztályú cirkáló, valamint kisebb szállítóhajók, Philadelphiában, Pearl Harborban, illetve a Bremertonban lévő tárolóhelyeken várják sorsuk beteljesedését.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.