2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre

Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre
Art of WAR  |  2018. 05. 15., 11:59
Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre

Az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó felújításáról szóló szerződést a közelmúltban írta alá az Egyesült Hajóépítő Vállalat és Oroszország védelmi minisztériuma. A kb. 60 milliárd rubel értékű szerződés keretein belül megújuló hadihajón 2020 végéig tartanak majd a munkálatok.

Az Admiral Kuznyecov ötödikként készült el a 1143-as szériából – az oroszok így jelölik az azonos osztályba tartozó hajóikat, a NATO-ban Kijev-osztályként hivatkoznak rá. Komoly változtatások után ez az első teljesen orosz építésű hajó, amelyre harci repülőgépek képesek hagyományosan (értsd: gőzkatapult nélkül) fel- és leszállni. Az első vízrebocsátása 1985-re datálódik, hadrendbe 1991-ben állt – nem a legszerencsésebb időszakban… Ha nemcsak a legszükségesebb javításokat akarják elvégezni, akkor komoly beavatkozásokat kell eszközölni a hajón. Ezek:

1. Erőforrások

A mostani TV-12 turbinák és KVG-4-es gőzkazánok (négy turbina és nyolc kazán összesen) 150 megawatt teljesítményt képesek leadni, ráadásul nem is túlságosan megbízhatóak. Az energiaellátás teljes átalakítása nem lehetséges, de a mostani megbízhatóbbra cserélése nem maradhat el, főleg a kazánokat illetően fontos ez a lépés. Az energiarendszer hosszútávon tartó és megbízható működése a hadihajók egyik legfontosabb mutatója maradt nemcsak 1920-ban, de 2018-ban is.

2. Rádióelektronikai berendezések

A „Mars-Passat” rádióelektronikai rendszer még a szovjet időkből származik és habár annak idején nagy reményeket fűztek hozzá, nem hozta a kívánt mutatókat, mostanra pedig végérvényesen elavult. A leváltására hivatott „Poliment” már megfelel a kor követelményeinek és még legalább 20 évre biztosítja a szükséges képességeket. A harcirányítási és tűzvezető rendszer a flotta többi egységéhez hasonlóan a „Sigma” lesz.

 

3. Csapásmérő fegyverzet.

A „Gránit” rakétarendszer – melynek köszönhetően az Admiral Kuznyecov pontos hadrendi besorolása repülőgép-hordozó/cirkáló – sokban hátráltatja a teljes értékű anyahajóvá válásban. Sok gondot jelent a nehéz rakétafegyverzet és a repülőgépek üzemeltetésének összehangolása, ráadásul mindkét fegyvernem csak veszít a képességeiből a közös platform miatt. Célravezetőnek tűnik a rakétafegyverzet leszerelése és az így felszabaduló tér felhasználása például hangárként.

4. Légvédelem és tengeralattjáró-elhárítás

A fentiekhez hasonlóan itt is alaposan meg kell gondolni, mi is az elsődleges feladat és ennek alárendelni a többit. A nagy hatótávolságú fegyverzeti rendszerek nem gátolhatják a repülőgépek kiszolgálását. A nagy hatótávolságú légvédelmet kísérő hajókról kell biztosítani, a Kuznyecovon pedig csak a közvetlen légvédelmet szolgáló, kis hatótávolságú (és ezért kis helyet is foglaló) rendszerek maradhatnak. Ilyenek a „Redut” hajó elleni rakétarendszer és a „Pancir-M” légvédelmi rakéta- és gépágyú komplexum.

5. Fedélzeti repülőgépek

Az, hogy az Admiral Kuznyecov kapjon egy gőzkatapultot és ezzel alkalmas legyen nagyobb repülőgépek (bombázók, tankerek stb.) fogadására és indítására, álom marad. Egyedüli lehetőségként maradnak a MiG-29K és az átalakított Szu-33-asok, illetve egyszer talán a Szu-57 is üzemelhet hajófedélzetről, valamint a haditengerészeti helikopterek új generációja.

Van esély, hogy mindez megvalósuljon? Mindezekre kétségkívül szükség van egy új hajón (és még sok másra, beleértve egy új erőművet, katapultokat stb.) - ha nem terveznek új repülőgép-hordozót építeni, akkor nincs értelme az Admiral Kuznyecov felújításának sem.

 

Forrás: https://warhead.su/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin