2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre

Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre
Art of WAR  |  2018. 05. 15., 11:59
Admiral Kuznyecov modernizáció - Lépésről lépésre

Az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó felújításáról szóló szerződést a közelmúltban írta alá az Egyesült Hajóépítő Vállalat és Oroszország védelmi minisztériuma. A kb. 60 milliárd rubel értékű szerződés keretein belül megújuló hadihajón 2020 végéig tartanak majd a munkálatok.

Az Admiral Kuznyecov ötödikként készült el a 1143-as szériából – az oroszok így jelölik az azonos osztályba tartozó hajóikat, a NATO-ban Kijev-osztályként hivatkoznak rá. Komoly változtatások után ez az első teljesen orosz építésű hajó, amelyre harci repülőgépek képesek hagyományosan (értsd: gőzkatapult nélkül) fel- és leszállni. Az első vízrebocsátása 1985-re datálódik, hadrendbe 1991-ben állt – nem a legszerencsésebb időszakban… Ha nemcsak a legszükségesebb javításokat akarják elvégezni, akkor komoly beavatkozásokat kell eszközölni a hajón. Ezek:

1. Erőforrások

A mostani TV-12 turbinák és KVG-4-es gőzkazánok (négy turbina és nyolc kazán összesen) 150 megawatt teljesítményt képesek leadni, ráadásul nem is túlságosan megbízhatóak. Az energiaellátás teljes átalakítása nem lehetséges, de a mostani megbízhatóbbra cserélése nem maradhat el, főleg a kazánokat illetően fontos ez a lépés. Az energiarendszer hosszútávon tartó és megbízható működése a hadihajók egyik legfontosabb mutatója maradt nemcsak 1920-ban, de 2018-ban is.

2. Rádióelektronikai berendezések

A „Mars-Passat” rádióelektronikai rendszer még a szovjet időkből származik és habár annak idején nagy reményeket fűztek hozzá, nem hozta a kívánt mutatókat, mostanra pedig végérvényesen elavult. A leváltására hivatott „Poliment” már megfelel a kor követelményeinek és még legalább 20 évre biztosítja a szükséges képességeket. A harcirányítási és tűzvezető rendszer a flotta többi egységéhez hasonlóan a „Sigma” lesz.

 

3. Csapásmérő fegyverzet.

A „Gránit” rakétarendszer – melynek köszönhetően az Admiral Kuznyecov pontos hadrendi besorolása repülőgép-hordozó/cirkáló – sokban hátráltatja a teljes értékű anyahajóvá válásban. Sok gondot jelent a nehéz rakétafegyverzet és a repülőgépek üzemeltetésének összehangolása, ráadásul mindkét fegyvernem csak veszít a képességeiből a közös platform miatt. Célravezetőnek tűnik a rakétafegyverzet leszerelése és az így felszabaduló tér felhasználása például hangárként.

4. Légvédelem és tengeralattjáró-elhárítás

A fentiekhez hasonlóan itt is alaposan meg kell gondolni, mi is az elsődleges feladat és ennek alárendelni a többit. A nagy hatótávolságú fegyverzeti rendszerek nem gátolhatják a repülőgépek kiszolgálását. A nagy hatótávolságú légvédelmet kísérő hajókról kell biztosítani, a Kuznyecovon pedig csak a közvetlen légvédelmet szolgáló, kis hatótávolságú (és ezért kis helyet is foglaló) rendszerek maradhatnak. Ilyenek a „Redut” hajó elleni rakétarendszer és a „Pancir-M” légvédelmi rakéta- és gépágyú komplexum.

5. Fedélzeti repülőgépek

Az, hogy az Admiral Kuznyecov kapjon egy gőzkatapultot és ezzel alkalmas legyen nagyobb repülőgépek (bombázók, tankerek stb.) fogadására és indítására, álom marad. Egyedüli lehetőségként maradnak a MiG-29K és az átalakított Szu-33-asok, illetve egyszer talán a Szu-57 is üzemelhet hajófedélzetről, valamint a haditengerészeti helikopterek új generációja.

Van esély, hogy mindez megvalósuljon? Mindezekre kétségkívül szükség van egy új hajón (és még sok másra, beleértve egy új erőművet, katapultokat stb.) - ha nem terveznek új repülőgép-hordozót építeni, akkor nincs értelme az Admiral Kuznyecov felújításának sem.

 

Forrás: https://warhead.su/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!