2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra

Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra
Art of WAR  |  2022. 04. 19., 13:25
Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra

Az amerikai Kongresszus kutatási szolgálata 2021 nyarán mutatta be az új, könnyű partraszállító hadihajók rendszeresítéséről és a velük kapcsolatos elvárásokról. Az LAW (Light Amphious Warship - könnyű kétéltű hadihajó) pályázat lebonyolítása 13,2 millió dollárba kerül és nyertesét várhatóan 2023 – ra választják majd ki.

Az eddig napvilágra került információk szerint az új típus kifejlesztésének fő oka, hogy át kell hidalni a jelenleg rendszerben álló, nagyméretű deszanthajók és a könnyű, kis hatótávolságú Landing Craft Utility (LCU) és a légpárnás Landing Craft Air (LCA) partraszállítók közötti rést. A pontos méretre és teherbírásra vonatkozó paraméterek nem nyilvánosak, de az LAW – k valószínűleg nem a harckocsik, hanem a könnyebb páncélozott járművek, lövészpáncélosok, tehergépkocsik, illetve mobil légvédelmi eszközök szállítására szolgálnak majd.

Elvárás, hogy ezeket felhajtható orr részükön keresztül nemcsak a kiépítetlen, lapos partszakaszokon, hanem olyan kikötőkben is képesek legyenek partra tenni, amelyek létesítményei súlyosan megrongálódtak a harcok, vagy természeti csapás következtében. A mérnököknek nem lesz könnyű dolga, mivel az LAW – k merülése kicsi, fenekük lapos hogy a sekély, partmenti vizeken is boldoguljanak, ugyanakkor egy esetleges óceáni átkeléshez megfelelő tengerállósággal és legalább 4000 mérföldes hatótávolsággal kell rendelkezniük, valamint elegendő sebességgel ahhoz, hogy lépést tarthassanak a flottakötelék többi hadihajójával.

A pályázatra öt cég kapott meghívást, így a Fincantieri, az Austal USA, a VT Halter Marine, a Bollinger és TAI Engineers, amelyek közül elsőként az Austal USA már be is mutatta előzetes koncepiójának makettjét, az Egyesült Államok legnagyobb tengerészeti kiállításán, a 2021 augusztusában megtartott 2021 Sea Air Space - n.

Az előzetes tervek szerint az USA haditengerészete előreláthatólag legalább 24 – 35 LAW hadrendbe állításával számol, amelyeket a tengerészgyalogság üzemeltet majd.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.