2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra

Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra
Art of WAR  |  2022. 04. 19., 13:25
Amerikai pályázat könnyű partraszállító hajókra

Az amerikai Kongresszus kutatási szolgálata 2021 nyarán mutatta be az új, könnyű partraszállító hadihajók rendszeresítéséről és a velük kapcsolatos elvárásokról. Az LAW (Light Amphious Warship - könnyű kétéltű hadihajó) pályázat lebonyolítása 13,2 millió dollárba kerül és nyertesét várhatóan 2023 – ra választják majd ki.

Az eddig napvilágra került információk szerint az új típus kifejlesztésének fő oka, hogy át kell hidalni a jelenleg rendszerben álló, nagyméretű deszanthajók és a könnyű, kis hatótávolságú Landing Craft Utility (LCU) és a légpárnás Landing Craft Air (LCA) partraszállítók közötti rést. A pontos méretre és teherbírásra vonatkozó paraméterek nem nyilvánosak, de az LAW – k valószínűleg nem a harckocsik, hanem a könnyebb páncélozott járművek, lövészpáncélosok, tehergépkocsik, illetve mobil légvédelmi eszközök szállítására szolgálnak majd.

Elvárás, hogy ezeket felhajtható orr részükön keresztül nemcsak a kiépítetlen, lapos partszakaszokon, hanem olyan kikötőkben is képesek legyenek partra tenni, amelyek létesítményei súlyosan megrongálódtak a harcok, vagy természeti csapás következtében. A mérnököknek nem lesz könnyű dolga, mivel az LAW – k merülése kicsi, fenekük lapos hogy a sekély, partmenti vizeken is boldoguljanak, ugyanakkor egy esetleges óceáni átkeléshez megfelelő tengerállósággal és legalább 4000 mérföldes hatótávolsággal kell rendelkezniük, valamint elegendő sebességgel ahhoz, hogy lépést tarthassanak a flottakötelék többi hadihajójával.

A pályázatra öt cég kapott meghívást, így a Fincantieri, az Austal USA, a VT Halter Marine, a Bollinger és TAI Engineers, amelyek közül elsőként az Austal USA már be is mutatta előzetes koncepiójának makettjét, az Egyesült Államok legnagyobb tengerészeti kiállításán, a 2021 augusztusában megtartott 2021 Sea Air Space - n.

Az előzetes tervek szerint az USA haditengerészete előreláthatólag legalább 24 – 35 LAW hadrendbe állításával számol, amelyeket a tengerészgyalogság üzemeltet majd.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.